header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Proces s maďarskými komunisty je porušením základních práv

Na demonstraci před Velvyslanectvím Maďarské republiky v ČR vyjádřili včera za asistence policie občané protest proti soudnímu procesu, který probíhá u Městského soudu v Székesfehérváru s celým předsednictvem Maďarské komunistické dělnické strany (MKDS). Její předseda Gyula Thürmer a šest dalších členů předsednictva byli letos 21. září obviněni z urážky na cti na veřejnosti, neboť prý charakterizovali rozhodnutí budapešťské soudní stolice v roce 2005 jako politický rozsudek. Podle trestního zákoníku jim hrozí odsouzení až na dva roky žaláře.

Maďarští komunisté se hájí tím, že jen využili svého práva na názor, garantovaný maďarskou ústavou v článku 61. Jak řekl ve svém vystoupení na demonstraci, uspořádané KSČM a KSM Milan Krajča, předseda KSM, z celého světa zní jasný nesouhlas s tímto antikomunistickým útokem. Také Komunistická strana Čech a Moravy a Komunistický svaz mládeže patří k těm, kteří otevřeně stojí na straně maďarských komunistů, prohlásil a jeho slova doprovázelo skandováním Ať žije mezinárodní solidarita.

Krajča dále upozornil, že proces představuje bezprecedentní vměšování do vnitrostranického života MKDS. Má za cíl oslabit tuto stranu a podporovat v jejím rámci sektáře a reformisty. Je součástí antikomunistické primitivní politiky, neštítící se zhanobení hrobů známých osobností, jako byl János Kádár. Soudní proces je podle něj politickou odvetou současné moci v Maďarsku za referendum, iniciované MKDS proti privatizaci nemocnic. V něm se proti privatizaci systému zdravotní péče vyslovily téměř dva miliony voličů! Proces je porušením základních občanských a demokratických práv, což KSČM i KSM odsuzují a projevují maďarským komunistům své sympatie a solidaritu. Atak na MKDS vnímají jako součást protikomunistického tažení a zákeřné politiky, projevující se v Evropské unii! Ta zasáhla i Českou republiku permanentními útoky na KSČM a oficiálním rozpuštěním KSM českým ministerstvem vnitra, připomněl Krajča. My, komunisté v České republice, společně s dalšími demokratickými silami požadujeme okamžité zastavení soudního procesu proti maďarským komunistickým představitelům a ukončení antikomunistické kampaně v Maďarsku. Perzekuce vedení maďarských komunistů je poslední epizodou neustále narůstajícího honu na čarodějnice proti těm, kteří představují jedinou skutečnou alternativu vůči kapitalistickému systému vykořisťování, útlaku a válek, zdůraznil předseda Krajča, který v závěru připomněl slova předsedy MKDS G. Thürmera, že s pomocí justice se kapitalistické síly v Maďarsku pokoušejí zničit komunistickou stranu před novým referendem a parlamentními volbami, jež se mohou uskutečnit v blízké budoucnosti. Podle Thürmera je dost trapné, že druhé zasedání soudu v Székesfehérváru se uskuteční 6. listopadu, právě v předvečer 90. výročí VŘSR.

20. října 2007, Jan JELÍNEK

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .