header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Deklarace XIV.sjezdu Mezinárodní demokratické federace žen

Čtrnáctý sjezd Mezinárodní demokratické federace žen (WIDF), který proběhl v Caracasu 8. - 14. dubna 2007, přejímá dědictví historických bojů žen na celém světě. 62 let naší existence má kořeny v bojích žen proti fašismu a za mír ve světě. V prosinci 1945, kdy jsme pořádaly náš první celosvětový sjezd, ženy 44 zemí z nejodlehlejších končin s sebou přinesly naději, očekávání, přesvědčení o lepším světě bez diskriminace, nezaměstnanosti, hladu; vizi míru, úcty a radosti.

Stále je slyšet čistý a energický hlas paní Cottonové, první presidentky WIDF, která mluvila o „právním postavení žen“, potřebě sjednotit ženy na obranu našich práv a práv našich dětí, a o naléhavé potřebě vystavět hráz akcí a rozhodnutí k nastolení trvalého světového míru.

Od té doby se stalo mnohé: kubánská revoluce, porážka imperialismu USA ve Vietnamu, osvobození asijských a afrických kolonií.

Jak bychom se nemohly prohlásit za dědičky statečných Kubánek, Vietnamek, Palestinek, Afričanek a Asiatek? To jsou příklady, které naplňují WIDF a její ženy hrdostí a úctou.

Svět se změnil, ne vždy ve prospěch velké většiny, ale dnes nový vítr vane planetou, zvlášť v Latinské Americe.

Není náhodou, že se náš XIV. Sjezd koná ve Venezuele Bolívara a Manuely Sarenz. Revoluční proces ve Venezuele, hned po Kubě, úctyhodném a statečném majáku Ameriky v nocích úzkosti, je nadějí pro náš kontinent i pro svět.

Z tohoto důvodu a se stejným zaujetím, důrazem a odpovědností této doby prohlašujeme: jsme silnými dědičkami žen, které bojovaly proti fašistům, Afričanek, které bojovaly proti kolonialismu, sovětských a evropských bojovnic. V nedávné historii Vietnamky, Kubánky, Salvadorky, Guatemalky, Nikaraguanky, Palestinky jsou těmi, které v těch nejhorších podmínkách získávaly naše práva: právo volit, právo na spravedlivou a rovnou mzdu, jisté pracovní podmínky, zdraví a sociální jistoty, rovné zacházení se ženami před zákonem. Jsou to dělnice, domorodé ženy, duševně pracující, které vždy šly s lidem. Venezuelské ženy, které bránily a brání bolívarskou revoluci, byť za cenu životů svých i životů svých dětí.

Jsme a budeme ženami bojujícími za přeměnu světa a dosažení trvalého a udržitelného blahobytu se spravedlností sociální, politickou, ekonomickou i vůči pohlaví, obsahující rozhodný boj za práva pracujících žen.

Jsme ženy všeho věku, vyznání, víry, identity, kultur; jsme přesvědčeny o naší síle a oddanosti k životu, citlivé k utrpení našeho lidu, otevíráme svá srdce, naši mysl miliónům lidských bytostí, které potřebují, chtějí a snaží se svrhnout nespravedlivý ekonomický společenský a patriarchální řád, který ovládá dnešní svět, zatížený neoliberální globalizací.

Protože chceme mírový svět, odsuzujeme sílící imperialistickou militarizaci na planetě, především agresivní válku vedenou vládou USA a jejími spojenci proti Afganistanu, Iráku, Libanonu, Palestině. Odmítáme Plán Kolumbia, jehož krvavá chapadla dosahují do Ekvádoru a Venezuely; snahu přivlastnit si zdroj vody na hranicích ve státě Guaraní; militarizační cíl zřízení nových vojenských základen v této zóně pod záminkou terorizmu.

Mír pro nás není pouhou absencí války nebo ozbrojeného konfliktu, není to mír hřbitovů ani mír poroby našeho lidu. Mír, jaký hledáme, je dosažen chlebem, prací, zdravím, vzděláním, sociálními jistotami pro všechny, bydlením, a respektováním rozdílů, národní suverenity, ekonomické a politické nezávislosti, integrace našich národů. Pro nás nebude míru, dokud budou existovat vykořisťovaní, hladoví, vyhnaní a opomíjení. Z tohoto důvodu je nutno změnit kapitalistický systém. Též je nutno změnit patriarchální systém, aby byla odstraněna nerovnováha moci mezi muži a ženami.

Chceme svět rovnosti mezi muži a ženami, kde budou rovné příležitosti skutečné a účinné. Odsuzujeme nevyhlášenou válku, jakou způsobily nadnárodní korporace svou neoliberální politikou, jež přivodila hlad, podvýživu, chudobu, negramotnost, nerovnoprávnost, jež zasahuje především a v plné síle ženy.

Odsuzujeme vpád nadnárodních mediálních konglomerátů, jejichž informační a zábavní formy se snaží odstraňovat naše kultury a národní identitu.

Hledáme svět trvalého a udržitelného rozvoje a odsuzujeme rozhodující konání, jež budou příčinou zničení prostředí, což ohrozí život na planetě.

Hledáme svět, kde jsou respektována práva každého občana, a požadujeme odstranění všech forem diskriminace a násilí vůči ženám; vysídlování, nekalé obchodování a zabíjení, včetně odstranění překážek k rovnoprávnému přístupu ke zdrojům a zaměstnání jakožto prostředků k ekonomické nezávislosti. Věříme, že toho lze dosáhnout vytvořením plného občanství, rozvojem v právním, ekonomickém, společenském a etickém smyslu života, budováním historického projektu přímé demokracie. Nemůžeme tvrdit, že existuje plné občanství, když jsou lidé hladoví, opomíjení, vyřazovaní, negramotní a ženy podléhají patriarchátu.

Chceme svět s plným přístupem ke kultuře a poznání pro všechny, a požadujeme odstranění všech způsobů a prostředků používaných k homogenizaci a komercionalizaci zboží a služeb, jež byly přeneseny mezi privilegia bohatých a ve skutečnosti jsou dědictvím žen a všeho lidstva.

Pro nás není zplnomocnění limitováno kvótami moci, volit a být volen. Je to uchopit vlastnictví toho, jak jsme si zvolily vést náš život, aktivně se účastnit stanovení plánů národního rozvoje, aktivně se účastnit v ekonomických, společenských a politických rozhodujících sektorech, neboť jen tak můžeme potvrdit a vykonávat naše práva.

Zplnomocnění je zásadně budovaná všelidová moc, která počítá s muži i se ženami, moc, která činí muže i ženy našich národů neporazitelnými tváří v tvář imperializmu. Znamená vytvoření odlišné moci, která nevykořisťuje, neutlačuje, nezotročuje, která je schopná definitivně odstranit patriarchát a imperializmus.

Ženy nejsou sektor, skupina či téma. Nacházíme se ve všech sférách společnosti, a z tohoto důvodu jsme přesvědčeny, že to je naše různorodost, co nám dává tryskající bohatství našich vizí a návrhů. Z této různorodosti vychází naše tvůrčí iniciativy, jež nás vytrhují z prostřednosti jednoho způsobu myšlení.

Z tohoto důvodu je náš požadavek založen na historické nutnosti spojování našich nashromážděných zkušeností, naše uvažování bere v úvahu současnou ekonomickou, společenskou, kulturní i politickou situaci každého kontinentu, každé oblasti a každé země, která přijme naše společenství.

Toto uvažování obohacuje naši každodenní činnost a zároveň nám dovoluje rozvíjet naši teorii coby Mezinárodní demokratické federace žen. Tato teorie vychází z naší vlastní praxe a činnosti schopné spojit nejpokročilejší revoluční a ženské myšlení.

Caracas 13. dubna 2007

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .