header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Více než 100 000 lidí volá po záchraně Öcalanova života!

V nedávných dnech byla doručena Radě Evropy mezinárodní petice týkající se na doživotí odsouzeného kurdského vůdce Abdullaha Öcalana. Signatáři této petice naléhají na Radu Evropy, aby okamžitě vyslala nezávislou skupinu lékařů na ostrov Imrali v Marmanském moři, v jejímž vězení se nachází jediný člověk - na doživotí odsouzený vůdce zakázané Strany kurdských pracujících, a aby znovu prošetřila zdravotní stav vězněného lídra kurdských povstalců Öcalana.

Na začátku celé této mezinárodní kampaně stála zpráva Öcalanových právníků, kteří 1. března 2007 zveřejnili výsledky laboratorních testů jeho vlasů, které obsahovaly zvýšené hodnoty stroncia a chrómu. Uznávané laboratorní orgány následně potvrdily, že tyto ukazatele ukazují na chronickou otravu. Tuto zprávu právníků vůdce zakázané Strany kurdských pracujících (PKK) turecké úřady odmítly s tím, že je směšné, aby se turecká vláda snažila o jeho likvidaci a případem se odmítla dále zabývat!
Od 11. dubna 2007 za přehlížení médií drží ve Štrasburku hladovku 74 Kurdů, kteří chtějí tímto drastickým způsobem docílit nezávislého lékařského vyšetření celého případu.
Nyní snad přichází zlom! Feleknas Uca říká: "je to obrovský úspěch, do současné dopady jsme sesbíraly" 103 417 "podpisů z celého světa. Lidé nám je posílají poštou, faxy, telefonicky nás kontaktují, je to úžasné".V pátek 11. května 2007 se delegace, v níž byla i  etnická Kurdka Feleknas Uca setkali s panem Trevorem Stevensem výkonným sekretářem Výboru pro prevenci násilí ve Štrasburku a předali mu sesbírané podpisy pod peticemi. V sobotu se pak konala ve Štrasburku masová demonstrace za účasti 30.000 až 50.000 Kurdů z Německa, Francie, Belgie a dalších zemí, kterou organizovala Federace kurdských sdružení ve Francii (FEYKA). Demonstranti apelovali na Radu Evropy, aby splnila svou povinnost a osobně prověřila Öcalanův případ, aby bude-li to nezbytné zesílila ochranu takových to osob před násilím a před nehumánním chováním nebo potupným zacházením nebo trestáním. Bohužel média mlčí, ve Štrasburku se asi "nic závažného nedělo".
Na případu Turecka je nutné připomenout, že v této zemí existují stovky politických vězňů, kteří pobývají v nelidských podmínkách tamních věznic. Samotní Kurdové jsou pak v této zemi občany druhé kategorie, jsou pronásledováni, je jim odpíráno právo na vlastní jazyk a jejich původní kulturu...

Ludvík Šulda

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .