header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Co se děje ve Venezuele?

Vláda levicového venezuelského prezidenta Huga Cháveze Frías to vůbec nemá lehké. Důvod je jednoduchý, jeho politika má za cíl zlepšit životní úroveň všech Venezuelanů, nejen těch bohatých. Proto za dobu jeho vlády se ve Venezuele uskutečnily razantní změny ve zdravotnictví, školství, zásobování obyvatelstva a v mnoha dalších sektorech ekonomiky a služeb - Chávez vyhlásil projekt "socialismu pro 21. století". Tyto jeho kroky se však nelíbí domácí opozici, která se ho pokusila v roce 2002 neúspěšně svrhnout, a která stojí v čele neúspěšných demonstrací a lidových hlasování proti Chávezovi, ale také Spojeným státům a jeho spojencům.

Nejnovější záminkou pro vyvolání konfliktu s venezuelskou vládou se stala skutečnost, že venezuelský exekutiva rozhodla neprodloužit stanici Radio Caracas Televisión (RCTV) licenci pro volné vysílání udělenou jí v roce 1987 na 20 let. I nadále však RCTV může provozovat kabelovou televizi a dvě rádia. To je mimochodem fakt, na který již nikdo ve snaze co nejvíce pošpinit Venezuelu žádným způsobem neupozorňuje! Zapomíná se i na důvod, pro který této stanici nebyla licence prodloužena, neboť, jak stojí ve zdůvodnění venezuelských úřadů: "RCTV byla sdělovacím prostředkem, který během státního převratu, který svrhl prezidenta Huga Cháveze v roce 2002 spolupracoval s pučisty a zatajoval informace. Postavilo se tak mimo ústavní legalitu." Což je závažné obvinění, při kterém by došlo jistě k sebrání oprávnění k vysílání v jakékoli zemi hned po znovunastolení zákonnosti a ne až po uplynutí planosti licence. Hlavní je pro média, která se nazývají "svobodnými" a "demokratickými" ukázat demonstrující nespokojené Venezuelany, kteří se tak stávají mediální hračkou venezuelská opozice a jejich sympatizantů z celého světa.

Nyní se tato fraška přenesla i na půdu Evropského parlamentu, 24. května 2007 totiž plenární zasedání tohoto orgánu hlasovalo o rezoluci k rozhodnutí vlády Bolívarské republiky Venezuela neobnovit licenci pro volné vysílání RCTV. Europoslanci z frakce GUE/NGL Willy Meyer (Sjednocená levice, Španělsko) a Giusto Catania (Rifondazione, Itálie) ohodnotili tuto skutečnost jako "strategický manévr řízený Evropskou lidovou stranu a především členy španělské Lidové strany (PP) spolu s opozičními silami ve Venezuele". Ty se totiž neustále pokouší zpochybnit legitimitu vlády Bolívarské republiky Venezuela, která již byla několikrát mohutně potvrzena v lidových hlasováních. Podle výše zmíněných poslanců EP se: "evropská pravice a především španělská ve spolupráci se Spojenými státy a zbytkem pravicových vlád v Latinské Americe pokoušejí destabilizovat vládu s cílem zabrzdit veškerý sociální pokrok ve Venezuele. Boj, který je Chávezem uskutečňován pro odstranění chudoby a obnovení všech zdrojů a služeb venezuelskému lidu naráží na zájmy pravice této země a zbytku světa". Proto se Venezuela stala jejich terčem, který je potřeba co nejvíce dobře mířenými zásahy zlikvidovat. Tah na půdě Evropského parlamentu jim však vyšel jen z poloviny, neboť z celkového počtu 784 poslanců tohoto orgánu jich 43 z řad liberálů, pravice a extremní pravice hlasovalo pro rezoluci, 22 levicových poslanců proti a nikdo se nezdržel. To znamená, že velká část poslanců tuto frašku ignorovala.

Ludvík Šulda

 

 


 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .