header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Režim v Polsku ohrožuje budoucnost země, svobodu v Evropě a mír ve světě

My, Francouzi polského původu, kteří se stále cítí být spojeni se svými kořeny nebo zůstávají citliví na národní cítění, cítíme povinnost varovat Poláky, jejich potomky a přátele Polska před fašistickým, klerikálním a válečným režimem ve Varšavě.

Polsko, které liberálové a zotročená levice po roce 1989 nasměrovali k neomezenému neoliberalismu, vidělo miliony svých zoufalých občanů odsouzených k emigraci nebo k vegetování v anachronických společenských vztazích, které byly znovu vytvořeny silou: etnocentrická zaostalost a militarismus.

Za tímto účelem se ve společnosti shora vytváří obraz nepřítele proti Rusku, aby se z kolektivní paměti vymazalo bojové bratrství z roku 1905 a společný boj proti hitlerismu.

Hnán fanatickým antikomunismem a antisovětismem, chorobnou rusofobií, středověkým a hrubě misogynním klerikalismem, hnán primitivním nacionalismem, který nemá nic společného s pokrokovým vlastenectvím Fryderyka Chopina, Marie Skłodowské-Curie, Tadeusze Kościuszka, Mikuláše Koperníka, generála Zygmunta Berlinga a Jaroslawa Dabrowského, usilují vládci současného Polska železnou rukou PiS za plné spoluúčasti byrokratů Evropské unie (EU) a NATO, kteří pro tuto příležitost zapomněli hájit bájné "západní liberální hodnoty", o následující:

Kontinentální válku proti Rusku, přičemž trpce odmítají jakoukoli koncepci vyjednávání a deeskalace na Ukrajině, navzdory stále rostoucímu riziku globálního rusko-atlantického a čínsko-atlantického jaderného požáru, který s sebou nese hrozbu totálního vyhlazení lidstva.

Cválající militarizaci evropského subkontinentu se systematickým zvyšováním výdajů na zbrojení v době, kdy jsou pracujícím lidem ve všech zemích ničena jejich sociální práva a jejich mzdy jsou silně vyčerpávány inflací.

Politický fašismus prohlubovaný organizováním zvláštních akcí - "honů na čarodějnice" - namířených proti komunistům (pokračující zákaz Komunistické strany Polska), militantům a členům stran v opozici vůči NATO, v boji proti odborům a radikální levici, v útocích na nezávislost soudnictví a svobodu tisku, v podněcování krajní pravice a v glorifikaci minulosti zdiskreditovaných fašistických režimů (Ukrajina, pobaltské státy atd.) pravicovými bojůvkami, které se netají nostalgií po stylu politiky Pilsudského, Hitlera, Mussoliniho nebo Bandery.

Celokontinentální destrukci sociálních práv s přeměnou polské dělnické třídy v přizpůsobivou veličinu kapitalistického vykořisťování v Evropě v rámci "volné a nenarušené soutěže", kterou vnucují neoliberální evropské hospodářské smlouvy.

Historické popírání holocaustu s falešnou idealizací reakčního Polska a státem podporovaným vyhlazováním a likvidací všech artefaktů a stop připomínajících dělnické a antifašistické Polsko, vedle kriminalizace a odsouzení všech úspěchů a výdobytků dosažených pod záštitou lidového Polska v letech 1944-1989.

Nejhorší na tomto zmatení pojmů a hodnot je, že touto pseudopatriotickou a pseudokřesťanskou politikou se Polsko, jehož historický přínos v boji za demokratizaci je zpochybňován a jehož jazyk je na jeho území stále více vytlačován ve prospěch globalizace, stává každým dnem více a více služebníkem válečnických USA a pracovní rezervou Německa a jeho obyvatelstvo může být kdykoli masově obětováno na oltář agresivních projektů NATO a šílených snů o "Velkém Polsku" Kaczynského a spol.

Vyzýváme proto Poláky žijící v Polsku, přátele Polska, potomky Poláků žijících ve Francii nebo jinde, aby odsoudili tento nebezpečný režim, který tlačí zemi, kterou milujeme, na scestí, a odsoudili ho k tomu, aby hrál mimořádně škodlivou roli z hlediska cti a národních zájmů Polska a Poláků, demokracie a sociálního pokroku v Evropě, emancipace žen a zajištění světového míru.

Iniciátoři této výzvy:

Bruno Drweski, historik, profesor na INALCO, Pařiž (92)
Jacques Kmieciak, novinař, člen sdruženi Přátelé Edwarda Gierka / Les Amis d'Edward Gierek (62)
Jean-Pierre Page, odborář, bývalý národní vůdce ZZ CGT, syn Jadwigy Wieczorek a rodiny polských komunistických odbojářů zavražděných nacisty v Osvětimi (34)

První signatáři:

Louis Bembenek, důchodce z Houilleres, FPK (59)
Bernard Czerwiński, důchodce z Národního školství, starosta Drocourtu, občan světa, vytvořen ve Francii z rodičů a prarodičů polského původu (62)
Cedric Delelis, učitel biologie, vnuk polského přistěhovalce, Divion (62)
Bernard Grobelny, vychovany ve Statě ochrany, jehož matka byla zabita německým bombardováním Štuka na francouzských silnicích v roce 1940 a jehož otec bojoval proti nacistickému Německu po celou dobu války (40)
Jeremy Jędrzejewski, kotlář, městský radní a tajemník sekce FPK v Drocourtu, z polské prababičky (62)
Freddy Kaczmarek, městský radní a tajemník sekce FPK v Auby (59)
Monika Karbowska, polská komunistická a feministická aktivistka, dcera polského diplomata (94)
Sylvestre Krysztofiak, člen skupiny La France insoumise (62)
Nadia Majdzerczak, vnučka polských emigrantů, důchodkyně z Národního školství, PRCF (62)
Patryk Mania, vnuk Jeana Banacha, polsky emigrant, několikrát zatčeny během hornické stávky v květnu a červnu 1941 během německé okupace hornického revíru (Pas- de-Calais), internovaný v Caserne Vincent de Valenciennes před deportaci do pevnosti Huy (Belgie) až do konce svých dnů v Marquette-lez-Lille 1. července 1945 (62)
Jean-Marie Monka, inspektor kontroly a zvedani automobilů ve vyslužbě (62)
Michal Nowicki, zakladatel portalu "Obroda komunismu" (94)
Alain Pilniak, delegát rady obce Guesnain (Nord), tajemník sekce FPK Dechy-Guesnain-Lewarde-Montigny-Masny, syn polského přistěhovalce, bývalý delegát horníků a odborář CGT (59)
Josette Szymczak, vedoucí mzdové účtárny, Hersin-Coupigny (62)

Připojili se k výzvě:

Leon Landini, předseda sdruženi veteránů FTP-MOI Carmagnole-Liberte, v jehož řadách je mnoho potomků Poláků, kteří emigrovali do Francie (92).
Pierre Pranchere, bývalý poslanec Correze, bývalý partyzán FTPF, bývalý poslanec Evropského parlamentu (19)
Georges Gastaud, filozof, syn odbojáře Raymonda Gastauda, vyznamenaný Polskou lidovou republikou za pomoc při nucené exfiltraci polských vojáků z Wehrmachtu (62)
Jean Ooghe, veterán odboje, rytíř Čestné legie, vedoucí departementální sítě Mladých vlasteneckých rolníků v Pas-de-Calais, bývalý senátor, předseda Sdruženi veteránů a přátel odboje v departementu Landes / ANACR (40)
Anna-Maria Miletto, tajemnice sdruženi "Les Ami(e)s d'Elise et Henri Martel" v Sin-le-Noble. Zástupkyně starosty města Sin-le-Noble. Henri Martel byl Polskou lidovou republikou povýšen do hodnosti rytíře Řadu Polonia Restituta, což je jedno z nejvyšších polských civilních vyznamenání (59).
Fadi Kassem, docent historie, národní tajemník PRCF (59)
Daniel Dewalle, bývalý radní departementu Pas-de-Calais a starosta města Houdain, jeden z nejvýznamnějších "polonizovaných" měst v Pas-de-Calais v meziválečném období (62)
Michel Royer, učitel tělesné výchovy ve výslužbě, člen sdruženi "France Buchenwald, Dora a Kommandos", zakládající člen francouzsko-polského sdruženi v Sallaumines (62) 23. března 1990, FPK (55)
Jean-Paul Decourcelles, zahradník a včelař, bývalý poslanec parlamentu Francouzské republiky, čestný občan hornického města Thorezgrad (Ukrajina) pod současnou kontrolou Doněcké lidové republiky, která se v říjnu 2022 stala součástí Ruska (62)
Christian Champire, učitel dějepisu a zeměpisu a starosta města Grenay za FPK, iniciátor slavnostního otevřeni kruhového objezdu Edwarda Gierka v Grenay v srpnu 2019. (62)
Christelle Buissette, starostka obce Grenay jménem FPK (62)

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .