header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Pochopte pravdu o velkém SSSR

Vstoupili jsme tedy do dalšího roku našeho života a označili jsme, jak jek zvykem, jeho kalendářní začátek. Ale čas v jeho pohybu je nepřetržitý a mnohé z toho, co nás až dosud zvlášť znepokojovalo, s námi přestoupilo podmíněnou dvanáctiměsíční linií. Především je to samozřejmě neúprosná otázka osudu Sovětského svazu. V současnosti je ještě více aktualizována nejdůležitějšími znaky dvou sousedních let. V minulosti na rok 2021 připadlo 30. výročí zákeřného zničení SSSR. A nadcházející rok 2022 je oslavou 100. výročí vytvoření Svazu sovětských socialistických republik. Je důvod se hluboce a velmi důkladně zamyslet? Řeknu toto: ještě je! A ne nadarmo vede „Pravda“ tímto tématem celý uplynulý rok doslova od prvního čísla do posledního.

Musíme v tom samozřejmě pokračovat i v novém roce, o což vy sami, naši čtenáři, ve svých dopisech žádáte. Důvod agitace, kterou slyšíte ze stránek většiny dopisů do „Pravdy“ v souvislosti s tím, jak loni provládní a liberální média reagovala na kulaté datum atentátu na první socialistický stát světa, je pochopitelný. Některá se to dokonce pokusili zamlčet – zjevně kvůli pocitu určitých potíží. Bylo třeba demonstrovat obrovské výhody kapitalismu oproti socialismu, ale tady (už tři desetiletí!) se opravdu není čím chlubit. Vydali se tedy na známou, dávno prošlapanou cestu – pomluvy proti Sovětskému svazu. Lidé nenávidící socialismus, kteří se s velkou silou rozvinuli hlavně díky Gorbačovově „katastrojce“, naplnili svou představu tím, jaké svinstvo a bahno nalili na jasný obraz velké země, která se zavázala skutečně prosadit spravedlnost a vyhrála nad smrtelnou hrozbou fašismu v nejstrašnější válce. Záměrem vnitřních i vnějších nepřátel země Sovětů bylo zpočátku navzdory všemu, jakýmikoli prostředky dokázat neživotaschopnost socialistického systému. Dokažte podvádění, často v rozporu s historickými fakty! A nakonec se podařilo v roce 1991 rozhýbat mozky značné části obyvatel SSSR. Rezignovali na výsledky celosvazového referenda, jehož většina účastníků byla pro zachování Svazu. Jelcin zaplavil prosincovou noc Bělověže svými zrádnými komplici, aby zmateným lidem vrazil nůž do zad jako bandita ... Uplynulo třicet let a čas je přivedl k rozumu. Mnohým alespoň začalo být jasné, že hlučné sliby sladkého života bez socialismu a Sovětského svazu se ukázaly jako drzý podvod pro většinu obyvatel všech kdysi bratrských republik. Krvavé záblesky – od Ukrajiny po Gruzii, od Arménie s Ázerbájdžánem po Moldavsko, Tádžikistán a Kyrgyzstán. A teď je tu ještě Kazachstán. Navíc všude dominance vykrmených oligarchů současně s masovou chudobou.

Ve švech praská i světový kapitalismus, na který před 30 lety všechny orientovali antisověti a který americký věštec budoucnosti Fukuyama triumfálně hlásal jako konec dějin, tedy jejich dokonalost. Bohužel, nyní byl nucen opustit svou domýšlivou práci pod svým jménem. Kapitalismus se přece nestal konečným a nejvyšším stádiem života celého lidstva. Socialistická Čína v čele s komunistickou stranou se rychle stává světovým lídrem ve všech ohledech. Na tomto pozadí zní dlouho zažité bláboly o „utopickém marxisticko-leninském experimentu“ příliš legračně. Marx, Lenin, Stalin jsou vnímáni mnohem přesvědčivěji než včerejší Fukuyama... A co my v Rusku? I podle odhodlané provládní „Nadace Veřejné Mínění“ (FOM) dnes téměř dvě třetiny Rusů (62 procent) litují, že koncem roku 1991 přestal existovat Sovětský svaz. „Ale tady je problém,“ píše moskvič Vladimir Nikolajevič Nikitin, „tato většina nedostala slovo ani v televizi, ani v rozhlase, ani v tisku. Jiní neustále hovoří a vytvářejí domněle dominantní názor ve společnosti. V minulém čísle „Pravdy“ za rok 2021 jste mluvil o reakci protisovětských filmařů v prosinci 1991 na rozpad Sovětského svazu – pod titulkem „Jak byli šťastní, jak se bavili“. A jde o to, že oni a jim podobní z toho teď mají stejnou radost. Přečtěte si například, jak se Vladimir Pozner zpovídá v Literárních novinách. (Litěraturnaja gazeta). Pojďme si to přečíst. Zde je úryvek: „Jsem šťastný, že Sovětský svaz zmizel, a vzpomínám na to se zachvěním." Musíte zvolit takové slovo: otřeste se! No, pak ovšem o té samé neživotaschopnosti, o zkáze, jak říkají: „Nebylo možné zachránit SSSR." Bezmyšlenkovité a pro ně obvyklé lži! Autoři téměř všech dopisů na toto téma, které do naší redakce přicházejí, považují za nutné zdůraznit běžnou metodu antisovětských štváčů. Celých těch 30 let unisono vyli o rozpadu SSSR, ale ne o jeho rozbití. „Zásadní rozdíl! - poznamenává student Vasilij Puškarev z Chabarovska. - K rozpadu dochází takříkajíc samo od sebe, z objektivních důvodů je kolaps pod vlivem sil, které o to mají zájem. A jsem velmi vděčný „Pravdě“ za to, že mi svými publikacemi pomohla přijít na to, jaké síly v tomto případě jednaly, jak chytře byl použit mechanismus zrady, zaměřený na zničení sovětské moci a zničení SSSR. Pokračujte prosím a posilujte svou práci tímto směrem!"

Zvláště cenné je, že tak psal mladý muž. Veterán komunistické strany a dlouhodobý pedagog Fuad Pafov z Karačajsko-Čerkeska, vyjadřující novoroční přání novinám, se zaměřuje na mládež: „Vždyť nežila v sovětských dobách, a tak se formuje její představa o SSSR z toho, co dnes píšou a mluví o zemi socialismu. A vy sami víte, jaká beznadějná lež o naší minulosti je masivně vtloukána lidem do hlav. To znamená, že naším hlavním úkolem je tomu vzdorovat, pomáhat mladým lidem pochopit pravdu o velké sovětské zemi, studovat, diskutovat a překonávat intriky antikomunismu a antisovětismu. Přání je to správné. A redakce jej bude moci v plném rozsahu uskutečnit pouze společně se svými čtenáři. Při dokončování našich úvah na aktuální téma (které jistě budou mít pokračování!) se proto na vás, vážení soudruzi, obracíme s následující otázkou: „CO PRO VÁS ZNAMENAL A ZNAMENÁ SOVĚTSKÝ SVAZ?" Doufáme, že vaše odpovědi poslouží jako základ pro dlouhý a užitečný rozhovor v souvislosti se 100. výročím vzniku SSSR a problémy budoucnosti naší země.

Překlad: Karel Kluz

Pravda č. 1 (31204) 11.–12. ledna 2022
Autor: Viktor Kožemjako.
www.kprf.ru (Komunistická strana Ruské federace)

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .