header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Další konference proti radaru

V sobotu se konala další z řad konferencí proti radarové základně. Tentokrát ji v Březici uspořádala Liga starostů proti radau ve spolupráci s Ne základnám. Na tři stovky účastníků ze 16 států představovalo jak starosty (těch bylo 86), tak aktivisty, odborníky na vojenství a politologii či občany zejména z Brd, nechyběli ani poslanci za KSČM a ČSSD. "Radarová základna v ČR a raketová základna v Polsku nejsou obranné, ale jsou součástí útočného systému USA zaměřeného proti Rusku a Číně". To je jeden za závěrů konference.

Největší aplaus sklidil zřejmě Jan Neoral, starosta Trokavce. Věnoval se morální rovině sporu o radar: "Jsem hrdý na 97 obyvatel naší vesnice, kteří se jako první dokázali postavit proti samolibé aroganci vedení této země." Připomněl rychlý souhlas Topolánkovy vlády na jednání s USA o neznámem zařízení nebezpečném pro životy, zdraví a majetky občanů, které navíc rozpoutalo rivalitu velmocí, jakož i premiérovy odporující si výroky: premiér se nestydí lhát na půdě parlamentu. Ten vztyčený prostředník je jeho vzkaz občanům: tohleto jste pro mne! Jak podotkl, lidé protestující proti radaru jsou označováni za komunisty, bolševiky, Rusy, islamisty, zbabělce, lidi, kteří ničemu nerozumějí. Musíme něco dělat, nejen tiše nadávat doma nebo v hospodě. Musíme se sdružit! apeloval starosta, jenž varoval před servilními kolegy, kteří se dají do služeb vládních politiků. Je cosi shnilého v tomto státě, ale my občané to rozhodně nejsme! pokračoval Neoral, když napadl vládu z ignorování občanů a manipulace.

Konferenci zaslal list také starosta Londýna Ken Livingston, který zdůraznil, že český lid má právo sám si rozhodnout, co je v jeho národním zájmu. Za extrémně pokryteckou označil politiku USA, které vyhazují miliardy na války a zbraně, které jiným zakazují, a přitom by bylo třeba řešit záchranné systémy pro lidi či na ekologii. Videosnímkem pozdravil akci starosta Hirošimi Tadatoši Akiba, pro něhož válka není přijatelnou formou řešení sporů a jenž protiraketovou obranu nazval zastaralým artefaktem barbarství. Položil otázku, zda zlikvidujeme jaderné zbraně my a nebo jaderné zbraně zlikvidují nás a vyzval k budování bezpečného, udržitelného světa. Bolivijský prezident Evo Moráles daroval mírovým aktivistům vlajku s barvami všech národů Bolívie jako naději pro všechny lidi na svět bez válek.

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .