header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Strana pracujících na Donbase k situaci v Kazachstánu

V Kazachstánu proběhla na přelomu roku série dělnických stávek jako reakce na dvojnásobné zvýšení cen paliv přicházející do dlouhodobého poklesu životní úrovně a kapitalistické krize. Vystoupení pracujících bylo vyvoláno dopady vykořisťovatelského kapitalismu, který vládne v této zemi bohaté na přírodní zdroje již 30 let, od rozpadu SSSR. Jsou to výsledky vlády, která zakázala komunistickou stranu a samostatné odbory, kriminalizovala komunisty, vlády zkorumpované a vyživované tímto vykořisťovatelským systémem. Jedná se o situaci, která se jen mírou liší od české současnosti.

Stávek a legitimních protestů dělníků, bez koordinace své dělnické organizace, využily později další buržoazní síly, náboženské, nacionalistické i podporované ze zahraničí. Zneužily deklasované vrstvy k brutálním výstřelkům, rabování, ozbrojování. USA, země EU, NATO, které ještě nedávno určovaly, kdo je prezidentem v Bělorusku nebo Venezuele, nyní doufaly ve své vedení nového převratu, ve vládu namířenou proti Rusku a Číně, a za tím účelem připravovaly oligarchy jako vůdce do čela povstání.

Výsledkem nepokojů i jejich potlačování bylo velké množství mrtvých, zraněných i materiálních škod.

Část požadavků byla pod tlakem mas vyplněna, vláda rozpuštěna, zkorumpovaný bývalý prezident Nazarbajev odešel z poslední funkce, zvýšení cen bylo odvoláno. Nyní ale probíhají policejní a vojenské operace se zapojením sil Organizace smlouvy o kolektivní bezpečnosti, i represe.

Potrestání viníků rabování a násilných činů se nesmí ovšem zneužít k utlačení dělníků, kteří se spravedlivě obrátili a stávkovali proti vykořisťování! Jsme proti kriminalizaci odborářů a komunistů; jsme za legalizaci a svobodné působení Komunistické strany Kazachstánu, Socialistického hnutí Kazachstánu, nezávislých odborů!

Jedině boj pracujících v čele s organizovanou revoluční stranou může vymanit lid z pozice figurky v souboji buržoazních a imperialistických sil!

Zveřejňujeme překlad donbaských komunistů k událostem v Kazachstánu. (pozn. KSM)

Krvavá neděle … chcete ji jak v Kazachstánu?

Dnes je výročí „antiteroristické operace“ svatého Mikuláše II. v roce 1905 proti 2000 banditů a agentů, připravených západními rozvědkami, kteří přišli k Zimnímu paláci.

Rozzlobení zahraniční agenti dělníci, staří lidé, ženy, děti přišli narušovat státní systém tím, že žádali v petici cara:

  • svobodu a nedotknutelnost osoby, svobodu projevu, svobodu tisku, svobodu schůzí, svobodu svědomí v náboženství;
  • všeobecné a povinné lidové vzdělání na státní účet;
  • odpovědnost ministrů před lidem; rovnost všech před zákonem bez výjimky;
  • okamžitý návrat všech postižených pro víru;
  • zrušení nepřímých daní a jejich nahrazení přímou, progresivní daní z příjmů;
  • zrušení odkupních plateb rolníkům, levné půjčky a postupný převod půdy lidu;
  • ochranu práce zákonem;
  • svobodu nezávislých odborů;
  • osmihodinový pracovní den a normování přesčasů;
  • účast zástupců pracujících při přípravě zákona o státních pojištění pracujících;
  • normální mzdy.

Bylo zabito a zraněno více než 1000 lidí, kymácejících lodí. Do historie vešla tato událost jako Krvavá neděle, která byla pro cara a jeho rodinu skončena v Ipaťjevově domě.

Strana pracujících na Donbase, 9.1.2022

Stávky jsou k ničemu?

Někteří tvrdohlaví jedinci říkají, že stávky jsou k ničemu. I přes zlodějny v Almaty a provokace ze strany vládnoucí třídy zůstane následující (údaje skupiny Rudá jurta):

Zavede se moratorium na zvýšení tarifů na regulované služby, jmenovitě vodné a stočné, teplo, plyn a elektřinu do 1.7.

Byly uspokojeny požadavky dělníků Kazchomu v Chromtau na zvýšení platu. Stávka byla odvolána, dělníci se rozešli.

Hlavním dělníkům na projektu budoucího rozšíření Těngizu (PBR) se zvýší mzdy o 50% v důsledku pokojného shromáždění. Dělníci již začali plnit své služební povinnosti.

Podle nejnovějších obdržených údajů jsou aktivisté "Profesního svazu zaměstnanců palivového a energetického komplexu" (Kuspan Kosšygulov, Tachira Jerdanova, Amina Jeleusinova) v současné době již na svobodě.

A také jelbasyho, krvavého ničemu („jelbasy“ - je neoficiální titul bývalého prezidenta Nazarbajeva, znamená „vůdce národa“ - pozn. překladatele), zodpovědného za Žanaosenskou střelbu, prostě svrhli.

Copak to není výsledek? A ještě jaký! Stávky jsou efektivní. V Rusku je za posledních 20-25 let obtížné předložit srovnatelné výsledky. Proto je u kazašských dělníků čemu se učit.

Ano, není to revoluce. A ani není revoluční situace. Do ní musí dělnická třída a společnost jako celek dozrál, ale tak nějak dozrávají. Příště bude proletariát chytřejší a zorganizuje sověty.

Boj pokračuje, stávky pokračují. Ten, kdo dělá kříž nad dělníky Kazachstánu, je zrádce dělnické třídy.

Noviny „Pravda práce“, Strana pracujících na Donbase, 10.1.2022

Překlad - Donbas.cz, JV

 

K situaci v Kazachstánu také:

Prohlášení SKS-KSSS (en, ru, es) http://solidnet.org/article/Union-of-Communist-Parties-CPSU-Lets-not-let-the-Eurasian-space-to-be-blown-up/

Prohlášení Ruské komunistické dělnické strany (ru) http://solidnet.org/article/RCWP-/

Prohlášení KS Ruské federace (ru) http://solidnet.org/article/CP-of-the-Russian-Federation-/

Prohlášení SH  Kazachstánu (en, ru) http://solidnet.org/article/SM-of-Kazakhstan-Statement-of-the-Socialist-Movement-of-Kazakhstan-on-the-situation-in-the-country/

Rozhovor s tajemníkem RKDS-KSSS Viktorem Ťulkinem (ru)
https://www.youtube.com/watch?v=TDtz1vY_qXs

Komentář ROT FRONT, Alexandr Batov (ru)
https://www.youtube.com/watch?v=1KPWLMqdpMI

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .