header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Na podporu Klubu českého pohraničí

V sobotu 13. října 2007 se v Praze v budově ÚV KSČM konalo celostátní setkání členů a sympatizantů Klubu českého pohraničí u příležitosti 15. výročí založení tohoto vlasteneckého sdružení. Členové KSM se zúčastnili protestního pochodu proti umístění radarové základny USA na území ČR, kterým byla akce zakončena, a o kterém takto informovaly pondělní Haló noviny:

Na závěr setkání se obránci suverenity naší země vydali na protestní pochod z pražské ulice Politických vězňů k hlavnímu nádraží k pomníku Sbratření, aby tím demonstrovali rozhodný odpor proti chystanému rozmístění radarové základny USA v brdských lesích u Míšova. Nesli historické prapory a zástavy KČP se symboly, vyjadřujícími jejich přihlášení se věrnosti k odkazu Chodů, strážců nedotknutelnosti hranic české země. Čelo průvodu stovek lidí tvořili mladí z Komunistického svazu mládeže s transparentem NE ZÁKLADNÁM USA! Cestou se ozývalo: Naše vláda radar ráda, kvete nám tu modrá zrada. Místo zbraní, štítů, statisíce bytů. Kdo je George Bush? Je to terorista. Kdo je Tony Blair? Je to terorista. Co jsou jejich války? Jsou to pěkný svinstva. Kdo je zastaví? Jenom komunista! skandovali mládežníci. Kdo se bojí referenda? Topolánek, Klaus a Benda.
Demonstraci zahájil Milan Richtr, místopředseda Národní rady KČP: Je symbolické, že se scházíme před sochou Sbratření. Budeme se vždycky bratřit s těmi, kdo budou usilovat za mír a sociální pokrok. Ne radaru, ne americké vojenské základně v naší zemi!
Po něm promluvil předseda středočeské krajské rady KČP Jiří Pokorný z Berouna a vzpomněl slova Knížáka, zastánce radaru, pro kterého by, jak se tento pseudoumělec nechal fantasmagoricky slyšet, byla prý atomová smrt příjemnější nežli žít v socialismu. Pokorný poukázal na pohrdání národem, který prý nemá o protiraketové obraně ani ponětí, ke kterému se arogantně snižují Topolánek, Parkanová, Vondra, Schwarzenberg, Klvaňa, Bursík a další dobrodruzi. Ale v Brdech lidé nejsou hlupáci, řekl Pokorný. Brdský lid je vzdělaný a statečný. Nepřestávejme proti servilnosti vlády protestovat. Nepřipusťme rezignaci. Jeho řeč byla přerušována voláním: Hanba vládě. Základny tu nechceme! Pryč se zrádci. Referendum! Ať žije mír!
Němec Gerd Hommel řekl: Připojujeme se k odporu proti americkému radaru a zároveň proti přítomnosti německých vojsk v Afghánistánu. Většina českého národa odmítá radar. Ale vláda je k jeho tužbě hluchá. Co je tohle za demokracii?! Byl jsem tři týdny v Ruské federaci. Z rozhovorů s ruskými občany jsem se dozvěděl, že drtivá většina Rusů je proti přítomnosti raket v Polsku a radaru v ČR, protože je považují za ohrožení své vlastní suverenity. Proto stůjme při sobě. Poslední slovo musí mít národy a občané. Imperialistické područí nechtějí! Ať žije mír!
Polka Barbara Krygier shromážděným pověděla: Nám, Polákům, i vám, Čechům a Slovákům, je žádoucí klid a mír. Ale zakoušíme provokace. Na našich územích máme mít americké základny. Rusko je jimi obkličováno. Ale my chceme spolupráci mezi národy nejen Evropy, nýbrž celého světa. Přejeme si žít a ne riskovat smrt, nechceme ztrácet svoje syny ani v Afghánistánu, Iráku, ani v Íránu či v jiných zemích. Ne válce, ne základnám, ne raketám!
Podle Haló novin z 15. října 2007 (Jan JELÍNEK)

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .