header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Sýrie, na turecké frontě je válka

Sýrie, na turecké frontě je válkaPán v saku a s kravatou se objevil na tureckém ministerstvu zahraničních věcí v doprovodu vysokého tureckého funkcionáře, který se netají tím, že to byl on, kdo svému hostu opatřil bezvadné modré sako. Muž se představuje novinářům: jsem plukovník Riad As'aad, velitel Syrské národní armády. Jsme to my, kdo včera provedl vojenskou akci proti syrské hlídce, kterou zaplatilo životem devět vládních vojáku. Osvobodíme Sýrii od Assádů a vrátíme našemu lidu bezpečnost a stabilitu. To, co je nejdůležitější, není to, co plukovník As'aad říká, ale kde to říká.

Ankara se již dávno rozhodla podporovat povstalce: že podporuje ty neozbrojené, jsme věděli, nyní víme, že podporuje i ty ozbrojené. Doposud byla oficiální pozice taková, že plukovník As'aad byl přijat z "humanitárních důvodů". Nyní se rámec změnil, turecká vláda se rozhodla se neskovávat za tuto malou lež.

Erdogan ví velmi dobře, že Assad a Teherán jsou za PKK a jejich nedávnými atentáty a rozhodl se i s důsledky. Prohlásil, že sleduje vývoj v Sýrii jako "vývoj vnitřní politiky".

Turecký premiér si nemůže dovolit nereagovat na tuto výzvu, především poté, co ho mladý Assad, obrazně řečeno, vytahal za nos s reformami a pak ho zasáhl s PKK. Ale že odpoví tak explicitním způsobem a pozvedne úroveň střetu, nebylo jisté.

Plukovník As'aad ujistil, že řídí své operace z uprchlického tábora na tureckém území, kde žije řadu měsíců. A není třeba pochybovat, že věci se mají právě tak.


Zdroj: www.ilmondodiannibale.it

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .