header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Postřehy ze sjezdu KSČM

Našel jsem na Severočeské pravdě článek o sjezdu, který obsahuje následující text. Doporučuji přečíst……. O deklaraci k mládeži VII. sjezdu ze severočeské pravdy………. Tolik materiálů ke zveřejnění, by zajásal propagandista! Domnívám se však, že poněkud zaslepený a partajnicky otupělý propagandista. Ze všech prohlášení, rezolucí a stanovisek jsem vybral ke zveřejnění jen jedno. Za odstrašující považuji Deklaraci VII. sjezdu KSČM k mládeži nebo je chyba v názvu. Ten by měl znít Deklarace o mládeži pro stranické funkcionáře. Přijatá deklarace k mládeži rozhodně nemůže nijak prospěšně promluvit.

Domnívám se, že s lucernou v pravé poledne bych nenašel normálního nezaujatého mladého člověka, který by bez nátlaku na úrovni pohrůžky nabitou střelnou zbraní dočetl deklaraci až do konce. Sám jsem byl vyčerpán po několika řádcích klasického partajnického žargonu, který žádného mladého nezaujme a každý pak pošle zaslouženě autory ale tím bohužel i celou stranu do míst nepříliš vábných. To proboha už nedokážeme mluvit normálně, jak nám zobáčky narostly a jak by nám aspoň někteří mladí rozuměli?

Výsledky sjezdu byly částečně rozpoznatelné druhého dne sjezdu, který by se mohl uvést dle jistého literáta slovy: „Tento způsob sjezdu zdá se mi poněkud nešťastným." Někteří delegáti očividně ztratili úsměv i dobrou náladu, někteří vyhlíželi jak po nepovedeném flámu, někteří, jako by procitli z ošklivého snu. Někteří to dávali i hlasitě najevo. Vyjádření druhu – zda nebude třeba nebo zda nebude lépe založit novou stranu – se v kuloárech ozvala nikoliv jednou. Více kuloárních vyjádření raději neuvádíme. Bylo by to sice dokreslující, ale současně deprimující. Komentovali jsme to slovy: Vida, někteří už procitli, některým už to došlo, některým to asi ještě dojde.

Mládí dostávalo „za uši"!

Shodli jsme se s některými, že na to, jak oprávněně pláčeme nad nedostatkem mladých, se někteří delegáti právě k mladým nechovali pěkně. Nemám tím na mysli jen potíže se vstupem mladých novinářů nebo to, že 3 mladí, podle visaček hosté, neměli ubytování a stravu. Jde o to, že mladí vystupovali radikálně a upřímně, jak je to mládí vlastní. Ne nad vším bylo možno zaplesat. To je ovšem na diskusi někde stranou. Ale dávat mladým a někdy hloupě (viz vystoupení delegátky z Ostravska) za uši veřejně před televizními kamerami, bylo občas na ránu do zubů autorům.

Sjezd jednotě strany, dle našeho mínění, neprospěl.

ze Severočeské pravdy

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .