header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Předseda KPRF k situaci na Ukrajině

Předseda Ústředního výboru Komunistické strany Ruské federace (KPRF) G. A. Zjuganov

Je čas zastavit akce NATO proti fašizaci Ukrajiny Situace na hranici mezi Ukrajinou a republikami Donbasu eskalovala na hranici možností. Ozbrojené formace z ukrajinské strany zintenzivňují ostřelování území Doněcké LR a Luganské LR s nutností masové evakuace obyvatelstva do Ruska. Informační válka ze strany Západu proti Rusku, prostřednictvím prozápadních a nacionalistických ukrajinských médií, přitom sílí. Situace přímo svědčí o úzké koordinaci vojenských provokací a informační agrese. Prezident Spojených států stále otevřeněji vede nebezpečná dobrodružství. Biden osobně referuje o mýtickém načasování začátku války Ruska proti Ukrajině, komentuje střety na Donbasu, kárá Zelenského buď za jeho přiznání, že Rusko se nechystá k agresi, nebo za jeho předčasnou cestu do Mnichova na bezpečnostní konferenci. Jinými slovy, Washington záměrně vyvolává maximální vyhrocení rusko-ukrajinských vztahů. Ústřední výbor Komunistické strany Ruské federace opakovaně poznamenal, že cílem americké vlády a jejich přátel v Londýně není jen konečné zotročení Ukrajiny a vykrvácení Ruska. Zároveň probíhá projekt, který má podkopat ekonomický potenciál Evropské unie a snížit její vliv v moderním světě.

Válka ve středu Evropy, vynucené sankce proti Rusku a pokles ekonomické aktivity v EU poskytnou USA zvýšení konkurenčních příležitostí. Washington, oslabený v globální konkurenci se socialistickou ČLR, se pustil do řešení vlastních problémů nabouráváním se do ekonomik svých spojenců v NATO. Dnes každý, kdo hraje podle pravidel Anglosasů, běžně chrlí obvinění proti Rusku a „nevšímá si“ provokativních akcí oficiálního Kyjeva. Fakt postupné fašizace Ukrajiny je přitom dlouhodobě ignorován. Západní politici předstírají, že neznají smysl a ducha rozhodnutí norimberského tribunálu. Imperialismus USA a Evropy, které tolerovaly nástup nacistů k moci, je i dnes připraven podporovat krveprolití a agresi. V polovině minulého století na takovou politiku doplatilo lidstvo mnoha miliony obětí. Jen sovětský lid ztratil v boji proti fašismu 27 milionů životů svých synů a dcer. Komunistická strana Ruské federace se domnívá, že vojenské vydírání Západu by mělo dostat principiální odpověď v podobě pevného postoje Ruska k ochraně civilního obyvatelstva Donbasu a potrestání agresorů. Nejdůležitějším úkolem světového společenství je přitom zastavit akce Západu ve směru fašistické Ukrajiny. Nastává situace, kdy je potřeba přijmout komplex následujících mimořádných opatření.

Za prvé. Prioritně je potřeba pomoci dětem, ženám, seniorům – všem uprchlíkům z Donbasu, kteří se na území Ruska snaží ukrýt před válkou. Vyzýváme všechny, aby jim poskytli potřebnou pomoc. Na této práci by se měly podílet orgány veřejné moci, strany a hnutí, podniky a organizace, občané naší země.

Za druhé. Výzva Státní dumy k prezidentovi Ruské federace o uznání nezávislosti DLR a LLR, přijatá z iniciativy komunistické strany, je stále aktuálnější. Dnes se toto rozhodnutí stává klíčem k omezení agrese vůči oběma republikám a ochraně jejich obyvatelstva.

Za třetí. Situace s realizací multilaterálního plánu na zotročení Ukrajiny, démonizaci Ruska a oslabení Evropy ze strany Washingtonu se stala extrémně transparentní. Nemá smysl doufat v dialog s dědici Bandery a Šuchevyče, kteří mají také mocné patrony. K vynucení míru u iniciátorů masového krveprolití je nutné zavést celou řadu opatření.

Za čtvrté. Na mezinárodní scéně nastal čas zahájit rozhodnou politickou ofenzívu proti jakémukoli pokusu o rehabilitaci fašismu. Ruská vláda k tomu potřebuje aktivně využít veškerý vliv naší země v mezinárodních organizacích. Při rozvoji antifašistického a protiválečného hnutí navrhujeme využít celý arzenál bilaterální a multilaterální spolupráce s jinými zeměmi, široce využívat metody parlamentní a lidové diplomacie. Je na čase, aby si všichni uvědomili, že mechanismy demokracie na Ukrajině byly zrušeny. Po převratu v roce 2014 skutečnou politiku na jejím území stále častěji diktují agresivní nacionalistické gangy. Jako absolutní teroristickou menšina udržují ukrajinský lid ve strachu a ukládají vládním úředníkům pravidla chování. Právě tato skutečnost vysvětluje politickou transformaci Volodymyra Zelenského. Zvolen Ukrajinci jako prezident míru na Donbasu a normalizaci vztahů s Ruskem se ukázal jako dirigent přímo opačné politiky.

V současné situaci nemůže úkol osvobození od banderovské diktatury vyřešit samotný ukrajinský lid. Civilní obyvatelstvo země je částečně stále schopno vyjádřit svůj názor pomocí pozůstatků parlamentních procedur, ale nedokáže odolat po zuby ozbrojeným silám teroru. Úkol denacifikace Ukrajiny se musí stát úkolem lidu celého světa.

19.2.2022

Překlad:K.K.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .