header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Kubánská revoluce, americké embargo: Al Mayadeen hovoří s kubánským prezidentem

I

Kubánský prezident se v exkluzivním rozhovoru pro Al Mayadeen dotýká kubánské revoluce, jejích problémů a výsledků i manipulací ze strany Spojených států.  


Al Mayadeen

Předseda mediální sítě Ghassan Ben Jeddou vedl exkluzivní rozhovor s kubánským prezidentem Miguelem Diazem-Canelem, během něhož kubánský prezident diskutoval o kubánské revoluci a jejích problémech, mezinárodních vztazích, situaci v Latinské Americe a blokádě uvalené na Kubu.

V první části tříhodinového rozhovoru se kubánský prezident dotkl konceptů, na nichž byla kubánská revoluce založena, a postoje Kuby k pokrokovým, revolučním a odbojovým proudům ve světě, stejně jako protestů, jichž byla země svědkem v roce 2021, a politiky Kuby vůči novým generacím.

Moncada a revoluce

Když Diaz-Canel hovořil o předrevolučním období v zemi, řekl Al Mayadeen, že 50. léta byla pro Kubu a kubánský lid strašlivou dekádou, neboť nastala po letech imperiální nadvlády nad Kubou, kde se země změnila v americkou kolonii.

Poukázal na to, že ať už byla zavedena jakékoli strategie, která měla tuto situaci a její podstatu zamaskovat, situace pramenila z frustrace z boje za kubánskou nezávislost v roce 1895. Upřesnil, že v posledním okamžiku války za nezávislost, kdy Kuba prakticky porazila Španělsko, došlo k první imperialistické válce s odkazem na americké vměšování do španělsko-kubánské války, která byla později nazývána válkou španělsko-kubánsko-americkou.

Pokračoval s tím, že „Kuba zdaleka nedosáhla své skutečné nezávislosti, stala se kolonií vlády Spojených států“ a od té doby zemi vládne řada poslušných vlád a agentů impéria, převládla administrativní korupce a oligarchie – která nehájila zájmy země ani kubánského lidu, ale spíše hájila zájmy Spojených států – se hlouběji zakořenila.

Tehdy se podle kubánského prezidenta Spojené státy zmocnily prakticky všech přírodních zdrojů země a začaly na Kubě investovat. Kubánský lid se tak dostal do velmi složité situace, kdy se zvýšila negramotnost a nikdo prakticky nevlastnil domov.

Situaci tehdy popsal Fidel Castro ve svém dokumentu sebeobrany nazvaném „Dějiny mi dají rozhřešení“, takže Moncada byla programem, který Castro vyvinul pro zahájení revoluce, řekl Diaz-Canel.

Úspěchy revoluce

Kubánský vůdce měl za to, že zejména v případě Kuby a složité situace, ve které žije, byla revoluce nezbytná, aniž by bylo k dispozici jiné řešení, a proto byla velmi přijatelná – revoluce, která dovršuje skutečnou nezávislost Kuby.

Diaz-Canel vysvětlil, že z tohoto důvodu byla revoluce, která znamenala především provedení hlubokých změn v kubánské společnosti, přijata většinou kubánského lidu a byla zcela dynamickým a osvobozujícím procesem, který dal Kubě skutečnou nezávislost, svrchovanost a sebeurčení.

Revoluční proces tak začal postupovat s řadou společenských úspěchů, které dávaly právo na bezplatné vzdělání, bezplatné zdraví a sport pro každého, stejně jako šíření světové a kubánské kultury, naznačil.

„Byl to proces utvrzování kulturních hodnot, na nichž byl kubánský národ po celá léta budován, přičemž všechny své činy zakládal na zákonech, to znamená, že vždy bránil to, co je spravedlivé,“ dodal.

Poukázal na to, že jedním ze základních konceptů revoluce bylo vždy dosažení co největší míry sociální spravedlnosti, přičemž se brala v úvahu kultura v jejím nejširším slova smyslu a neodkazovalo se pouze na uměleckou a literární tvořivost, ale spíše se braly v úvahu hodnoty, které se v kubánském národě utvářely po mnoho let, a zdůrazňovalo se to nejlepší z těchto hodnot, které jeho lid v revolučním procesu požíval.

Stejně tak Diaz-Canel tvrdil, že revoluce nikdy lidi neoklamala. Ve skutečnosti revoluce žádala lidi, aby četli, aby věřili, a udělovala jim právo se učit, řekl.

To vše bylo spojeno s myšlenkou na vrchního velitele Fidela Castra a jeho odkazem a kontinuitou, kterou později připisoval revolučnímu procesu generál Raul Castro, dodal Diaz-Canel.

Revoluce se obnovuje

Kubánský prezident řekl, že revoluce byla ve stavu nepřetržitého vření a neustále se proměňovala a měnila, přizpůsobovala se všem složitým historickým okamžikům, kterými musela projít.

Podle Diaze-Canela je třeba se ptát, jak tato revoluce, která se zrodila obležená a obklíčená od svého počátku hlavní imperialistickou mocností a nejmocnější supervelmocí na světě, mohla odolat všem obléháním, sankcím, agresím a v současné době i zpřísněnému obléhání a rozšířeným mediálním útokům, které se snaží zdiskreditovat revoluci a podkopat její autoritu a model.

Řekl, že když se člověk zamyslí nad postojem, který USA zaujaly při vyrovnání se s revolucí, která chce jen blaho kubánského lidu, existuje na to jediná odpověď: Udělaly to z nenávisti a zloby, protože byly modelem této revoluce narušeny.

Kubánský prezident zdůraznil: „Jsem přesvědčen, že v revoluci pokračujeme a revoluce bude navzdory potížím pokračovat,“ a zdůraznil, že „většina kubánského lidu bude tuto revoluci nadále podporovat, a proto musíme pokračovat ve stavu revoluce v rámci revoluce“.

Na druhou stranu vysvětlil, že svět je svědkem velmi obtížné situace a je plný nejistoty. „Právě jsme trpěli epidemií, která zničila modely neoliberalismu,“ uvažoval.

Řekl, že navzdory mnoha letům neoliberalismu a propagaci spousty propagandy, která ho podporuje – když nastal složitý okamžik – svět zjistil, že neoliberalismus není schopen vyřešit všechny problémy epidemie rovností a začleněním všech lidí.

Poukázal na to, že zdravotní systémy v nejvyspělejších kapitalistických zemích se zhroutily, a vyvstala otázka, jak vysvětlit neschopnost neoliberálního světa poskytnout většině alternativy.

„Vzhledem k tomu, že svět právě prošel pandemií, myslím, že stále nemůžeme mluvit o fázi po pandemii, protože na světě je stále více než 20 zemí, které nebyly schopny očkovat ani 10 % své populace, a vidíme, že existuje velká nerovnost,“ vysvětlil kubánský vůdce. Poznamenal, že uprostřed pandemie existuje velmi sobecký postoj ze strany oligarchie a bohatí bohatnou, zatímco chudí chudnou.

„Proto vidíme tuto nerovnost, která vzniká v samotných kapitalistických společnostech, a pak tato nerovnost vede ke vzpouře a vede především ke vzpouře mladých lidí a také nových generací,“ dodal. Zdůraznil, že bez ohledu na způsob, jakým je realizována, bude revoluce nadále alternativou a zůstane tužbou mladých.

Zdůraznil však, že bude nevyhnutelně nutné vzít v úvahu historické etapy a provést kritickou analýzu revolučních zkušeností, nedívat se na revoluce z idealistického hlediska, ale ze všech jejich rozporů a situací, které překonaly. Také zdůraznil, že v dnešním světě existuje hluboký revoluční pocit a přijetí marxistických myšlenek a člověk vidí, že pro tyto generace existuje velká naděje na vybudování lepšího světa.

Poznamenal, že to cítí proto, že měl možnost hovořit s mnoha mladými lidmi, kteří na Kubu přijíždějí z různých částí světa. Poukázal na potřebu zachovat životní prostředí jako nezbytnou podmínku pro zachování lidské rasy a poukázal na to, že všechny tyto zkoušky a hluboké úvahy o mnoharozměrovou krizi, kterou svět dnes prochází, dávají odpověď, že revoluce je stále alternativou.

Kuba a revoluční pokrokové proudy

Když byl kubánský prezident dotázán na novou pokrokovou levici v Latinské Americe a ve světě, řekl, že v oblasti existuje historický odkaz, který naznačuje potřebu ponořit se hlouběji do těchto myšlenek a poskytuje základ pro kontinuitu těchto pokrokových levicových myšlenek.

Diaz-Canel se domnívá, že obrovská část obyvatel Latinské Ameriky tyto myšlenky přijala a poznamenává, že v posledních letech „jsme byli svědky etap, které vyjadřují tuto historickou kontinuitu ve zkušenostech s nezávislostí Latinské Ameriky a Karibiku“.

Vysvětlil, že situace, kdy USA se svými neoliberálními praktikami vedly region k nárůstu nerovnosti v Latinské Americe a vystavily obyvatelstvo většiny latinskoamerických zemí velmi komplikované situaci. Usoudil, že se stalo nezbytným, aby se revoluční zkušenosti uskutečnily, stejně jako uplynulo desetiletí, v němž vznikla celá skupina revolučních zkušeností v reakci a jako alternativa k této situaci.

Podle Diaze-Canela byla příkladnou zkušeností v tomto smyslu venezuelská zkušenost, kdy Hugo Chavez, který byl zavedeným bolívarovcem, dobře znalým latinskoamerických dějin, provedl ve Venezuele bolívarskou revoluci.

Dále uvedl, že v té době se zkušenost s bolívarskou revolucí shodovala s nikaragujskou revolucí, kubánskou revolucí, kulturní revolucí v Bolívii a občanskou revolucí v Ekvádoru, stejně jako zkušenost Luize Inácia Luly da Silvy v Brazílii a zkušeností Cristiny Kirchnerové v Argentině, mimo jiné.

Poznamenal, že v Paraguayi a Uruguayi byl také progresivní prezident, což umožnilo konsolidaci celého souboru integračních opatření v Latinské Americe a Karibiku, kde miliony Latinoameričanů již netrpěly hladem a mohly změnit svůj sociální status poté, co všechny tyto progresivní vlády zahájily opatření sociálního a ekonomického charakteru v zájmu většiny.

Poukázal nicméně na to, že imperialismus nezůstává nečinně stranou a nesnaží se podkopat ta hnutí, která jsou výrazem oněch pokrokových a levicových myšlenek, a poukazuje na nesčetné zlomyslné, rozvratné činy, které americká vláda s podporou svých obrovských sdělovacích prostředků použila, aby tyto zkušenosti pohřbila.

„Všichni víme, jak provedli parlamentní převrat v Paraguayi, jak způsobili obvinění brazilské prezidentky Dilmy [Rousseffové] a jak také politicky stíhali skupinu latinskoamerických vůdců,“ řekl.

„Stále jsme svědky soudního pronásledování [bývalé argentinské viceprezidentky] Cristiny Kirchnerové a jak se pokusili provést převrat pod záštitou Organizace amerických států proti bolivijskému experimentu vedenému Evo Moralesem,“ podotkl.

Naznačil ale, že Latinská Amerika je svědkem cyklu, v němž znovu začala obhajoba oněch levicových myšlenek a práce na jejich posílení.

Prohlásil, že v dekádě, v níž se všechny výše uvedené zkušenosti sbíhají, bylo dosaženo integračního mechanismu pro Latinskou Ameriku, a zdůraznil, že díky tomuto integračnímu mechanismu za necelých deset let dokázaly Venezuela, Nikaragua, Bolívie a Ekvádor zvítězit v bitvě za vymýcení negramotnosti.

První oblast bez negramotnosti v Latinské Americe a v Karibiku

Podle kubánského prezidenta má tento úspěch velký význam pro Kubu, která se prohlásila za první oblast bez negramotnosti v Latinské Americe a Karibiku s poukazem na to, že trvalo více než 50 let s autentickými a skutečnými doplňkovými zkušenostmi v Latinské Americe a s lidskými, revolučními a progresivními myšlenkami, než si ostatní země uvědomily to, co se dříve zdálo jako výplod fantazie.

Diaz-Canel řekl, že pro mnoho lidí v jiných částech světa je to stále sen a nedosažitelná záležitost.

Připomněl, že s tímto procesem integrace mezi latinskoamerickými zeměmi bylo dosaženo toho, co bylo známo jako operace Zázrak, která vrátila zrak milionům lidí v Latinské Americe, kteří by jej neměli za okolností, že žijí v zemích realizujících neoliberální projekty a programy.

Vysvětlil, že petrokaribské projekty se konsolidovaly na základě sdílení energetických zdrojů v Latinské Americe a Karibiku.

Také objasnil, že byly vytvořeny další konzultační mechanismy, jako je Unie jihoamerických národů (UNASUR) a Skupina latinskoamerických a karibských států (CELAC), kde poprvé zasedlo 33 zemí z Latinské Ameriky a Karibiku, aby společně diskutovaly o svých problémech bez přítomnosti či účasti USA.

Upozornil také na to, že Latinská Amerika a Karibik se nyní samy svobodně rozhodly, na základě konceptu jednoty v rozmanitosti, vyhlásit dokument prohlašující Latinskou Ameriku a Karibik za mírovou oblast. To bylo konkrétně schváleno během summitu, který uspořádala Skupina latinskoamerických a karibských států (CELAC) v Havaně a který podle Diaze-Canela také zaručuje nebo navrhuje plnou politickou vůli Latinské Ameriky a Karibiku jako zóny míru.

Podotkl, že Kuba tyto zkušenosti podporuje a respektuje, a zdůraznil, že jeho země bude nadále bránit, chápat a respektovat vše, co lze udělat pro dosažení lepšího světa založeného na nejhumánnějších, revolučních, osvobozujících a všeobsažných postojích.

Nové generace

Ve stejné souvislosti kubánský prezident poukázal na to, že nové generace, které dnes vedou levicové kurzy, se poučily z historie, když analyzovaly historické zlomy levice ve světě, a pochopily tak potřebu sjednotit se a zároveň zohlednit rozmanitost, aby vytvořily pevný rámec pro revoluční boj.

Podle něho vyvozeny cenné poznatky o tom, proč socialismus ve východní Evropě selhal, a z revolučních snah ve světě byla vyvozena poučení.

Dodal, že byla analyzována i tvrzení a záměry imperialismu v této době, což potvrzuje, že není možné hovořit o nové levici či obnovené levici nebo levici, která dává kontinuitu historickým milníkům, pokud si tato levice není jistá svým směrem, cílem úsilí nebo svým původem.

„Musíme mít na paměti, že imperialismus dnes rozvíjí celý koncept světové nadvlády, a proto je ideologicky založen na integrovaném programu, který má obnovit dynamiku kapitalismu, neoliberalismu a kulturního kolonialismu,“ řekl.

„Jediným prostředkem, který imperialismus používá ke zrušení identity a zničení národů, kultury a kořenů a podstaty našich národů, je právě prostřednictvím kulturní penetrace [ideologické subverze], která láká lidi ke skepsi a odmítá všechny jejich myšlenky jako zastaralé. Pochopení těchto postojů je to, co nás všechny spojuje, abychom bránili svou podstatu, ve společné obraně kultury a identity, abychom se vyhnuli kulturnímu kolonialismu a nadvládě jediné myšlenky, která ve světě převládá, a proto je také důležité analyzovat problémy levice, která je sama o sobě ztracena v problémech neoliberální globalizace.“

A dodal: „Pokud se zeptáme, co bylo globalizované? Globalizované je sobectví; je to jazyk války. Také agrese je globalizovaná, zanechávaje za sebou sociální nerovnost. Je to imperialistická logika a tváří v tvář této imperialistické logice musí zvítězit logika levice nebo pokroková logika.

V našem případě máme socialistickou logiku, ale nikdy neodmítáme kritiku naší ideologie, ale věřím, že je zásadní eliminovat vykořisťování člověka člověkem, abychom měli rovnost mezi všemi obyvateli planety a lépe rozdělovali bohatství.

Dnes je velmi těžké pochopit, že v tomto světě nerovnosti, kde je tolik lidí zbídačeno, jsou miliony a miliony dolarů použity ve válečných rozpočtech nebo vynaloženy na zbrojení. Oč víc může svět udělat ve prospěch všech svých obyvatel, pokud jsou tyto prostředky použity na jiné účely? O kolik víc může být dosaženo, pokud bude větší integrace, pokud bude existovat vzájemný respekt a pokud budou existovat skutečné dekolonizační programy a programy, které skutečně vytvoří příležitosti pro všechny,“ zauvažoval.

Problémy, jež vyvstaly před revolucí

Kubánský prezident prohlásil: „Když jsem byl zvolen prezidentem republiky, řekl jsem, že před vším ostatním stojíme jako generace kontinuity; [historické] kontinuity v dialektickém smyslu slova, té, která stojí za podstatou revoluce, která povede revoluci také k dokonalosti.“

Dále vysvětlil: „Jinými slovy, nebyla to generace, která chtěla udržet strnulé tempo revolučního vývoje, takže v tomto pojetí kontinuity je také přijat soubor hodnot z historického odkazu revoluce.“

Diaz-Canel věřil, že „mezi těmito hodnotami vyniká odvaha, kterou do nás Fidel a Raul vyryli; odvaha, která se táhne celými našimi válkami za nezávislost a naším rozhodnutím pevně bránit svrchovanost a nezávislost a bránit právo na sebeurčení kubánského lidu. Ve stejném smyslu vyniká pojetí širší komunikace s lidem.“ Podle kubánského vůdce výše uvedené představují prvky, které budou vždy odlišovat postoj, který „my, revoluční kádry a bojovníci, zaujmeme ve svých životech, zejména v těch nejtěžších chvílích“.

„Vždy se postavíme nepřízni osudu, vždy se postavíme těm nejtěžším, nejsložitějším okamžikům, s odvahou, ale přesto klidně, protože to jsou okamžiky, které bychom měli hluboce zvážit a důkladně analyzovat. Takové okamžiky nelze řešit nerozhodným spontánním, neuspořádaným nebo arogantním způsobem,“ zdůraznil.

Dále uvedl: „Takové jsou okamžiky, ve kterých musíte studovat důvody a rozpory, které jsou způsobeny fakty, před čímkoli jiným, následované hledáním nejlepších řešení za účasti všech.“

Dodal: „Vždy říkám, že nikdo z nás nemůže vědět víc než to, co víme všichni dohromady, a věřím, že kubánský lid během své historie dokázal, že se těší talentu, silné vůli a udatnosti… že jsou to hrdinové, kteří si velmi váží své důstojnosti.“

Diaz-Canel poukázal na to, že kubánský lid je v obležení více než šedesát let, a pokračoval s tím, že jeho generace, která se narodila po revoluci, je „od té doby obleženou generací. Žijeme v obležení, ale to je něco, co jsme sdíleli s našimi dětmi a vnoučaty“.

Dále naznačil, že „generace, které se narodily po revoluci, jsou generace, které prožily celý život pod tlakem blokády, pod agresí blokády, pod následky blokády, ale přesto se revoluce nezastavila a stála tváří v tvář blokádě a byla schopna rozvíjet své programy a projekty, ačkoliv blokáda vystupovala jako hlavní překážka tváří v tvář dosažení všeho výše uvedeného“.

Je samozřejmé, že „blokáda je fait accompli (hotová [daná] věc), jež zpomaluje naše aspirace a realizaci našich projektů a snů,“ prohlásil stručně, a dodal, že od druhé poloviny roku 2019 panuje velmi choulostivá situace, kdy Trumpova vláda oznamuje více než 243 opatření proti kubánské revoluci, jimiž blokádu zintenzivnila.

Pokračoval: „Proto zde nehovoříme o blokádě zavedené v šedesátých nebo sedmdesátých letech, ani o blokádě v ‚delikátním období‘ (devadesátých letech).“

„Hovoříme o velmi intenzivním obléhání, které svět stále prožívá, a na základě zkoumání a analýz, které jsme provedli v rámci tehdejšího vedení revoluce, jsme lidem v dlouhém časovém horizontu vysvětlili problémy, kterým budeme čelit,“ dodal.

Dále zdůraznil: „Připravili jsme naše lidi způsobem, který jim dává jasně najevo, že vstupujeme do fáze plné komplikací, ve které budeme čelit nedostatku potravin, zdravotnického materiálu, paliva, náhradních dílů a cizí měny, která nám umožní získat potřebné zásoby pro naši základní výrobu, stejně jako zajistit potraviny a vyřešit základní problémy lidí.“

S Trumpovými 243 opatřeními byly náhle přerušeny všechny zdroje zahraničního financování země a zároveň Spojené státy zahájily na úrovni financí a energetických zdrojů vůči zemi důkladné sledování, přičemž americká vláda vynaložila veškeré úsilí, aby, podle kubánského prezidenta, všemi prostředky zabránila vstupu paliva na Kubu nebo aby Kuba získala úvěr nebo jakýkoli druh financování bez ohledu na to, jak vzácné může být.

Připomněl, jak Trump v lednu 2020 vložil Kubu jen pár dní před koncem svého prezidentského mandátu na americký seznam „státních sponzorů terorismu“, což je vymyšlený, falešný seznam. Důvodem podle kubánského prezidenta je, že když je země svévolně zařazena na tento seznam, začnou všechny banky a agentury finančních institucí přerušovat vazby s příslušnou zemí, čímž oslabí většinu zdrojů zahraničního financování, které jsou již postiženy jinými Trumpovými opatřeními.

Vysvětlil, jak je dodnes zapotřebí velkého úsilí, pokud se kterýkoli Kubánec pokusí vést obchodní jednání nebo vyrovnat určité platby, „protože téměř žádná banka se do toho nechce zapojit od té doby, co byly sankce uvaleny“.

Podle kubánského prezidenta zahrnovaly Trumpovy sankce aktivaci třetí kapitoly Helms-Burtonova zákona, který ukládá internacionalizaci blokády a trestá země po celém světě, což znamená, že „Velká říše“ dokonce ukládá omezení zbytku světa [při jednání s Kubou].

Dále vysvětlil, jak trvání na uplatňování těchto sankcí během doby, o což usiluje Bidenova vláda, bez jakýchkoli změn, způsobuje vážnější nedostatek v dodávkách léků, paliv a surovin nezbytných pro hlavní kubánské výrobní provozy a výrobu elektřiny, nemluvě o bránění zbytku výrobních a servisních procesů v zemi.

Pokusy svrhnout revoluci

Kubánský prezident poukázal na to, že vedle těchto intenzivních problémů, které mají sociální dopady a vedou lidi k tomu, aby si vypěstovali pocit nelibosti a nepochopení situace, která začala zabírat jejich životy, udeřila v březnu 2020 pandemie Corony.

Proto byly téměř všechny podmínky pro dokonalou bouři na místě, což připravilo půdu pro sociální explozi, po které americká vláda toužila, aby nechala padnout a ukončila kubánskou revoluci, vysvětlil dále a prozradil, že to vše doprovázela rozsáhlá americká zpravodajská operace.

Zdůraznil, že Kuba má důkazy a informace, které jasně ukazují, jak vedla intenzivní kampaň zaměřenou na diskreditaci kubánské revoluce na sociálních sítích, která se snažila šířit frustraci a vytvářet odcizení a nedorozumění, s vědomím, že kampaň byla zaměřena zejména na kategorii mládeže.

„Je třeba poznamenat, že na začátku pandemie, která se ve světle celé této situace skutečně zhoršovala, jsme stále vysílali lékařské týmy do zemí s ohnisky pandemie, protože jsme se o této nemoci hodně dozvěděli a byli jsme okamžitě schopni vypracovat plán boje proti ní, což nám umožnilo především do konce roku 2020 snížit počet nakažených případů tak, abychom omezili velkou epidemii,“ upřesnil dále.

Kubánský vůdce poukázal na to, že se rozhodli otevřít hranice v roce 2020, a když se tak skutečně stalo, nastoupil kmen Delta, a protože v té době ještě nedostali vakcíny, výsledkem byla pandemie vyvolaná Deltou, která trvala asi rok.

„To vše se stalo uprostřed [hrozivé] situace, ve které jsme se nacházeli,“ řekl.

Diaz-Canel objasnil dopad amerických sankcí a pokračoval: „Pokračovali jsme v našem programu, abychom čelili pandemii, a když jsme se rozhodli otevřít nové jednotky intenzivní péče, které jsme zoufale potřebovali, vláda Spojených států zabránila společnostem, které vyrábějí ventilátory, jež jsou v pokojích nebo jednotkách intenzivní péče mimořádně potřebné, v jejich prodeji na Kubu. Narazili jsme tak na krizi v dodávkách kyslíku, protože spotřeba byla vyšší kvůli vysokému počtu pacientů a protože naše továrny čelily velkým nezdarům.“

Během svého rozhovoru pro Al Mayadeen zdůraznil, že vláda Spojených států vyvíjela tlak na společnosti v Latinské Americe, aby Kubě neprodávaly lékařský kyslík, který Kuba zoufale potřebovala, a zabránila také příchodu léků a vakcín.

Dále řekl, že uprostřed celé této zoufalé situace spustili pokryteckou, dezinformační a pomlouvačnou kampaň pod názvem „SOSCUBA“ na úrovni mezinárodních sítí.

Americké manipulace na kubánské scéně

Kubánský prezident usoudil, že všechny výše uvedené faktory spolu s tíživou situací kubánského obyvatelstva podmínily kubánskou scénu pro kooptaci.

Kuba podle něho toleruje kritiku vlády a poskytuje občanům vhodné mechanismy a platformy, aby tak mohli činit, ale to, co se stalo v roce 2021, bylo něco jiného.

Protesty zdaleka nebyly pokojné a to se ukázalo velmi brzy. Poté, co úřady zahájily vyšetřování, odhalily základy těchto protestů a odhalily peněžní pobídky k nepokojům a vandalismu.

Právě to se stalo 11. července 2021, řekl kubánský prezident a dodal, že někteří vyšli protestovat bez ohledu na základy, zatímco jiní byli placeni za nepokoje a vandalismus. „Nebyli to mírumilovní demonstranti; útočili na obchody a veřejné bezpečnostní složky a snažili se narušit společenskou stabilitu. Snažili se zničit nejvýznamnější prvek kubánské společnosti, který mají kubánští občané do značné míry v oblibě: zklidnění a ukonejšení,“ dodal.

Poukázal na to, že „to byly nepříjemné časy, ale poučili jsme se, protože tady, na rozdíl od jiných míst na světě, nevycházely bezpečnostní síly nebo ozbrojené síly do ulic, aby zasáhly proti výtržníkům. Místo toho to byl revoluční kubánský lid, který vyšel bránit revoluci.“

„Byli jsme první, kdo dorazil na jednu z předsunutých základen, odkud protesty vypukly, a vysvětlili jsme lidem situaci, ve které žijeme,“ řekl a zdůraznil, že „během jednoho dne byly prakticky všechny uzly podvratných protestů potlačeny a nakonec rozptýleny“.

Dodal, že druhý den se v jedné čtvrti v Havaně uskutečnil další podvratný kousek, který však neměl dlouhého trvání.

„Existoval celý scénář připravený ‚impériem‘, který měl vytvořit nafouknutou scénu sociálních nepokojů, jež měla posloužit jako nezbytná záminka k intervenci Spojených států prostřednictvím ‚poskytnutí humanitární pomoci‘. A už jsme viděli, jak Spojené státy „poskytly humanitární pomoc“ jiným zemím světa,“ zdůraznil.

„Existuje mnoho příkladů v arabském světě a v Africe, kdy Spojené státy přišly se svou humanitární pomocí v uvozovkách, a pokud vůbec, podmínky přijímajících lidí a vlád se zhoršily. Nebyla to humanitární pomoc; byly to fakticky invaze, agrese a vojenské intervence – to byl případ Libye a Iráku a dalších míst, a máme tu také špinavou válku, kterou vedli proti syrskému lidu a národu. Tyto události se odvíjely jako scénář, kdy kdyby Kuba vyzvala obyvatelstvo k obraně revoluce, pak by volali po občanské válce,“ řekl a vysvětlil: „Nikdy sem nikdo nevyšel se zbraněmi, aby někoho potlačil. Kdyby zasáhly ozbrojené instituce, bylo by možné říci, že tu byla policie a ozbrojené represe.“

„Druhá část scénáře spočívala v tom, že když měli být lidé souzeni před zákonem, jak by to udělala kterákoli země na světě v případech nepokojů, byli propagováni jako političtí vězni ‚režimu‘, jak nás rádi vykreslují. Nikdo zde nebyl zatčen a nikdo nebyl vystaven soudnímu řízení za to, že prostě protestoval proti situaci na Kubě,“ řekl.

Zdůraznil, že na Kubě nikdy nedošlo k policejním represím, na rozdíl od situace ve Spojených státech, a dodal, že „se také pokusili zmanipulovat situaci a tvrdili, že jsme byli k černochům tvrdší než k bělochům, když na Kubě máme programy potýkající se se všemi formami diskriminace, zejména s rasovou diskriminací.

Všechno to byly jen manipulace a falešné zprávy; vysílali tyto lži, aby zdiskreditovali naše úspěchy, které nepodléhají jejich cílům a záměrům, řekl s vysvětlením, že kdyby na Kubě údajně došlo k případu rozsáhlých sociálních nepokojů, Spojené státy by využily každou šanci dokázat neúspěch revoluce.

Navzdory tomu, co udělali na sociálních sítích? Zveřejnili fotky údajné demonstrace, která byla ve skutečnosti fotbalovou slavností v Argentině, a vyfotili lidi, kteří demonstrovali na podporu revoluce a tvrdili, že jsou proti ní. Bylo to neuvěřitelné: Gerardo Hernández, jeden z našich ikonických pěti hrdinů, byl na demonstraci pro revoluci, a oni ji přesto prezentovali jako antirevoluční,“ dodal.

„Používají pravdomluvní tak levné nástroje k diskreditaci nepřítele? Dělá to jen americká vláda a dělá to z nenávisti a drzosti,“ řekl Diaz-Canel a zdůraznil, že to je realita zmanipulovaných událostí.

Zhodnocení a společenská přeměna

„Co se dělo dál? Hodně jsme se naučili, provedli jsme hodnocení, šli jsme do debaty a tytéž palácové sály, které jsme dnes navštívili, byly prostorem pro výměnu myšlenek se zástupci různých sektorů kubánské společnosti, včetně mladých lidí,“ zdůraznil kubánský prezident.

„Také jsme se pustili do procesu společenské transformace v kubánských čtvrtích, kde se nahromadily nerovnosti. Máme také lidi a rodiny ve zranitelných situacích, bez ohledu na všechny společenské akce revoluce, ale je tomu tak proto, že jsme léta žili s mnoha potřebami, i s velkým nedostatkem v důsledku utužení blokády.“

Podle Díaze-Canela „všechny návrhy obyvatel jsou předávány jejich obecním radám, kde jsou občané zastoupeni na úrovni kořenů. Pak se věci, které byly schváleny, vracejí do těchto čtvrtí a obyvatelé čtvrtí se podílejí na transformaci, kterou sami navrhli, a také vykonávají lidovou kontrolu, kterou se stále více snažíme zlepšit naši demokracii, a zde jsme poskytli nezbytnou účast naší mládeži.“

„Jak ten příběh pokračuje? Musel jsem se zeptat našich vědců, zda výroba kubánské vakcíny bude dostačující k tomu, aby byla suverénní v boji proti Covidu, který byl jedním z katalyzátorů celé této situace. Udělal jsem to v březnu 2021 a také v červenci, jen o tři měsíce později,“ řekl.

„O několik týdnů později už kubánští vědci získali první vakcinační bulbu a pak jsme měli pět kandidátů na vakcínu, dnes existují tři vakcíny s ohromnou účinností, takže jsme zahájili obrovskou vakcinační kampaň, po provedení klinických testů, nouzových studií na zranitelných skupinách.“

Pokračoval slovy: „Když jsme získali vakcíny, dosáhli jsme toho uprostřed celé této krize. Navzdory tlaku a přísné blokádě jsme dosáhli nejvyšší míry vakcinace na světě a dnes se řadíme na druhé místo mezi zeměmi, které poskytly největší počet dávek vakcíny na pacienta, patříme mezi dvacet zemí s více než devadesáti procenty populace plně očkovanými a s posílením jsme byli první na světě, kdo očkoval děti starší dvou let. Jaké jsou výsledky? Dnes máme 0,67% úmrtí s vědomím, že poměr úmrtnosti je poměr úmrtí k počtu případů COVID. Průměrný poměr úmrtnosti ve světě je 1,05 %; v Latinské Americe a Karibiku je to 1,45 %.“

Zdůraznil, že Kuba zvládla pandemii kompetentněji a má úspěšnější strategii tváří v tvář pandemii než vláda Spojených států a mnoha rozvinutých zemí světa, které přijaly neoliberální linii. Kuba předčila všechny tyto rozvinuté země v obtížné pozici a pod přísnou blokádou.

A dodal: „Kdo se staral o nejzranitelnější lidi ve čtvrtích během pandemie? Jsou to mladí Kubánci, nikdo jiný.“

Rozvoj lidové (veřejné) politiky

„S kubánskou mládeží jsme nikdy nepřestali vést dialog, protože s ní neustále jednáme a navštěvujeme univerzity a ona se podílí na základních úkolech revoluce. Účastníme se diskusí a konferencí pořádaných mládežnickými a mládežnickými organizacemi a kubánské mládežnické skupiny jsou v parlamentu zastoupeny svými vrstevníky,“ řekl kubánský prezident ve svém rozhovoru pro Al Mayadeen.

Dále vysvětlil, že mladí Kubánci se účastní dočasných akčních skupin, které pracují na rozvoji veřejné politiky, což později vede ke vzniku zákonů schválených Národním shromážděním.

„V současné době usilujeme za účasti mladých lidí, protože stanovujeme obecnou politiku pro mládež a dětství, která nám umožňuje dosáhnout zákona, v němž poskytneme více záruk pro mládež a děti,“ dodal.

Poukázal také na to, že „hlavní otázkou je, jak pokračovat v práci s mládeží na základě hodnot založených na revoluci, aby se generační rozdíl mezi těmi, kdo revoluci zahájili, a těmi, kdo ji dnes hájí, a novými generacemi, nezměnil v ideologický rozdíl a roztržku“.

Zdůraznil, že tato záležitost je „výzvou před námi a v tom spočívá její krása, ale já věřím, že jí dosáhneme, protože to děláme již dnes a většina naší mládeže je s revolucí, bez ohledu na to, zda dnes žijí ve společnosti, jejíž schopnosti jsou omezeny způsobem, který neumožňuje plnou realizaci tužeb jejich projektů v životě.“

Dále řekl Al Mayadeenu: „To vše mě přivedlo k zamyšlení: Jak může země žijící za tak hrozných okolností, v nichž by vládl chaos, kdyby intriky proti ní uspěly, porazit Covid? Země se nyní dostala do postpandemické fáze a my jsme začali oživovat náš hospodářský a společenský život, a přitom jsou opatření, která měla zpřísnit blokádu, stále v platnosti.“

Podle kubánského prezidenta kubánský lid rozvinul schopnost odporu, která nespočívá jen v tom, že odolá a vydrží blokádu; je to spíše odpor, který zvítězil v minulém roce a který se bude posouvat vpřed a překoná současné nepřízně osudu tím, že se bude spoléhat na talent a úsilí Kubánců.

„Takto byl Covid poražen. Vyzbrojeni představou, že každý pracuje pro každého, jsme se zaměřili na záchranu životů kubánských mužů a žen, a toho jsme dosáhli,“ zdůraznil Diaz-Canel.

Pokračoval slovy: „A stejně jako jsme uspěli v případě Covidu, budeme i nadále úspěšní, a to i nadále za účasti naší mládeže.“

II. Havana a svět

Kubánský prezident v exkluzivním rozhovoru pro Al Mayadeen hovoří o postoji Kuby k válce na Ukrajině a o vztahu své země s Ruskem, Čínou i dalšími zeměmi.  

V druhé části rozhovoru předsedy mediální sítě Al Mayadeen Ghassana Bena Jeddoua s kubánským prezidentem Miguelem Diazem-Canelem se prezident kromě postoje k válce na Ukrajině zabývá také kubánským hodnocením současných spojenectví.

Kubánský prezident diskutoval o pevných vztazích, které upevňuje jeho země s Ruskem, Čínou a Íránem, i o vztazích své země s latinskoamerickými vůdci a o tom, o co usiluje v arabské oblasti. Vyjádřil také obdiv k syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi a přání navštívit letos Damašek.

Svět, po jakém Kuba touží

Během rozhovoru s Al Mayadeenem Diaz-Canel řekl, že „hodnocení spojenectví v dnešním světě musí být v aktuálním kontextu a na analýze současné situace,“ s tím, že to souvisí s tím, co se stalo ve světě, protože svět prochází multidimenzionální krizí. Zdůrazňuje, že situaci zhoršila také pandemie Covid-19, která uvrhla svět do stavu nejistoty.

Dodal: „Místo toho, aby svět prosazoval jazyk spolupráce a vzájemného respektu, uchýlil se k zavádění nových sankcí a řešení konfliktů jazykem války.“ … „To není svět, který chceme, a já si myslím, že to není svět, který chce většina lidí na Zemi.“

„Dnes,“ řekl, „potřebujeme svět schopný globalizovat solidaritu, mír a přátelství, svět, který má systém vztahů bránící pluralitu,“ s tím, že „tento svět se buduje v souladu se společnými hodnotami založenými na míru, solidaritě, přátelství a pluralismu, které jsou schopné zachovat v první řadě lidskou rasu.“

Dodal, že tato otázka byla od počátku starostí bývalého kubánského prezidenta Fidela Castra a byla zmíněna v mnoha jeho poselstvích světu při různých mezinárodních příležitostech, a že Kuba usiluje o řešení konfliktů prostřednictvím dialogu a o to, aby se svět stal demokratičtějším.

Prohlásil, že je třeba změnit „současný globální ekonomický systém, protože je založen na vykořisťování a nerovnosti, slouží bohatým na úkor většiny chudých na světě a nenabízí rozvojovým zemím žádné alternativy, protože podléhá zájmům vojensko-průmyslových komplexů a velkých západních mocností“.

Pokud „jsme schopni dosáhnout spojenectví, která přispívají k dosažení plurality, porozumění, respektu k druhým a boji za mír… pak budou tato spojenectví platná a podpůrná“.

Ve stejné souvislosti odkazuje na Bolívarskou alianci pro národy Ameriky (ALBA), alternativu, kterou přijala Latinská Amerika ke konfrontaci s dohodou o volném obchodu ALCA, která představuje imperialistický projekt. Jedním z nejdůležitějších důvodů úspěchu těchto spojenectví je podle Diaze-Canela to, že jsou založena na spolupráci, solidaritě a upřímných postojích, a nikoli na konceptech, které upřednostňují peníze a ekonomiku.

Zdůraznil, že kubánská revoluce je založena na sdílení toho, co má s ostatními, a že takto by měla vypadat budoucnost světa.

Vinu za rusko-ukrajinskou válku nese Washington

Pokud jde o postoj Kuby k rusko-ukrajinské válce, Diaz-Canel zdůraznil, že tento konflikt má vážné důsledky pro svět, nejen pro zúčastněné strany. Obvinil Washington, že využívá svého vlivu prostřednictvím médií k šíření rusofobie a dezinformací o původu konfliktu, označuje Rusko za viníka a zároveň zatajuje skutečné důvody, které za válkou stojí.

Zdůraznil, že „viníkem tohoto konfliktu jsou samotné Spojené státy, které se uchylují k válkám, aby vyřešily své problémy a překonaly své krize“, a dodal, že „Washington staví do popředí zájmy vojensko-průmyslového komplexu, neboť válku potřebuje k prodeji zbraní a k řešení vnitřních problémů, kterými trpí“.

Naznačil, že USA se vždy snažily obklíčit Rusko podporou expanzionismu NATO na jeho hranicích, čehož si je podle něj Rusko vědomo. Země, které jsou ve válce komplici, ztratí nejvíc, dodal, protože začaly trpět nedostatkem potravin a energetickou krizí, zatímco ti, kteří se přímo zapojili do konfliktu, přicházejí o lidské životy.

Největší prospěch z války má podle něj americká vláda a je třeba, aby na mezinárodní úrovni existovaly iniciativy, které usnadní proces dialogu mezi dotčenými stranami s cílem ukončit válku.

Zopakoval nesouhlas své země s pokračujícím používáním válečného jazyka a uvalováním sankcí proti Rusku místo dialogu, protože tato opatření neřeší krize, ale spíše zhoršují válečný stav. Dodal, že způsob, jakým se západní státy vypořádávají s krizí, může zatáhnout svět do možné světové války.

Dále se podivil, jak je možné, že Evropa, která byla divadlem dvou předchozích světových válek a divadlem fašismu a nacismu, není schopna získat z dějin potřebné poučení, aby mohla hrát účinnou roli při vyhýbání se třetí světové válce.

Vztah Kuby s Čínou

Prezident v souvislosti s kubánsko-čínskými vztahy zdůraznil, že jeho země a Čína se těší historickým a přátelským vztahům založeným na společných zásadách, které obě země spojují.

Dodal, že jeho země sdílí s Čínou přesvědčení ohledně strukturované socialistické cesty v obou zemích, která bere v úvahu specifika každé z nich; obě země také sdílejí silné vztahy na úrovni svých vlád, národů a stran (Komunistická strana Číny a Komunistická strana Kuby).

Ocenil čínský model socialismu a reforem a jeho vytvoření pevné ekonomické základny, která jej přeměnila v jednu ze světových velmocí. Dodal, že Čína zaujala význačné postavení, pokud jde o spolupráci a solidaritu, jak je tomu v případě Kuby, a odkázal v této souvislosti na iniciativy a návrhy předložené čínským prezidentem Si Ťin-pchingem k dosažení větší harmonie na globální úrovni.

Uvedl, že během své návštěvy Číny na konci loňského roku se cítil být ujištěn jasnou čínskou touhou podpořit Kubu, aby se dostala z krize. Poukázal na to, že během návštěvy byla přijata rozhodnutí týkající se rozvoje bilaterálních vztahů.

Řekl, že Čína je jedním z hlavních hospodářských partnerů Kuby a že je přímo zapojena do kubánských energetických, dopravních a telekomunikačních projektů, s odkazem také na širokou výměnu mezi oběma zeměmi v oblasti vzdělávání, kultury, vědy, technologií a inovací, a označil Čínu za „přítele Kuby“.

Vztah Kuby s Ruskem

Pokud jde o kubánsko-ruské vztahy, Diaz-Canel potvrdil vysokou úroveň politických, hospodářských a obchodních vztahů mezi Moskvou a Havanou.

Dodal, že Rusko je přítomno v nejstrategičtějších sektorech, které byly vyvinuty v rámci národního plánu pro hospodářský a sociální rozvoj na Kubě do roku 2030: energetický sektor, doprava a komunikace, kybernetická bezpečnost, odvětví nerostných surovin, průmyslový sektor a ve výrobě potravin.

„Existuje celá řada projektů, které jsou vyvíjeny společně s Ruskem.“

Diskutoval o tom, jak Rusko poslalo letadlo na pomoc jeho zemi během pandemie Covid-19 a dalo ho k dispozici Havaně pro přepravu kyslíkových lahví dovezených z různých míst Latinské Ameriky a Karibiku. Dodal, že když byla Kuba v krizi, Rusko, stejně jako Čína, darovalo továrny na pomoc při výrobě kyslíku a mnoho koncentrátorů.

Dotkl se své nedávné návštěvy Ruska a poukázal na to, že vidí, že ruský prezident Vladimir Putin chápe problémy Kuby a politickou a vládní vůli Moskvy pomoci zmírnit problémy, kterými jeho země trpí. Dodal, že od této návštěvy Kuba neustále aktualizuje dohody s Moskvou, zejména pokud jde o energetiku a potraviny.

Zdůraznil, že Čína a Rusko jsou spřátelené státy a že čínský prezident Si Ťin-pching a ruský prezident Vladimir Putin prokázali vůli ztělesnit opravdové přátelství s Kubou.

Během rozhovoru s Al Mayadeenem kubánský prezident neskrýval obdiv ke svému ruskému protějšku a poukázal na to, že Putinovy projevy jsou bohaté na historické odkazy. Dodal, že Putin se neustále odvolává na poučení z historie, aby znovu potvrdil, co se děje dnes a co je třeba udělat v budoucnosti.

Dodal: „Nemyslím si, že to byl Putin, kdo způsobil konflikt s Ukrajinou, chystali se obléhat Ruskou federaci,“ a poukázal na to, že ruský prezident hájí ruské zájmy a bezpečnost.

„Dialog s ruským prezidentem není nemožný, ale spíše možný, pokud je spojen s upřímnou vůlí a bez vnucování předběžných podmínek.“

Vztah Kuby s Íránem

Kubánský prezident, když hovořil o kubánsko-íránských vztazích, označil Írán za sesterský stát Kuby. Řekl, že základy vztahu mezi oběma zeměmi jsou založeny na dějinách a vzájemném respektu, jakož i na velkém odporu, který oba lidé vedli tváří v tvář imperiálním blokádám a sankcím.

Podle kubánského prezidenta „kubánský a íránský lid sdílejí porozumění odporu, odvaze, hrdinství, důstojnosti a vzdoru vůči plánům imperialistické moci“.

Vyjádřil také uznání íránskému vůdci Sajídu Alímu Chameneímu jako politikovi a vůdci íránské revoluce, přičemž obdivoval jeho „ohromnou schopnost logického myšlení a analýzy“ a označil ho také za moudrého vůdce.

Naznačil, že obě země pracují na společných projektech, které slouží hospodářskému rozvoji obou zemí, zejména v oblasti energetiky a potravin. Poukázal na to, že íránský prezident Ebrahim Raisi by mohl navštívit jeho zemi, a zároveň vyjádřil přání navštívit letos Teherán.

Diaz-Canel zdůraznil listu Al Mayadeen, že tento rok bude svědkem prohloubení vztahů mezi oběma zeměmi a přijetí projektů, které jsou vzájemně prospěšné. Upřesnil, že oba státy sdílejí společné projekty, které zahrnují vědecký výzkum, technologie a energetiku.

Vyjádřil obdiv íránské kultuře, civilizaci a odporu proti agresi a řekl, že technický rozvoj, kterého Írán dosáhl navzdory embargu a sankcím, je velmi důležitý a mnohostranný, přičemž poukázal na to, že obeznámení se s vývojem Íránu může Havaně prospět.

Kubánský vztah s latinskoamerickými předáky

Pokud jde o vztah Kuby s latinskoamerickými předáky, kubánský prezident řekl, že jeho země má hluboké vazby se čtyřmi z nich.

Kuba a Venezuela

Diaz-Canel poukázal na to, že zesnulý venezuelský prezident Hugo Chavez zaséval ve Venezuele naději, zářící v celé Latinské Americe, a že Venezuela byla vždy důležitou zemí a hrála klíčovou roli v Latinské Americe, zejména během Chavezova vedení bolívarské revoluce.

Dodal, že se v Chavezovi sešlo mnoho hodnot, neboť byl bolívarovcem v myšlení par excellence, byl zběhlý v dějinách Latinské Ameriky a Karibiku a byl výjimečným obráncem myšlenek Simona Bolívara a průkopníků osvobození v Latinské Americe.

Poznamenal, že „Chavez byl jako příkladný vůdce schopen pochopit obavy a tužby venezuelského lidu,“ a dodal, že přátelství mezi bývalým kubánským prezidentem Fidelem Castrem a Chavezem „bylo jako vztah otce a syna“.

V této souvislosti poukázal na úspěchy, jichž obě země dosáhly během Chavezovy a Fidelovy éry, zejména pokud jde o (organizaci) ALBA.

Dodal, že když byl Chávez hlavou bolívarské revoluce, připravoval kádry, které se vyznačovaly skutečnou oddaností cestě revoluce, venezuelskému lidu a loajalitou k revoluci, přičemž v této souvislosti odkazoval na venezuelského prezidenta Nicolase Madura.

Kubánský prezident označil Madura za bratra Kuby a obdivoval, jak brání bolívarskou revoluci proti všem pokusům o destabilizaci plánovaným americkou vládou. Poukázal na to, že „Maduro svým úsilím a vytrvalostí dokázal dosáhnout civilně-vojenské jednoty, zachovat bolívarskou revoluci a posunout ji vpřed na cestě vítězství“.

Kuba a Kolumbie

Kubánský prezident o Kolumbii prohlásil, že v Kolumbii nyní existuje vláda, která upřednostňuje dialog s Venezuelou, a dodal, že Nicolas Maduro a Gustavo Petro se dohodli na celé řadě opatření, jejichž cílem je také zajistit mír v jedné z nejvýznamnějších oblastí Latinské Ameriky.

Kuba a Brazílie

Kubánský prezident rovněž označil svůj brazilský protějšek Lulu da Silvu za výjimečného vůdce a poukázal na jeho prominentní roli při vyvedení Brazílie z hospodářské krize, která ji proměnila v odkaz na to, čeho lze dosáhnout v politice sociální spravedlnosti, a dodal, že „Lula nevyhovuje zájmům USA, takže vláda pracovala na jeho diskreditaci tím, že proti němu vymýšlela právní případy“.

Dodal, že Lula se nevzdal a nepřijal žádné podmínky, které by mu byly uloženy, navzdory uvěznění a tlaku, který na něj byl vyvíjen, aby si ho podmanili. Pochválil brazilského prezidenta a zdůraznil, že jeho nové projekty pomáhají rozvíjet programy a investice v zemi.

Kuba a Nikaragua

Kubánský prezident také vyjádřil obdiv k sandinovské revoluci v Nikaragui, když poznamenal, že to byl úspěch, který Spojené státy nemohly unést a proti němuž zahájily zuřivou destabilizační kampaň, podpořenou zuřivou mediální kampaní, která měla Nikaraguu zdiskreditovat.

„Proto jsem přesvědčen, že kdykoli chceme zhodnotit situaci v Nikaragui, musíme začít od toho, jak postupujeme v naší analýze toho, k čemu sandinovská revoluce přispěla v oblastech hospodářského a sociálního rozvoje nikaragujského lidu a co znamená sandinovská revoluce ve smyslu budování státu s národní bezpečností, a odstranit vše, co souvisí s imperialistickým zkreslováním a manipulováním.“

Vztah Kuby s arabským světem

Pokud jde o vztah ostrova k arabskému světu, Diaz-Canel potvrdil, že Havana má dobré vztahy s arabskými zeměmi založené na respektu a vzájemném porozumění historickým a kulturním specifikům každé země.

Poukázal na to, že existuje prostor pro spolupráci, obranu společných bojů a koordinaci úsilí na mezinárodních fórech, a dodal, že Kuba vždy cítila solidaritu a podporu arabských komunit.

Zdůraznil, že existuje prostor pro prohloubení již tak silných vazeb na ekonomické a obchodní úrovni, neboť historické základy položené pro tyto vztahy jsou silné a Kuba se snaží tento vztah s arabským světem posílit.

Vyjádřil obdiv odvaze, vytrvalosti a sebevědomí Sýrie tváří v tvář agresivní kampani zaměřené na její zničení a poznamenal, že Sýrie po mnoha letech nespravedlivé války proti ní zůstává silným a jednotným národem.

V této souvislosti ocenil roli syrského prezidenta Bašára Asada: „Syrský prezident projevil upřímnost ke svému lidu a zůstal v čele, aniž by se vzdal… Vždy jsem v něm viděl velkou dávku vytrvalosti a vyrovnanosti.“

Před ukončením rozhovoru s Al Mayadeen kubánský prezident opět potvrdil svou podporu Sýrii s tím, že Havana zůstane se syrským lidem, a odsoudil pokračující izraelskou agresi proti ní, jakož i sankce uvalené na syrský lid.

Vyjádřil přání navštívit letos Damašek a obdivoval vytrvalost a solidnost a důstojnost syrského lidu.

 

21. března 2023 Al Mayadeen English

překlad VS

Zdroj: Al Mayadeen English

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .