header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Vládnoucí třída chce válku

Jimmy Corcoran pro The Socialist Voice, 7. června 2023

Je otřepanou pravdou, že všechny války musí skončit. Mohou skončit buď vítězstvím jedné strany, v patové situaci, nebo někdy politickou změnou, pokud je jedna z protagonistických zemí vytáhne z války, jak se to stalo v Rusku po říjnové revoluci. V zástupné válce NATO proti Rusku, kdy obě strany mají přístup k jaderným zbraním, je ještě jeden možný konec: jaderný armagedon.

V době psaní tohoto článku vykazuje válka na Ukrajině jen málo známek konce. Ve skutečnosti se stupňuje, protože NATO do země nadále nalévá výzbroj, včetně příslibu stíhaček F16, a naléhá na Zelenského vládu, aby zahájila tolik ohlašovanou protiofenzívu. Mírové návrhy vlády Čínské lidové republiky byly kapitalistickými médii ignorovány a NATO je odmítlo. Vedoucí představitelé šesti afrických zemí – Jihoafrické republiky, Senegalu, Egypta, Konžské republiky, Ugandy a Zambie – plánují cestovat na Ukrajinu i do Ruska, aby se pokusili zprostředkovat příměří. To kapitalistické sdělovací prostředky opět téměř ignorovaly.

Zdá se, že NATO je odhodláno pokračovat ve válce. Jak jinak lze nahlížet na rozhodnutí Mezinárodního trestního soudu (ICC) vydat zatykač na Vladimira Putina? V článku v časopise Jihoafrické komunistické strany Umsebenzi Online profesor Alexander Mezjajev uvedl, že analýza činnosti ICC ukazuje, že „udržování mezinárodních konfliktů a zabránění jejich řešení“ je jedním z jeho tří hlavních cílů [1]. Vydání zatykače na Putina se jistě zdá být navrženo tak, aby povzbudilo Rusko k pokračování války, zejména pokud je kapitulace před ICC podmínkou pro příměří. Je třeba si uvědomit, že Rusko a Ukrajina byly loni v dubnu velmi blízko k odsouhlasení mírové dohody, dokud nebyl na Ukrajinu vyslán Boris Johnson, aby požadoval, aby Zelenskij pokračoval ve válce. Prozatím pokračování války pomáhá americkému imperialismu dosáhnout řady strategických cílů. Zvýšil svou politickou a ekonomickou nadvládu nad Evropou, když sledoval strategii, jak přerušit energetické vztahy EU s Ruskem a nahradit je závislostí na amerických rezervách a rezervách svých klientských států na Blízkém východě. Rozšířilo se NATO, stejně jako zisky zbrojního průmyslu.

Není to jen NATO, kdo chce, aby válka pokračovala. Irská vládnoucí třída (tady se mi vynořila reminiscence – král Lávra ve známé básni K. H. Borovského byl přece králem irským – takže opravdu a jen irská?; pozn. překl.) je horlivě pro pokračování války. Mlčení irské vlády, opozice v Dáilu (dolní komoře Irského parlamentu) a sdělovacích prostředků o výsledcích průzkumu veřejného mínění, který si objednala Aliance pro mír a neutralitu (PANA), bylo ohlušující. Průzkum ukázal, že 87 % Irů je pro příměří a jednání o ukončení války [2]. Titíž političtí aktéři, kteří hlasitě prohlašují, že násilí není cestou k řešení politických problémů, se účastní orgií sebechvály při oslavách 25. výročí Velkopáteční dohody, odsuzují každého, kdo volá po příměří na Ukrajině, jako „kremelského poskoka“. Sdělovací prostředky nás „informují“, že příměří znamená podlehnutí ruské agresi.

Proč by si irská vládnoucí třída přála, aby válka pokračovala? Dokud bude válka pokračovat, bude do Irska přicházet stále větší počet uprchlíků, což dále odhalí dvoustupňovou uprchlickou reakci Irského státu a také zdůrazní nedostatek bydlení, lékařů, míst ve školách a dopravních spojů v komunitách pracujících. Proč by vláda odmítala vést kampaň za příměří a stavět se proti dalším penězům EU vynakládaným na zbrojení? Vždyť 26 hrabství (irských správních celků na úrovni krajů; pozn. překl.) je neutrálních a jako takové by mohly být v dobré pozici k podpoře mírových iniciativ.

Nicméně zatímco stát je teoreticky neutrální, irská vládnoucí třída nikoliv, její postavení v Irsku je závislé na jeho podřízenosti imperialismu. Doufá, že fatálně podkope, jako předehru k úplnému opuštění, to, co z irské neutrality zbylo. Věří, že současná válka nabízí ideální příležitost k dosažení tohoto cíle. Irská veřejnost byla krmena příběhem NATO, v němž je Rusko kořenem všeho zla a stejně jako Německo v roce 1914 zahájilo nevyprovokovaný útok na slabšího, mírumilovného souseda. V důsledku toho musí být Rusko poraženo, aby se zachránila „civilizace“. CPI (KS Irska) se postavila proti ruské invazi na Ukrajinu, ale uznáváme, že realita je mnohem složitější než verze „Ukrajina dobrá/Rusko špatné“, kterou šíří sdělovací prostředky. Pro podrobnou analýzu a chronologii kroků k válce bych doporučoval přečíst si „Now or Never:The Immediate Origins of Putin’s Preventative War on Ukraine“ (Teď nebo nikdy: Okamžitý původ Putinovy preventivní války na Ukrajině) [3] od Geoffreyho Robertse.

Vláda rozhodla, že odstranění „trojité pojistky“ pro nasazení irských vojsk v zahraničí je dalším krokem na cestě do NATO. Její „Poradní fórum pro neutralitu“, kterému předsedá akademik podporující NATO a které bude koncem června objíždět zemi, bezpochyby „najde“ širokou podporu pro opuštění neutrality navzdory všem průzkumům veřejného mínění v této otázce, jež ukazuje, že většina Irů její zachování stále podporuje. Clausewitz tvrdil, že válka je politika jinými prostředky. V Irsku je jasné, že vládnoucí třída a její spojenci podpoří pokračování války na Ukrajině v naději, že jim to pomůže dosáhnout jejich politického cíle, kterým je opuštění irské neutrality.


[1] Mezjajev A., „The fascistisation and nazisisation of international relations: Events in Ukraine from the point of view of Marxist-Leninist theory.“ (Fašizace a nacifikace mezinárodních vztahů: události na Ukrajině z pohledu marxismu-leninismu) Umsebenzi Online, ročník 21, č. 4, 14. července 2022

[2] Peace and Neutrality Alliance, “Ipsos Omnipoll on War in Ukraine”. 22. května 2023 (https://www.pana.ie/posts/ipsos-omnipoll-on-war-in-ukraine)

[3] G. Roberts, „Now or Never’:The Immediate Origins of Putin’s Preventative War on Ukraine“ Journal of Military and Strategic Studies, roč. 22, č. 2, str. 4-26.

Autor je generálním tajemníkem KS Irska.

Z měsíčníku KS Irska The Socialist Voice přeložil  VS

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .