header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Generál bundeswehru velí v Afghánistánu

Od 1. října 2001 do 13. května 2008 bylo zavražděno v Afghánistánu 62 528 nevinných dětí, žen a mužů, většinou negramotných, žijících v nepředstavitelné bídě, bez budoucnosti. Při likvidování těchto ubožáků, v rámci permanentní války s terorismem , zahynulo i 595 a bylo zraněno 4743 žoldnéřů z USA, 385 mrtvých - mezi nimi i dva z ČR - a 4101 raněných měli jejich Kriegskameraden z NATO a jiných zemí, spřátelených se zločinci. Válka bude pokračovat do doby, než USA se spojenci nezpacifikují veškerý domácí odboj a neumožní nadnárodním monopolům výstavbu infrastruktury pro těžbu a přepravu energetických surovin. Prvního července převzal německý brigadýr Dieter Dammjacob od norského podplukovníka Kjella Baekkena velení sil rychlé reakce .

Poprvé se tak pravnuci nacistických vrahů z poslední světové války zapojí do zabíjení bezbranných. Zatím je jich jen 200, ale s růstem hnutí odporu se mají jejich počty zvýšit na víc než tisíc bojových specialistů a 3500 vojáků pro úkoly ochranného charakteru.

Afghánské trestné výpravy se účastní 52 700 dobrovolníků posbíraných ze zemí NATO a spojenců USA ze světa v hanebné misi OSN ISAF (Mezinárodní bezpečnostní asistenční síly), které mají loutkové Karzáího vládě pomoci zavést feudální diktaturu, a 14 000 amerických žoldnéřů z operace Trvalá svoboda . K pacifikaci by bylo třeba víc než půl milionu vojáků. Odkud se bere vůle hrdých Afghánců bojovat proti nejmodernějšími zbraněmi vyzbrojenému protivníkovi? Se zvyšováním tlaku protivníka se bude zvyšovat i domácí odpor. Jejich velitelé, podporováni obyvateli a násilně odvedenými příslušníky afghánské armády (nyní údajně čítá 50 000 osob), mají dost informací i bez moderní techniky o pohybu a zamýšlených akcích nepřítele. Odkud jsou vyzbrojováni? Obchodníkům se zbraněmi je lhostejné, komu prodají zbraně. Muslimové považují za povinnost finančně podporovat afghánské síly odporu. Zvyšující se ceny ropy jim to usnadňují. Kruh je uzavřen. Ropa, jejíž každý vytěžený barel v Perském zálivu stojí jen několik centů, přináší nesmírné zisky všem muslimským zemím, jejichž vládci ochotně nakupují zbraně pro afghánské bojovníky za svobodu. Ti pak americkými a evropskými zbraněmi bojují proti Američanům i Evropanům. I zbraně, jichž se zbavují bývalé státy Varšavské smlouvy tím, že jimi vyzbrojují afghánskou armádu, končí často v rukou bojovníků za svobodu. Vydělají všichni. Nejvíc CIA, jež obchody zprostředkovává a vybírá z nich svůj desátek, stejně jako z obchodu s opiem, jehož afghánská produkce převyšuje mnohokrát světovou poptávku.

Jak je vidět z porovnání ztrát na obou stranách konfliktu, válka agresorům vyhovuje. Pobyt vojsk v Afghánistánu je pro ně levný a situace není příliš nebezpečná. Kolaborantská vláda by se rozpadla, pokud by se USA a NATO rozhodly odejít. Největší satisfakci z konfliktu však mají jistě ruští generálové - veteráni, kteří vědí, že Afghánistán je neovladatelný a že jediným východiskem je nejen stažení všech cizích vojsk, ale především smlouva s pákistánskou vládou, že po jejich odchodu se nepokusí o intervenci podobnou formou, jakou to učinila v 90. letech.

Přemíra dokonalých zbraní, přehnané sebevědomí a zpupnost amerických i evropských stratégů jim zřejmě zatemňuje mozky a nejsou schopni pochopit, že ve válce proti afghánskému lidu nikdy nezvítězí. Nedokážou pochopit, že afghánští, většinou pologramotní chlapci jsou schopnější než jejich dokonale vycvičení žoldnéři, protože mají motiv, kterým je láska k rodině, příbuzným a vlasti. Nezabíjejí pro kariéru a finanční zajištění své budoucnosti. Pokud se bude tlak protivníka zvětšovat, počkají, až zeslábne. V zoufalé situaci, do které je dlouhodobá válka přivedla, nemají co ztratit. Jsem přesvědčen, že pravda o skutečných záměrech světového imperialismu v Afghánistánu se nakonec dostane do vědomí veřejnosti, která donutí své vlády intervenci ukončit.

 

Karel KLUZ,  dle HaNo

(1984-85 vojenský a letecký přidělenec v Afghánistánu)


Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .