header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Vlna stávek v USA

Zdá se, že pracující toho v roce 2021 už měli dost.

Vzhledem k neustálým nárokům některých odvětví na nedostatek pracovních sil, jak se ekonomika zotavuje z odstávek Covid-19, zaměstnanci tlačí zaměstnavatele a volené funkcionáře ke zvýšení mezd, zlepšení pracovních podmínek a výhod, jako je placená nemocenská prostřednictvím odchodů, protestů, shromáždění a stávek.

V posledních několika měsících roku 2021 zaměstnanci odcházeli rekordní nebo téměř rekordní rychlostí, a zároveň v říjnu a listopadu 2021 došlo po celých USA k nárůstu stávek.

„V posledních několika měsících jsem hodně cestovala, abych demonstrovala po celé zemi, byla jsem v tolika různých státech a napříč všemi průmyslovými odvětvími. Ale jedna věc, která byla opravdu konzistentní, je pocit pracujících lidí, kteří jsou tam venku a berou na sebe rizika, je, že jsou absolutně otrávení,“ řekla Liz Shulerová, prezidentka AFL-CIO, hlavní odborové federace v USA.

Tisíce zaměstnanců stávkovaly v roce 2021 ve firmách Frito-Lay, Nabisco, Kellogg’s, John Deere, Volvo, Frontier Communications, New York University, Columbia University, Harvard, tesaři na severozápadě Pacifiku, nemocnicích, letištích a uhelných dolech v Alabamě, zatímco zaměstnanci několika řetězců rychlého občerstvení a maloobchodů včetně McDonald’s, Walmart, Wendy’s, Burger King, Bojangles, Jack in the Box a Family Dollar pořádali manifestační nebo krátkodobé stávky.

Shulerová se domnívá, že útrapy pandemie – kdy se tolik pozornosti věnovalo obětem zaměstnanců v často manuálních zaměstnáních, které byly považovány za nezbytné – vyvolaly v Americe oživení politiky práce, zejména když se některé společnosti snažily vrátit do starých kolejí.

Shulerová dodala: „Když jsem chodila po čáře s těmi dělníky z Nabisca a Kelloggovými dělníky, pořád jsem myslela na všechny z nich v závodě, jak vyrábějí sušenky Oreos a Ritz, zatímco my ostatní jsme byli uvnitř a konzumovali je. To jsou ti lidé, kteří opravdu přinesli oběti, a celou dobu jim bylo říkáno, že jsou nezbytné. Pak jdou k jednacímu stolu a jsou v podstatě na jedno použití, protože firmy i přes pandemii nadále profitovaly a pak řeknou: ‚Díky, ale my vám to nebudeme kompenzovat, nebudeme vás chránit, nebudeme si vás vážit a odměňovat za to, že jste ty oběti přinesli.‘“

Jedna z nejvýznamnějších stávek roku se odehrává hluboko na jihu, kde od 1. dubna stávkuje asi 1100 uhlířů ve Warrior Met Coal v Alabamě, protože dělníci bojují o lepší mzdy poté, co přijali ústupky ve své předchozí odborové smlouvě.

„Posledních osm měsíců bylo jedním z nejtěžších období našeho života. Nemyslím si, že by si někdo z nás představoval, že stávka potrvá do devátého měsíce a její konec je v nedohlednu, ale jsem hrdý na naše odhodlání,“ řekl James Traweek, horník, který pracuje čtyři roky ve Warrior Met Coal v Brookwoodu v Alabamě.

Další stávky lámou rekordy.

V nemocnici St Vincent ve Worcesteru ve státě Massachusetts, kterou vlastní Tenet Healthcare (firma poskytující zdravotní služby; pozn. překl.), stávkuje od 8. března asi 700 sester kvůli nedostatku zaměstnanců a škrtům v nemocnici před a během pandemie, nejdelší stávky v historii Massachusetts.

Tenet Healthcare se snaží trvale nahradit zdravotní sestry ve stávce, protože nemocnici kvůli stávce hrozí pokuty od státu za rušení lůžkových oddělení behaviorálního zdravotnictví (duševního zdraví a jeho dopadu na fyzické; pozn. překl.). V srpnu padla dohoda ohledně návratu Tenet Healthcare k pracovní dohodě, která by zabránila některým zdravotním sestrám vrátit se na předchozí pozice.

„Boj zdravotních sester v nemocnici Svatého Vincence se nyní stal bojem všech pracujících,“ řekla Marlena. „Je to velká červená vlajka pro všechny pracující a celé lidstvo, že pokud se postavíte za to, v co z principu věříte a postavíte se za pacienty a postavíte se jeden za druhého jako pracující, strategie Tenet Healthcare je taková, že můžete být nahrazeni a budete za to potrestáni. To je velmi nebezpečné, tato strategie se snaží zmenšit naše odborová práva místo toho, aby přišla k dohodě, snaží se zastrašit zdravotní sestry, překračující linii stávky.“

Dne 18. prosince bylo dosaženo předběžné dohody poté, co americký ministr práce Marty Walsh působil jako prostředník na závěrečném jednání, které stávku ukončí, pokud to zdravotní sestry schválí.

Pátrač Labor Action z Institutu pracovních vztahů Cornellovy univerzity zdokumentoval 346 míst stávky v roce 2021 k 10. prosinci. Johnnie Kallas, ředitel projektu, přisoudil nárůst stávek v říjnu a listopadu zvýšenému pákovému efektu pracovníků na trhu práce, kde je vysoká poptávka po pracovnících a vyhoření pracovníků, kteří pokračovali v práci i během pandemie.

„Podmínky na trhu práce mohou poskytnout pracovníkům větší pákový efekt, ale stávky se nedějí jen automaticky. Často vyžadují hlubokou organizaci a vždy vyžadují neuvěřitelné oběti,“ řekl Kallas.

Míra sdružování v odborech v USA v posledních několika desetiletích klesala, ale v roce 2021 v reakci na pandemické pracovní podmínky zahájilo činnost několik odborových organizací, a zároveň odboroví předáci a odbory nadále prosazují reformy pracovního práva, aby udrželi na uzdě zaměstnavatele, kteří jsou proti odborům, a usnadnili americkým zaměstnancům schopnost organizovat odbory a zapojit se do kolektivního vyjednávání.

Podle unionelections.org se v roce 2021 konalo v USA k 11. prosinci 890 odborových voleb v soukromém sektoru, přičemž 573 z nich vyústilo v novou odborovou certifikaci. Míra odborových voleb a hustota odborů v USA v posledních několika desetiletích klesala, i když podle zářijového průzkumu Gallupova ústavu je souhlas odborových organizací v USA na 68 procentech.

„Pokud uvidíme nějaké změny, bude to příští rok. Vzhledem k napjatému trhu práce a ostře sledovaným stávkám a nedávným volbám, například Starbucks, bych očekával nějaký nárůst,“ řekl Kevin Reuning, odborný asistent politologie na Miamiské univerzitě v Oxfordu, Ohio, který spravuje webovou stránku unionelections.org.

Pracovníci Amazonu v Bessemeru v Alabamě se na jaře pokusili založit první odbory v maloobchodním gigantu, a přestože odbory prohrály volby, Národní rada pro pracovní vztahy nařídila uspořádat nové volby kvůli pochybení Amazonu proti odborům. Ve stejnou dobu tlačí generální prokurátor státu New York na Amazon, aby obnovil propuštěného zaměstnance a zlepšil bezpečnostní ochranu uprostřed odborové organizační kampaně vedené propuštěným zaměstnancem Chrisem Smallsem na Staten Islandu.

Zaměstnanci Starbucks v Buffalu ve státě New York také 9. prosince vyhráli historické volby do odborů a vytvořili první odbory v korporátním obchodě Starbucks v USA. Druhá pobočka pravděpodobně vyhrála své volby do odborů poté, co byly vyřešeny zpochybňované hlasovací lístky a další tři obchody se chystají uspořádat volby do odborů v Buffalu ve státě New York a další v Arizoně. Vítězství odborů by mohlo podnítit optimismus, což by mohlo vést k tomu, že by vytvoření odborů požadovalo více obchodů.

„Bylo to velké vítězství,“ řekl Brian Murray, barman Starbucks v oblasti Buffala a jeden z organizátorů Starbucks Workers United. „Myslím, že náš skutečný boj bude nyní získat první kontrakt a doufejme, že jim uznáme právo organizovat se, ale s těmito výhrami jsem si jistý, že se v blízké budoucnosti dočkáme více pracovníků, kteří se budou organizovat celostátně.“

13. ledna 2022

Ze serveru https://robertprice.net

přeložil V S

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .