header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Názory evropské buržoazie na vyvedení Evropy z krize

Ekonomická krize a zejména její sociální důsledky se v EU dále prohlubují. Tento proces bude pokračovat i v roce 2013. Již v roce 2005 napsal belgický liberální politik a bývalý předseda vlády Guy Verhofstadt prorockou knihu "Spojené státy Evropy", která se jeví zejména v současnosti jako velmi aktuální. Autor v ní tvrdí, že soudobé problémy Eurozóny jsou způsobeny krizí architektury měnové unie. Autor předpokládal, že jediným východem z krize je předání části suverenity členských států EU z národní na celoevropskou úroveň. To by ovšem vyžadovalo nejen ekonomické, ale především politické rozhodnutí - vytvoření federativního evropského státu.

Jinak prý za 30-35 let ani země jako Německo, s největší evropskou ekonomikou, nebude mezi státy G-8. (Kam bude podle něj patřit pouze Japonsko, Rusko, ČLR, Indie, USA, Brazílie, Mexiko a Indonésie.)

Současný ministr financí SRN Wolfgang Schäuble se vyjadřuje mnohem opatrněji, ale jeho názory jsou orientovány stejným směrem. Schäuble předpokládá, že proces evropské integrace bude v roce 2013 pokračovat. Značná část finanční a ekonomické politiky by měla přejít z kompetencí národních vlád do rukou bruselské byrokracie. Při tom Schäuble nehovoří o "Spojených státech evropských" struktuře, podobné USA, kterou do Evropy nelze podle Schäubleho přenést. Podle něj by stačilo přistoupit z počátku k přímé volbě evropského prezidenta, jako hlavy reformované Evropské komise. Tím by mělo dojít k prohloubení evropského sebevědomí a evropské pospolitosti. Současná krizová situace v Evropě by podle Schäubleho měla být využita k prohloubení evropské integrace.

Na první pohled by se zdálo, že jeho názory mají reálný základ. Realitou se stal již tak zvaný "Evropský mechanismus stabilizace", který má sloužit záchraně eura. Tato instituce dislokována v Lucembursku má mít k dispozici velký kapitál - 700 miliard eur. Jeho úkolem je poskytování kreditů státům, které se dostanou do krizové situace. Nicméně z 27 států EU se pouze 17 rozhodlo pro účast v tomto projektu. Zdá se tedy, že úsilí o integraci EU má silného soupeře v euroskepticismu.

Velká Británie chce dokonce v roce 2015 uspořádat referendum o setrvání v EU. Jestliže má takové záměry britská vláda, co vlády "žebráckých států" Evropy? Podle Eurostatu dosahuje v Bulharsku chudoba 49%, v Rumunsku a Lotyšsku - 40%, Litvě - 33%, Řecku a Maďarsku - 31%. Takže přesně zformulovaný německý kurz na další integraci a volbu prezidenta s velkými kompetencemi se zdá být najednou velmi pochybný - propast mezi bohatými a chudými státy je příliš hluboká, aby ji pomohla podobná opatření překonat.


Naprosto jiný pohled má na EU Řecká komunistická strana (KKE), vyjádřeny v postoji řeckých komunistů k Evropské unii, předneseném členem předsednictva ÚV KS Řecka Giorgosem Marinosem dne 15.12. 2012 na setkání představitelů komunistů Španělska, Itálie, Francie a Řecka v Madridu.

Podle řeckých komunistů je EU mezistátním imperialistickým svazem.

Prosazuje zájmy evropských monopolů, velkého evropského kapitálu, růst jejich zisků, zvyšování konkurenceschopnosti prostřednictvím zvyšování stupně útlaku dělnické třídy, omezováním jejího pracovního práva a snižováním její životní úrovně. Je to imperialistická unie, povolující kapitálu svobodně působit na národní, regionální a mezinárodní úrovni, rozšiřovat působení velkých skupin podniků, získávat nové trhy a sféry vlivu, jejichž cílem je rozkrádání zdrojů.

Přes manipulace s výsledky její činnosti není možné skrývat, že v současnosti je v EU 30 milionů nezaměstnaných a stejné množství částečně zaměstnaných lidí. EU podkopává budoucnost mládeže a odsuzuje k bídě 127 milionů lidí.

EU se podílela a dále se účastní společně s NATO v imperialistických válkách v Jugoslávii, Afghánistánu, Iráku a Libyi. Nyní sehrává vedoucí úlohu v intervencích v Sýrii a Íránu. EU využívá hanebné záminky pro dobývání nových trhů a zajišťování si nových zdrojů ropy a zemního plynu.

Taková je EU - antikomunistický svaz, usilující pošpinit historický vklad komunistů do boje za sociální pokrok, šířící pomluvy o rozhodující úloze SSSR při porážce fašismu ve 2. světové válce a pokoušející se, na vzdor historické pravdě, ztotožňovat komunismus (skutečného nepřítele kapitalismu) s fašismem (dítětem a lokajem kapitálu).

Poslední dvacetiletí je pro národy zvláště poučné.

  1. Maastrichtská smlouva na počátku 90tých let položila základy pro volný přesun kapitálu, zboží, služeb a pracovní síly. Byla realizována všem známá kapitalistická restrukturalizace, likvidující základní pracovní práva, omezující sociální a zdravotní zabezpečení a prosazena barbarská protidělnická opatření. Maastrichtská strategie, Lisabonská strategie a Evropská strategie 2020, záměrně prosazují růst konkurenceschopnosti a zisku skupin monopolů, aby uspokojily soudobé potřeby kapitálu.
    V podmínkách kapitalistické krize kapitál zvyšuje svůj tlak, aby ještě více snížil cenu pracovní síly a stupeň vykořisťování dělnické třídy.
  2. Hlavním cílem společné agrární politiky EU je koncentrace půdy a podniků k rozšíření a posílení kapitalistických vztahů v zemědělství, což potřebuje k tomu, aby vytvořila velké kapitalistické výrobní závody, s vysokou produktivitou práce. Tato politika je likvidační pro malé a střední rolníky. Snížilo se množství tradičních zemědělských farem. Zákonitě s tím byl proveden úder i na živočišnou výrobu. Řecko bylo zaplaveno importním zbožím a zvýšil se tržní deficit.
  3. Pod krytím prosazování "svobody, bezpečnosti a spravedlnosti" se upevňuje struktura EU, politická moc monopolů a kapitalismu. Zvyšují se represe a autoritarismus, kriminalizuje se boj lidu a dělnické třídy, jsou přijímaná tvrdá opatření proti imigrantům. Vznikl aparát sledování a pronásledování pracujících.
  4. "Společná politika bezpečnosti a obrany" není ničím jiným než nástrojem EU k politické a vojenské intervenci v zemích celého světa, ovládnutí nových trhů a jejich exploataci monopoly, s cílem zlepšit své postavení v rámci imperialistické konkurence.
  5. V současné době je součástí "Eurozóny" 17 států EU. Tento svaz využitím jednotné měny prosadil kapitalistickou integraci a vyostřil mezi-imperialistické rozpory. Potřeba systému upevnit valutovou stabilitu byla využita k přijímání tvrdých protilidových opatření.

Reálně, nehledě na kroky zajišťující upevňování kapitalistické integrace se EU - svaz států s různou úrovní ekonomiky střetává s vážnými problémy, jako následkem nerovnoměrného rozvoje kapitalismu. To se zřetelně potvrdilo v průběhu kapitalistické krize. Sama buržoazie a apologeti kapitalismu a EU jsou znepokojení budoucností Evropy, vývojem vnitřních imperialistických rozporů a konkurence a růstem odstředivých tendencí.

Ekonomické zákony jsou neúprosné. Vyostření hlavního rozporu mezi společenským charakterem výroby a soukromým přivlastňováním jejich výsledků přivedly ke krizi vyvolané nadměrnou akumulací kapitálu a nikoli k dluhové nebo neoliberální krizi jak tvrdí sociálně demokratické a oportunistické strany.

V současnosti, čtyři roky od počátku vypuknutí krize, tento problém propuknul znovu v Eurozóně. V roce 2012 prochází další recesi, projevující se snižováním výroby a ekonomiky. Za této situace je pro kapitál nezbytný růst zisku. Dosažení tohoto cíle zajišťuje tak zvané "Evropské ekonomické řízení" (European Economic Governance), což znamená ekonomická a daňová protilidová opatření, paralelně s vytvořením dozoru nad členskými státy Eurozóny, realizovaným aparátem EK a vědomým předáním suverénních práv států politickými představiteli buržoazie, Bruselu.


Stejnému cíli slouží i "Evropský mechanismus stabilizace", který má řešit otázky řízených bankrotů, podobně jako v Řecku.

V současnosti probíhá spor o způsob realizace dvou významných protilidových opatření.

  1. Dlouholetého daňového programu 2014-2020, který vyvolává vážné vnitřní imperialistické rozpory mezi Německem a Francii a Německem a Velkou Británii.
  2. Návrhu EK na "prohloubení ekonomické a měnové unie" jehož cílem má být ochrana Eurozóny.

Tedy agresivita EU není podmíněná realizací jedné, nebo druhé politiky. Hlavní problém spočívá v tom, že kapitalistická EU vznikla proto, aby sloužila prosazování zájmů velkého kapitálu. Tento cíl sleduje i formování a obnovení strategie vlčí aliance a vede k prosazování odpovídající protilidové politiky.

Proto se Komunistická strana Řecka staví na rozhodný odpor proti buržoazním stranám a oportunistickým silám a seznamujeme lid s tím, že EU je mezistátní unií kapitálu a ten bude prosazovat trvale své stále reakčnější postoje.

KS Řecka tento svůj postoj zdůrazňuje a současně odhaluje úlohu Strany evropské levice (SEL), produktu EU, která podporuje a prosazuje její strategii, za jejíž plnění vedení EU i odpovídá.

KS Řecka se nachází ve stavu trvalého odporu proti EU. Její činnost je svázaná s početnými významnými akcemi dělníků a lidu. Postupně jsou na těchto akcích stanovovány stále radikálnější cíle.

Těmito cíli je zamyšleno vystoupení z EU (i z NATO), jednostranný odpis řeckých dluhů, nastolení dělnické vlády a zespolečenštění zkoncentrovaných výrobních prostředků. To vše má mimořádný význam, poněvadž osvobození se od imperialistických organizací je svázáno se socialistickou cestou rozvoje a pouze touto cestou je možné podřídit rozvoj země uspokojování potřeb lidu a realizovat cíl navazování vzájemně výhodných vztahů s jinými státy a národy.

KS Řecka tvrdí, že problémy lidu nemohou být vyřešeny a potřeby lidu nemohou být uspokojeny ani po vystoupení Řecka z EU nebo po vystoupení z Eurozóny, pokud země půjde dál kapitalistickou cestou.

Pokud by tomu tak bylo, bude pokračovat vykořisťování, zachová se panství kapitálu, zůstanou podmínky pro vznik dalších krizí a účast v imperialistických válkách.

Proto KS Řecka považuje za nevyhnutelné věnovat více úsilí zvyšování antimonopolního, antikapitalistického boje a sjednocení širokých mas dělníků s lidem a znásobení úsilí k vytvoření silného lidového svazu, do jehož čela se postaví dělnická třída s cílem svržení kapitalistického barbarství a vystoupení z imperialistických unií.


Zpracoval: Kluz

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .