header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Projev Jerónima de Sousy na závěr 18. setkání WFDY

Video z boje portugalských pracujících během Shromáždení WFDY Projev Jerónima de Sousy, generálního tajemníka Portugalské komunistické strany (PCP) na závěrečném setkání 18. shromáždění WFDY.

Soudruzi,

srdečně zdravím jménem Portugalské komunistické strany všechny účastníky 18. shromáždění Světové federace demokratické mládeže. S obrovským potěšením se podílíme na tomto důležitém okamžiku v životě vašeho demokratického, širokého a nepostradatelného sdružení činnosti a boje levicových a pokrokových sil, které tvoří celosvětové, antiimperialistické mládežnické hnutí.

Bylo pro nás ctí přivítat toto Shromáždění v naší zemi stejně jako tehdy, kdy jsme poprvé hostili shromáždění v roce 1995. A s ještě větším potěšením vidíme, že se jedná o největší Shromáždění Federace v posledních dvaceti letech.

Rádi bychom především vřele pozdravili vedení, které nyní zakončuje svůj mandát ve vedení WFDY za odvedenou práci, za to, že zachovalo a posílilo tuto jedinečnou strukturu hnutí mládeže.

Mimořádný pozdrav patří pro nově zvolené soudruhy, přejeme jim dobrou práci a hodně štěstí. Vždy se můžete spolehnout na tuto stranu, Portugalskou komunistickou stranu, a její mládežnickou organizaci, JCP, že podpoří Světovou federací demokratické mládeže v její činnosti za zlepšení životních podmínek mladých lidí a všech národů ve všech koutech světa a proti útlaku.

Vykonávali jste významnou práci, která umožnila znovu zahájit hnutí Světových festivalů mládeže a studentstva, které hrají tak důležitou roli v mobilizaci mladých lidí pro antiimperialistický boj.

Toto shromáždění, debaty, které se uskutečnily, a rozhodnutí, která jste přijaly, jsou velmi důležitým okamžikem pro každou z 86 zúčastněných delegací, a pro zápas mladých lidí v každé ze svých zemí. Ale jsou také důležité pro společný boj vedený pracující a studující mládeží proti imperialismu, za svět míru, solidarity a sociální a revoluční přeměny.

Víme, že vaše účast na této významné akci konané v Portugalsku, je také výrazem solidarity se zápasy portugalské mládeže a lidu.

Vnímáme naše mezinárodní vztahy jako strategickou složku boje portugalských pracujících a činnosti PCP.

Povaha naší strany - zároveň internacionální a vlastenecká - je výsledkem naší silné vazby s portugalskými pracujícími a všemi pracujícími na celém světě, kteří stejně jako my v Portugalsku bojují za svá práva, proti vykořisťování a proti kapitalistickému systému.

V době odporu, jako je ta, v které nyní žijeme, která je poznamenána negativním poměrem sil, jenž vznikl s koncem socialismu jako světového systému, je existence organizace, jako je WFDY, zásadním aspektem součinnosti a solidarity, které musí existovat mezi všemi, bojujícími stejně jako my proti imperialismu.

Nezapomínáme, a vždy si budeme cenit pozitivní role, kterou sehrála WFDY, a pout, která ukovaly generace mladých portugalských bojovníků během desetiletí společné činnosti, a to i v těžkých dobách fašistické diktatury s násilím, vězněními a mučením, které postihlo Portugalsko na téměř 50 let.

I přes toto nebezpečí, potenciál, který existuje také dnes, umožnil vaší organizaci zesílit. Tato větší síla je přímým důsledkem větší připravenosti mladých lidí a lidu obecně čelit probíhajícím ofenzívám v každé z vašich zemí.

Víme dobře z vlastní zkušenosti, jak těžké mohou být tyto bitvy. V Portugalsku prožíváme mimořádnou chvíli. Je tu vážná vlekoucí se krize přinášející velké problémy pro náš lid, mládež a nové generace. Je to výsledek pravicové politiky a bezmezného kapitalistického vykořisťování, s rostoucí nezaměstnaností, nejistým zaměstnáním, nižšími příjmy, popírání a odnímání pracovních práv pro mladé pracující, kteří jsou konfrontováni s útokem, který nemá v poslední době obdoby, a který pouze přidal další nerovnosti a nespravedlnosti na již existující nerovnosti a nespravedlnosti.

Je to vážná a složitá situace pro mladé studenty. Jsou obětí politiky, která divoce útočí na veřejné školy a právo na vzdělání, s brutálním zvýšením nákladů na vzdělání, jehož cílem je přeměnit vzdělávání na další oblast podnikání a zdroj zisků, v nástroj k reprodukci a zachování sociální a třídní diskriminace. Po Dubnu (protifašistické revoluci v roce 1974) se snaží vrátit k elitářským názorům, které zbavují obrovské masy přístupu k plnohodnotnému a kvalitnímu vzdělání.

Tyto problémy se rozšiřují programem vměšování a zahraniční agrese, která je v Portugalsku uskutečňován pod vedením MMF a Evropské unie. Nejde jen o nejbrutálnější útok proti mladým pracujícím a studentům, ale i o politiku příkrých úspor pro lidi, o zřeknutí se úkolů národního rozvoje, což potápí naší zemi.

To je důvod, proč jsou mládeží a naším lidem vedeny významné zápasy. Jsou to zápasy, které jsou nezbytné k zastavení a odvrácení ofenzívy a k přípravě cesty pro alternativu, která vede k spravedlivější, bratrštější společnosti solidarity v Portugalsku.

Dnes jsme viděli v Lisabonu velkou demonstraci státních zaměstnanců. Jiné se konají v různých odvětvích a v mnoha firmách.

Mládež obrátí také tento měsíc listopad v měsíc hlavních bojů a rozsáhlé mobilizace.

Budou tak činit mobilizováním pro úspěšnou generální stávku, která byla svolána Všeobecnou konfederací portugalských pracujících (CGTP-IN) na 24 listopad. Jedná se o generální stávku, kde mají mladí pracující úlohu při prosazování svých oprávněných požadavků spolu se všemi dalšími třídami a vrstvami obyvatelstva, které bojují na obranu svých práv a pro alternativní politiku hájící lidové zájmy.

Zápas, který, jsme si tím jisti, bude odměněn solidaritou a účastí všech částí mládeže. Víme, že to bude chvíle, kdy bude prosazena vůle a odvaha mladých portugalských pracujících, která překoná všechna reálná rizika a nebezpečí, jimž čelí v důsledku své konkrétní nejisté situace, hrozeb a tlaků na svých pracovištích.

Ale listopad bude i měsíc významných zápasů mládeže na všech stupních škol. Dne 22. bude Národní den akcí studentů základních a středních škol, a 29. bude národní demonstrace vysokoškolských studentů.

Toto jsou nezbytné zápasy, které budou, jsme si jisti, počítat se silnou mobilizací a účastí portugalské mládeže. Zápasy, ve kterých komunisté budou dávat v sázku veškeré své odhodlání a bojovnou velkorysost, stejně jako svou sebeobětavou práci za velký úspěch portugalských pracujících, mládeže a lidu. Mladí lidé musí nejen myslet, že jsou silou přeměny budoucnosti. Musí jednat nyní!

Nikdy předtím nebylo tak naléhavé jednat, posílit a rozšířit hnutí protestu proti této politice vykořisťování a vydírání pracujících a lidu, a proti programu zahraniční agrese v Portugalsku.

To je důvod, proč PCP vyzývá všechny mladé lidi, aby vzali do svých rukou úkol porazit tuto politiku a zabránit tomu, aby země byla tlačena do propasti.

Soudruzi,

Video ze závěru Shromáždění WFDYSvět je dnes složitější a k vývoji dochází stále rychleji. Je někdy obtížné jej sledovat, vzhledem k jeho dynamice a rychlosti.

Mezinárodní krize kapitalistického systému, závody ve zbrojení, vznik nových velmocí, zneužití OSN a mezinárodního práva, rostoucí spory a napětí mezi imperialistickými mocnostmi a ten gigantický systém padělání a manipulace s názory, kterým jsou hromadné sdělovací prostředky (zejména ta media, která jsou řízena velkými ekonomickými skupinami) činí náš svět nespravedlivějším a nebezpečnějším. Tato rizika mohou dokonce ohrozit existenci lidstva, nebo alespoň jeho podstatné části.

Po pravdě řečeno, kapitalismus klesl do jedné z nejhlubších krizí ve své historii. Jeho protiklady a historické omezení jsou více než zřejmé.

Jak jsme již dlouho předpovídali, čelíme rychlému a násilnému prohloubení systémové a strukturální krize kapitalismu, ve kterém se jeho vykořisťovatelská, nelidská a destruktivní povaha stává čím dál hlubší.

V současné době trpí pracující a národy silně důsledky této stále hlubší krize.

Je to krize, která vede mnoho milionů lidských bytostí do dramatické situace. Milióny mužů, žen a mladých lidí přežívají v zoufalé chudobě, uprostřed hrubé nespravedlnosti a nerovnosti. Jedná se o nejmocnější obžalobu systému vedoucího lidstvo do slepé uličky.

V souvislosti s evidentním úpadkem hlavních kapitalistických mocností a stále větších inter-imperialistických rozporů, se vládnoucí třídy pustili do nebezpečného a kriminálního kroku vpřed v důsledku stále hlubší krize.

Nebezpečí násilné reakce systému je jasně viditelné. Rozšiřují se zdroje napětí po celém světě. Pokračují imperialistické války, které měly v posledních několika měsících svůj největší výraz v ohromném zločinu prováděném NATO v Libyi, s podporou Rady bezpečnosti OSN ve službách imperialismu. Byla to hanebná válka diktovaná ekonomickými zájmy.

Ve stejné době reaguje systém na krizi zrychlenou koncentrací a centralizací ekonomické a politické moci a antisociální ofenzívou, která nemá v poválečné historii precedens a která přenáší na ramena pracujících a národů břemeno krize, za níž nenesou žádnou odpovědnost.

Po desetiletích velmi významného pokroku v osvobození národů, ve vzdělávání, zdravotnictví, kultuře a demokratických právech, dnes mladé generace čelí popření těchto těžce vydobytých práv. Nejistá pracovní místa a nezaměstnanost, elitizace přístupu ke vzdělání, privatizace základních služeb a potřeb, jako jsou zdravotnictví a voda, neokoloniální útok v Africe, pokus zničit všechny procesy emancipace a národní suverenity, počínaje kriminální blokádou Kuby - to vše jsou útoky, které mohou být překonány jen bojem.

Velký kapitál drancuje vše, na co může dosáhnout, ve snaze si nadále zajistit své zisky a svou nadvládu.

Jasným příkladem toho je situace v Evropské unii. Když se podíváme kolem sebe, to, co vidíme, je Evropská unie v hluboké krizi a úpadku. Suverenita, identita a sociální a kulturní bohatství jednotlivých národů jsou rozdrceny násilným procesem kapitalistické akumulace.

Jak jsme předpovídali, nedávné události, a to vývoj konající se v Itálii a Řecku, jsou objasněním hloubky krize kapitalismu a celkové neschopnosti politických činitelů a institucí kapitalismu - přes jejich standardní ekonomická a politická dogmata, která jsou vždy ve službách tzv. "trhů" - dokonce začít hledat cestu z krize.

To, co vidíme, je, že kapitál a instituce EU nastoupili kurz sociální regrese, pomsty, odplaty za sociální pokrok, který byl získán prostřednictvím zápasů pracujících a národů Evropy; a represivní a antidemokratické vyhlídky.

Provádějí skutečné pokusy sociálních teroru, aby zjistili, jak daleko mohou v sociální regresi a při drcení nezávislosti a svrchovanosti národů zajít.

Toto je sociální terorismus pro národy, ekonomické zaškrcení a rozdrcení suverenity národů a zemí, se stále většími injekcemi kapitálu penězi, které jsou ukradeny pracujícím a národům a předány bankám.

Cílem je nadvláda, nikoli hospodářská a sociální soudržnost a solidarita. Jejich brutální programy úspor jsou jen prostředky, kterými jsou následky krize předávány, neseny na bedrech pracujících a národů.

To je to, co evropské národy začínají chápat: že co se snaží udělat, je opak toho, co hlásají. Pošlapávají práva národů.

Taková je realita! Realita kapitalismu a procesu kapitalistické integrace Evropy, který je hluboce zkažený, který je nebezpečný a který stále rychleji uniká mimo kontrolu!

Jedná se o období velké zodpovědnosti a obrovských úkolů.

Stále ještě prožíváme období odporu a hromadění sil, kde je zásadní nevzdávat se a neváhat ani jednu sekundu. Toto je období, v němž je úloha pokrokové síly rozhodující, aby se kolo dějin pohnulo vpřed, nedovolit krizi kapitalismu vyvolat ještě větší regresi pro lidstvo.

Období, ve kterém jednota v akci, spolupráce a solidarita mezi všemi pokrokovými silami nabírá na zásadním významu při posilování a upevňování antiimperialistické fronty.

Prožíváme období intenzivního boje, těžké, ale vášnivé zápasy, které každý den odhalují skutečné možnosti pro pokrokový a dokonce i revoluční postup.

Každý den vidíme rostoucí počet mladých lidí zapojených do zápasů, ať už studentů, mladých pracujících, mladých zemědělců, mládeže obecně. Je důležité zajistit, aby se tak stávalo stále více. Přivést mladé lidi k organizovanému boji je nezbytné pro současnost i pro budoucnost našeho boje.

Je to z těchto zápasů, odkud čerpáme sílu, inspiraci a důvěru. Naše zápasy, a rostoucí boje pracujících a národů. Zápasy národů světa, které my srdečně zdravíme, zavazují pokračovat a zintenzivnit naše úsilí.

To není závazek dneška. Je to závazek založený na našich ideálech a naší ideologii, zakořeněný v naší dlouhé historii.

Je to závazek, který tato Portugalská komunistická strana nikdy nezapřela a nikdy neodložila, jakkoliv byly obtížné okolnosti nebo rozsah a povaha útoků a represe, které ji zasahovaly.

Tento závazek, o kterém mluvíme a který bychom chtěli připomenout, je pokračování a zintenzivnění zápasu všemi našimi silami. Pokračovat v boji za práva našich pracujících, našeho lidu a mládeže. Zintenzívnit zápas za mír, proti válce a militarismu. Neúnavně se postavit proti útokům na demokracii a proti antikomunismu. Pokračovat v boji a budování této strany a její revoluční organizace mládeže - JCP - mocného nástroje, velkého a velkorysého kolektivu mladých mužů a žen, kteří jsou ochotni bojovat nejtěžší boje na obranu zájmů pracujících a všech antimonopolních vrstev, které jsou brutálně postiženy kapitalistickým útlakem a vykořisťováním.

Přejeme si potvrdit tento závazek tady a teď, před soudruhy ze všech koutů světa.

Vám všem chceme potvrdit, že se můžete spolehnout na tuto Portugalskou komunistickou stranu, která prošla svými 90 let existence. Komunistická strana, která je hrdá na svou minulost, vědoma své odpovědnosti a která se zavázala vší svou energií bojovat za alternativu k systému vykořisťování.

Alternativa, která podle názoru PCP dnes vyžaduje dosáhnout pokročilé demokracie jako základního prvku a scény v Portugalsku k vybudování plnohodnotné alternativy ke kapitalismu a jeho krizi, tedy socialismu!

Ano, soudruzi! Nikdy nemůžeme ztrácet ze zřetele skutečnost, že naším nejvyšším cílem je společnost osvobozená od vykořisťování člověka člověkem.

Lisabon, 12. 11. 2011

Překlad Komunistický svaz mládeže

 

Více:

18. Shromáždění WFDY: Zprávy z prvního dne!
KSM opět zvolen do vedení Světové federace demokratické mládeže! 

Úspěšné výsledky 18. shromáždění WFDY
Projev Dioga D'Ávila na závěr 18. shromáždění WFDY

PCP: O závěrech nedávných summitů Evropské unie

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .