header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Kuba k agresi Gruzie

Kuba hájí mír jako nezbytný předpoklad pro rozvoj všech národů světa.  Během více než půl století, byl náš národ obětí agrese ze strany vlád Spojených států, což ho přinutilo investovat nespočetné prostředky a energii. Byl pevný a neústupný při obraně svrchovanosti země a podporuje úsilí OSN a její boj za mír. Po více než 100 let je část našeho území násilně okupována, nicméně Kuba se nikdy nepokusila a ani nepokusí použít násilí pro jeho znovuzískání. Zahraniční politika Kuby je známá a uznávná mezinárodním společenstvím.

V současnosti vznikla krize na Kavkaze a zprávy z bojů, které vzplály na jižní hranici Ruska, znepokojují národy.

Při rozpadu SSSR, Jižní Osetie, násilím připojená ke Gruzii, s níž nemá společnou ani národnost ani kulturu, si udržela statut autonomní republiky s místními úřady a hlavním městem Cchinvali. 8. srpna za úsvitu, Gruzie ve spolčení s vládou Spojených států, zaútočila proti Jižní Osetii ve snaze okupovat hlavní město, což oznámila veřejně v den, kdy byly zahájeny Olympijské hry v Pekingu.

Je nepravdivé, že Gruzie hájí svou národní nezávislost.

Mezinárodní mínění uznává, že ruské oddíly se nacházely legálně v Jižní Osetii jako síly určené k zajištění míru. Nedopustily se žádné nelegální akce.

Žádost o předběžné stažení invazorů je oprávněná a naše vláda ji podporuje.

Kuba, ohrožovaná silami Spojených států, z principu nemůže akceptovat zastavení palby bez odchodu invazorů. Pokud by Kuba byla napadena cizími silami, nikdy by nepřipustila takovéto zastavení bojů.

Raúl Castro Ruz
Předseda Státní rady a Rady ministrů

Havana 10. srpna 2008

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .