header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Je to přesně takové, jak to vypadá

Caitlin Johnstone 11. října (2023)

Kdybych byla stoupenkyní Izraele, velmi pečlivě bych přemýšlela o věcech, které zveřejňuji na internetu v souvislosti s tím, co by nakonec mohlo být považováno za jeden z nejhorších genocidních masakrů v dějinách. Internet na to nezapomíná. To, co dnes tweetujete, by vás mohlo pronásledovat do konce života.

Izraelsko-palestinský problém není složitý; apartheidní režim zneužívá a utlačuje domorodou etnickou skupinu, která nemá stejná práva jako ostatní. Jediný důvod, proč si někdo myslí, že je to složité, je ten, že předpokládá, že kdyby to bylo jednoduché, noviny by mu to tak řekly.

Ve skutečnosti je Izrael-Palestina jedním z nejsnáze pochopitelných konfliktů na světové scéně; konflikty jako Ukrajina nebo Sýrie jsou mnohem složitější. Na první pohled je zřejmé, že jedna skupina je u moci a druhá skupina se k ní chová velmi špatně, ale protože tisk to rámuje jako složité téma se svými sympatiemi divoce nakloněnými apartheidnímu režimu, lidé předpokládají, že to nemůže být tak jednoduché, jak to vypadá na první pohled.

Ale je to tak. Izrael je přesně ten násilnický režim apartheidu, jak to vypadá na povrchu. Vzpomínáte si na to, jak se hromadí těla a Gaza se mění v doutnající kráter. Přesně tak to vypadá.

Netanyahu once again casually posting Israeli war crime videos on his timeline. https://t.co/dS7OUbZiFL
— Alan MacLeod (@AlanRMacLeod) October 10, 2023
Netanjahu opět nenuceně zveřejňuje videa izraelského válečného zločinu na své časové ose.


Zabíjení civilistů vojenskými výbušninami není ve skutečnosti o nic humánnější nebo civilizovanější než jejich zabíjení střelnými zbraněmi. Způsobí příšerná zranění a pomalá, mučivá úmrtí udušením, popáleninami a tělesnými traumaty. Jsou to hrůzostrašné zbraně masových vražd.

Jediný a jediný důvod, proč v reakci na zabíjení vojenskými výbušninami nevidíte tolik šoku a hrůzy jako zabíjení střelnými zbraněmi, je ten, že zabíjení vojenskými výbušninami je něco, co děláte z velké dálky. Když promítají videoklipy, na nichž jsou budovy vyhazovány do povětří, nevidíte lidi, kteří jsou pod nimi drceni k smrti a trháni na kusy při výbuších. Je to jen zábavný, trochu dezinfikovaný klip výbuchu, jako když se díváte na akční film nebo hrajete videohru.

Není to vlastně o nic hezčí, než kdyby IDF (Izraelské obranné síly) pobíhala kolem a střílela civilisty puškami nebo je probodávala meči, je to prostě víc odtažité, takže to nechává lidi psychologicky oddělit od toho, co se skutečně děje.

Právě o tom je dnes s USA a jejich spojenci tolik řízení vjemů; pomoci veřejnosti rozčlenit se od hrůz, které jejich strana rozpoutává ve světě. Dělají to svou propagandou, svými opomíjejícími lžemi a titulky „palestinské dítě kráčí do průšvihu“, dělají to jednotnými prohlášeními „nevyprovokovaného aktu teroru“ svých vládních činitelů a dělají to skutečnými způsoby, jimiž provádějí své činy masového vraždění.

Jde jen o to uspat veřejnost a nikdy ji nevylekat k bdělému poznání příšerných věcí, které se s podporou jejich vlády dějí.

Israel has a right to defend itself from Palestinian babies. https://t.co/4giVfEb0wi
— Caitlin Johnstone (@caitoz) October 10, 2023
(Izrael má právo bránit se před palestinskými dětmi.)


Odpojení elektřiny v Gaze neubližuje jen civilistům, kteří tam žijí, značně omezuje viditelnost světa v tom, co se tam děje. Pomyslete, o kolik těžší teď bude pro lidi v Gaze nahrávat a nahrávat videozáznamy na internet. A to samozřejmě zcela záměrně. Izrael má veškerou motivaci k tomu, aby bránil viditelnosti svého zneužívání, a to vždy měl; proto má rozsáhlé zkušenosti s cíleným napadáním a vyhrožováním novinářům a sdělovacím prostředkům.


Never in Hamas’ history have they been known for committing acts of rape, or executing women and children.
But white people see Muslim militiamen dressed like this, and their imaginations run absolutely wild pic.twitter.com/eFZNEWTQXk
— Q. Anthony Ali (@NobleQAli) October 10, 2023

Nikdy v dějinách nebyl Hamás známý tím, že by páchal akty znásilnění nebo popravoval ženy a děti. Bílí lidé však vidí takto oblečené muslimské milicionáře a jejich fantazie naprosto šílí.


Vidíme spoustu pochybně získaných a paušálně nepodložených tvrzení o tom, že bojovníci Hamásu uřezávají dětem hlavy a páchají masová znásilnění, která vypadají hodně jako propaganda zvěrstev, což je, jak nám bylo připomenuto na Ukrajině, ve válečném období velmi běžné. Zaměstnanci masmédií se na Ukrajině dozvěděli, že mohou papouškovat jakékoliv množství propagandy zvěrstev během války bez jakýchkoli profesionálních následků, pokud to jde ze strany jejich vlády. Přečtěte si zprávy velmi kriticky.


Je důležité pochopit, jak jsou Židé v otázce Izraele a sionismu zcela nejednolití. Nejzuřivější a nejpronikavější kritici Izraele, které sleduji, jsou všichni Židé. Nenechte propagandisty, aby to koncipovali jako „Židovští nenávistníci versus Židé“, když je to ve skutečnosti spravedlnost vs nespravedlnost.

 Propalestinští Židé vysvětlují, proč podporují Palestinu.


“You’ve cut yourself off from Judaism by affiliating with Zionism.” pic.twitter.com/OZIdCBP5sz
— Censored Men (@CensoredMen) October 9, 2023

Odřízli jste se od judaismu spojením se sionismem.


Nejde o pokrytectví. Smyslem zdůraznění rozporu v podpoře Ukrajiny i Izraele je ukázat, že západní imperialisté ve skutečnosti nestojí za tím, za čím tvrdí, že stojí, a že celé jejich zarámování toho, jak si v těchto konfliktech stojí, je lež.

Podpora jedné skupiny, která bojuje proti nepřátelské okupaci, a oponování druhé, která dělá totéž, by bylo pokrytecké jen tehdy, pokud by vaše podpora byla skutečně založena na oponování okupantům a podpoře práva lidí na sebeurčení. Podpora jedné skupiny, která je plná neonacistů, kteří nenávidí Židy, zatímco podpora jiné skupiny ve jménu ochrany židovských obyvatel by byla pokrytecká jen tehdy, pokud by vaše podpora měla skutečně něco společného s ochranou náboženských menšin.

Ve skutečnosti impérium podporuje jen ty, které podporuje, protože tam jsou jeho zájmy náhodou v každém případě prosazovány. Mít Ukrajinu jako zástupného zástupce prosazuje strategické zájmy USA proti Rusku a mít Izrael jako zástupného zástupce prosazuje strategické zájmy USA proti Íránu a Sýrii. Nejsou vůbec pokrytecké; jsou dokonale konzistentní. Uchopují moc a kontrolu jakýmkoli způsobem, který je nejvhodnější, v dokonalém souladu s jejich skutečnými hodnotami.

Ve skutečnosti impérium jen podporuje toho, koho podporuje, protože právě tam jsou jeho zájmy v každém případě náhodou prosazovány. Mít Ukrajinu jako zástupný symbol prosazuje strategické zájmy USA proti Rusku a mít Izrael jako zástupný symbol prosazuje strategické zájmy USA proti Íránu a Sýrii. Nejsou vůbec pokrytečtí; jsou dokonale konzistentní. Uchopují moc a kontrolu jakýmkoli způsobem, který se jim nejvíce hodí, v dokonalém souladu s jejich skutečnými hodnotami.

Být pokrytcem není samo o sobě žádné velké zlo; všichni jsme v některých ohledech trochu pokrytečtí. Co je absolutně velkým zlem, je páchat násilí a ničení po celém světě s cílem usilovat o planetární hegemonii, zatímco lžete o svých důvodech, proč tak činíte.

Proto zdůrazňujeme rozpory. Ne proto, abychom ukázali, že impérium a jeho stoupenci jsou pokrytci, ale abychom ukázali daleko větší zla za těmito rozpory skrytá.

Překlad z e-mailu autorky VS

https://caityjohnstone.medium.com/this-is-exactly-what-it-looks-like-6a074bcb40af

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .