header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

11. září na Blízkém východě

Podle oficiální verze útok Hamásu Izrael "zaskočil". Existuje však řada nevysvětlitelných skutečností, které nedělají oficiální verzi věrohodnou.

Jak je možné, že bariéra v Gaze byla proražena buldozery, aniž by si toho někdo všiml? Bariéra dlouhá 64 kilometrů, která obklopuje Gazu, se skládá z podzemní zdi vybavené senzory, aby se zabránilo prokopávání tunelů, a z 6 metrů vysokého plotu se senzory, radary, kamerami a automatickými zbraňovými systémy napojenými na velitelské centrum, a je obsazena vojáky.

Jak je možné, že se ve stejný den konal hudební festival s tisíci mladými lidmi v poušti několik kilometrů od Gazy, v oblasti, která je už tak považována za nebezpečnou, protože je v dosahu raket Hamásu, a navíc bez jakýchkoli bezpečnostních složek?

Jak je možné, že když bojovníci Hamásu zaútočili na více než 20 izraelských populačních center a zabili (podle oficiálních údajů) 1 300 lidí, izraelské speciální jednotky, považované za jedny z nejlepších na světě, okamžitě nezasáhly s vrtulníky a zasáhly pouze policejní síly?

Jak je možné, že Mossad, považovaný za jednu z nejúčinnějších tajných služeb na světě, nevěděl, že Hamás útok připravuje?

Zásadní odpovědi lze nalézt v článku, který 8. října zveřejnil izraelský deník The Times of Israel: "Různé vlády v čele s Benjaminem Netanjahuem po léta uplatňovaly politiku, která rozdělila pásmo Gazy a Západní břeh Jordánu mezi dvě různé moci, srazila na kolena prezidenta P,alestinské samosprávy Mahmúda Abbáse a zvýhodnila Hamás. Ten byl považován za partnera v neprospěch palestinské samosprávy, aby Abbásovi zabránil v postupu směrem k vytvoření palestinského státu. Hamás byl povýšen z teroristické skupiny na organizaci, s níž Izrael vedl jednání prostřednictvím Egypta, a bylo mu umožněno přijímat přes přechody v Gaze kufry s miliony dolarů z Kataru".

Všechny tyto skutečnosti nastiňují scénář podobný tomu, který se odehrál při teroristickém útoku na New York a Washington 11. září 2001, kdy byl celý zpravodajský a obranný systém USA údajně "zaskočen" útokem Al-Káidy. Nezvratné důkazy (oficiálně ignorované nebo odmítané jako "konspirace") ukazují, že šlo o operaci provedenou CIA (pravděpodobně také za účasti Mosadu), která měla vyvolat "globální válku proti terorismu" s invazí do Afghánistánu a Iráku a následnými válkami. Něco podobného se dnes děje v Izraeli, jehož celý zpravodajský a obranný systém byl údajně "zaskočen" útokem Hamásu.

Strategickým cílem operace je na jedné straně vyhladit Palestince (dosud je přes 1500 mrtvých, včetně 500 dětí, a přes 7000 zraněných) a zmocnit se jejich území (izraelské velení nařídilo evakuaci více než milionu obyvatel, tedy více než poloviny všech obyvatel, ze severní poloviny Gazy). Na druhou stranu je strategickým cílem operace vyvolat útokem na Írán řetězovou reakci válek na Blízkém východě, kde USA, Izrael a evropské mocnosti ztrácejí půdu pod nohama.

Manlio Dinucci

Překlad KSM

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .