header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Komunistická strana Sýrie vyzývá k posílení odporu proti imperialistické agresi

Rezoluce ústředního výboru KS SÝRIE

Ústřední výbor Syrské komunistické strany zorganizoval své rozšířené zasedání 5. prosince za předsednictví generálního tajemníka Ammara Bagdaše, na kterém se sešli členové ÚV, členové kontrolní komise a federální tajemníci. Zasedání začalo minutou ticha k uctění památky soudružky Wissal Farha Bagdaš, předsedkyně strany a mučedníků padlých za vlast.

Během diskuse o politické situaci se ÚV soustředil na vývoj vnitřní situace v zemi, kde ozbrojené útoky se neustávají ve své intenzitě mezi vládními silami, které brání syrskou národní samostatnost proti válečnickým e expanzionistickým plánům imperialismu a sionismu, a na druhé straně povstaleckými silami, jejichž útočná síla je tvořena teroristickými skupinami spojenými s imperialismem a rekčními arabskými režimy, které chtějí zničit Sýrii, neboť ji chápou jako pevnost sil osvobození celého arabského světa a jako významné východisko mezinárodního, antiimperialistického a osvobozeneckého boje.

Přes rozšíření povstání a jeho intenzifikování, nebylo dosaženo jeho cíle: svrhnout režim prostřednictvím likvidace bojové síly syrské armády, která odvážně čelí opakovaným útokům rebelů na Damašek a Aleppo, které odráží s rozhodností, když vysoko třímá prapor národní důstojnosti. Nepřátelství syrských mas vůči rebelům se posiluje v takové míře, v jaké se vyjevuje jejich barbarská tvář prokázaná zločiny proti civilnímu obyvatelstvu, zejména v oblastech kde obyvatelstvo klade odpor. Z důvodů skutečných bojových způsobů rebelů a tyranů používaných proti civilnímu obyvatelstvu, roste vůči nim nenávist lidu.

ÚV se domnívá, že nebylo možné, aby povstání mohlo dosáhnout takových rozměrů, bez masivní podpory poskytované rebelům ze strany imperialistických států a reakčních arabských režimů, zejména států zálivu a Erdoganova Turecka, předsunuté základny NATO v oblasti, protagonisty neutuchajících aktivit proti Sýrii, což nemá nic společného s mezinárodním právem a kvalifikuje jako přímá agrese. Jedním z posledních příkladů turecké válkychtivosti je rozmístění raket Patriot na svém území.

Turecko nestoudně podporuje operace proti Sýrii na jeho území, a aktivně se jich účastní, jak se ukázalo zjevným ve městě Ras-al-Ain. Všichni vědí, že Turecko podporuje ozbrojené základny rebelů na vlastním území a přítomnost centra NATO, které řídí a koordinuje aktivity rebelů, kteří se nacházejí na území Turecka.

Ústřední výbor se domnívá, že prvním úkolem komunistů, stejně jako všech vlastenců, je obrana národní nezávislosti Sýrie a bránit národní územní integritu proti konspiraci imperialistů, sionistů a rekčních arabských režimů, když se postaví zločineckým útokům nepřátel vlasti, exekutorům vůle kolonizátorů.

Během diskuse o sociálně-ekonomické situaci, přítomní soudruzi seznamovali s problémy mas a zajišťováním si životních podmínek v důsledku pádu kupní síly a tendence ke zvyšování cen, což vede k dramatické degradaci životních podmínek syrských rodin. V průběhu zasedání byly analyzovány velké problémy výroby jak státní, tak podnikové. Ústřední výbor vymezil jako příčiny izolaci uvalenou na Sýrii a akty sabotáže. Není možné řešení, pokud vláda nepřijme jasná opatření, aby čelila takové situaci a opustila liberální ekonomický přístup, který přispěl k vytvoření aktuální syrské krize.

Je třeba posílit státní kontrolu strategických sektorů národní ekonomiky, zajistit vzrůst role státu v sektorech spojených s výrobou zboží základní potřeby, znovu získat kontrolu nad zahraničním obchodem, zejména pokud jde o strategické suroviny nezbytné pro zajištění kontinuity výroby a uspokojování potřeb občanů. Ústřední výbor se domnívá, že každý pokus v chování představitelů vlády odložit na zítra řešení těchto problémů, odkládat rozhodnutí o politicko-ekonomické alternativě po vyřešení současné krize nemůže než ji prodlužovat s předvídatelnými následky.

Dnes je evidentní, že koloniální mocnosti nedokážou dosáhnout rychlého vojenského vítězství v Sýrii a pokoušejí se pokračovat ve vyčerpávající válce, aby dosáhly toho, že Sýrie vyjde z krize neschopná se postavit expanzionistickým plánům imperialismu a sionismu v oblasti.

Z toho vyplývá význam Sociální a ekonomické fronty v prosazování ekonomické politiky, která ochraňuje a posiluje národní produkci, což odpovídá zájmům mas, které jsou základem syrského národního odporu. To vše prochází přes radikální změnu směru vlády a rozchodem s ekonomickým liberalismem ve všech jeho formách.

Ústřední výbor vyjádřil názor, že stále více roste na mezinárodní úrovni, odsouzení akcí prováděných mezinárodním imperialismem a jeho věrnými sluhy proti Sýrii. Jednou z nejjasnějších manifestací toho bylo komuniké vyjadřující solidaritu a zaslané komunistickými a dělnickými stranami, které se zúčastnily 14. mezinárodního setkání. Odmítnutí vojenské intervence proti Sýrii roste rovněž na úrovni státu a dokonce i v imperialistických centrech. Existuje rovněž okruh sil, které chápou rizika vyplývající z rozšíření syrské krize.

Tato situace zesiluje zlost vůči Sýrii ze strany reakčních arabských režimů. Ty chápou, že jejich existence by byla ohrožena v případě, kdy jejich plány proti Sýrii budou poraženy. To vede k živení válečnické horečky a podvratným akcím proti Sýrii při plné spolupráci s Tureckem a jeho reakčními vůdci.

KS Sýrie potvrzuje, že klást odpor není pouze povinnost, ale je to i možné. Všechny důkazy jsou evidentní na národní, regionální a mezinárodní úrovní, a je možné to prokázat. Důležitým rozhodnutím je dnes podpora bojeschopnosti syrské armády a udržení výroby.

Ústřední výbor se zabýval účastí naší strany na jednáních stran a národních koalicí a jejich jednoty zejména v obtížné situaci, ve které se ocitla naše země. Jednota Národní fronty je povinností v boji proti reakčním silám.

Arabská politická scéna nám ukazuje v temnou stránku a temný obsah reakcionářských sil, které se staví proti projektům demokracie a pokroku a požadavkům lidstva a humanismu. To co ukazují události v Tunisu a v Libyi a zejména situace v Egyptě, kde masy kladou odpor pokusu nastolit diktátorský a zpátečnický režim, zcela věrný imperialismu, stejně jako ten předcházející. Rychlý vývoj událostí v arabském světě dává tušit vážné změny pohybu na cestě, po níž šla hnutí arabského národního osvobození.

Ústřední výbor vyjadřuje svou solidaritu se všemi těmito pokusy o osvobození arabského světa, odmítající koloniální ochranu a reakcionářské autority ve všech jejich formám a vidí je jako nebezpečí.

Během diskuse o mezinárodní situaci ÚV provedl stranickou analýzu aktuálně rostoucích mezimperialistických rozporů, zejména v podmínkách strukturální krize, kterou prožívají imperialistická centra a zostření konfliktu mezi kapitálem a prací, stejně jako renesanci hnutí národního osvobození působící na globální úrovni v odporu proti politice ochuzování a pokusů o nastolení absolutní nadvlády globálního finančního kapitálu.

Ústřední výbor zaslal pozdravy všem pokrokovým a antimperialistickým silám světa, zejména komunistickým stranám, které se nacházejí v první linii boje proti moci kapitálu. Když zdůraznil, že boj syrských komunistů za posílení syrského národního hnutí odporu je stejně mezinárodním cílem jako posílení světové antimperialistické fronty.

Ústřední výbor dále vyslechl zprávu aktivistů organizujících oslavy stého výročí narození Chalida Bagdáše, historického vůdce syrských komunistů, který udržel stranu ve všech zemích za složitých podmínek, když se soustředil na aspekty třídního boje jak v národním, tak mezinárodním měřítku v politice KS Sýrie.

Ústřední výbor nakonec diskutoval některé organizační otázky a přijal nezbytná rozhodnutí a tomu odpovídající doporučení. ÚV pozdravil funkcionáře strany a boj všech komunistů a vlastenců při obraně vlasti, její suverenity a důstojnosti.

 

Překlad: Komunistický svaz mládeže

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .