header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Revolty v Londýně podle Chrise Knighta

Revolty v Londýně podle Chrise KnightaPožádali jsme o názor na revolty v Londýně profesora Chrise Knighta, významné osobnosti londýnské libertinské levice, vyhnaného v roce 2009 z East London University, kde přednášel antropologii, za účast na protestech proti G20. Profesor Knight je významnou postavou Network X, sítě anarchistických, mírových, revolučních, antikapitalistických, feministický hnutí, včetně ochránců životního prostředí, kteří jsou sjednoceni pod názvem Whitechapel Anarchists Group, Neo-Millennium Liberation Army, Democracy Village, Direction Action Group a Class War.

Britský premiér David Cameron definoval revolty jako "pouhou kriminalitu" Souhlasíte?

Zapalovat domy s lidmi uvnitř, rabovat obchody, napadat lidi s cílem je zabít: to všechno je přirozeně kriminalita. A zločinu je třeba čelit, s tím všichni souhlasíme. Ale aby čelení zločinu bylo efektivní, musí probíhat na všech úrovních, počínaje SHORA. Je potřeba začít s lačnými a neodpovědnými bankéři, kteří rozpoutali krizi v roce 2008 a se zločinnými politiky, kteří tím, či jiným způsobem jim slouží. Když už nebudeme hovořit o porušení mezinárodního práva, kterého se tento režim dopustil invazí do Iráku a pokračuje v používání násilí v Afghánistánu a v Libyi. Nedávný korupční skandál v městské policii, nechává růst obraz nelegálnosti, která kraluje na vysokých postech. Bohatí a mocní jsou odpovědní za rabování a násilí v širokém měřítku: zatkněme a odsuďme zločince z horní paluby, pak se zabývejme těmi nižšími.

Revolty v Londýně podle Chrise KnightaPodle Vás, všechny tyto revolty jsou zcela spontánní? Anebo je za tím stopa antisystémových politických sil: anarchistů, antikapitalismů, radikální levice.

Existuje velmi jemná a sofistikovaná forma autoorganizace. Místní gangy, předtím mezi sebou nepřátelští se spojily, aby bojovali proti policii, místo aby střídavě bojovali proti sobě. Jsou to rozzlobení mladí, ale ne zpolitizovaní v tradičním slova smyslu. A jsou tisíckrát lépe organizovaní, než jsou anarchisté nebo další političtí aktivisté. Antikapitalistická levice v tom nesehrála žádnou roli, opravdu. S výjimkou podpory postižených rodin. V příštích dnech ale, mnozí z nás se zúčastní shromáždění čtvrtí v pokusu kanalizovat tuto zlost do tvořivějších směrů.

Myslíte si, že tyto rasové revolty jsou podobné těm, které jsme už v minulosti viděli, nebo jsou to sociální revolty nového typu, spojené určitým způsobem s ekonomickou krizí?

Je to nový fenomén. Tyto revolty jsou mezietnické. V některých londýnských čtvrtích revoltovali a rabovali mladí bílí. Snad je to jedna z mnoha jisker, která zapálí blížící se povstání v celé Evropě. A nebouří se pracující třídy, ale lumpenproletariát, tlačený chudobou a více nemorálností a chtivostí establišmentu. Globální kapitalismus je ve skutečnosti mrtev od září 2008: od té doby se zdá být živý, ale je udržován uměle při životě. Pak přišlo nové finanční zhroucení a stroj, který udržoval systém při životě, nevydržel. Revoluce už začala: přichází ze Severní Afriky na začátku roku 2011 a rozšířila se do arabského svatě a nyní dorazila do Londýna.

Revolty v Londýně podle Chrise KnightaJaké jsou sociální podmínky v londýnských ghettech? Nedávno se na periferiích Londýna objevila míra rozšíření tuberkulózy, která je horší než v mnoha zemích třetího světa?

Ano, toto jasně popisuje situaci v nejchudších čtvrtích Londýna, ale také Bristolu, Liverpoolu a Manchesteru...

Jsou tací, co volají po zásahu armády a vyhlášení mimořádného stavu: podle vás je to realistický scénář?

Bulvár to nahlas požaduje, ale vláda a vojáci nejsou hloupí. Ví dobře, že by museli začít střílet do lidí a přitom vstoupit do jejich čtvrtí, exploze násilí, která by z toho vzešla by byla taková, že by vybledlo to, co jsme doposud viděli ve těchto dnech.

Enrico Piovesana

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .