header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Až se americký lid dozví...

Soud na Floridě čeká na příští měsíc, aby vyslechl odvolání v případu, který hodně vypovídá o vztazích mezi Spojenými státy a Kubou. Gerardo Hernández a další čtyři Kubánci byli na Floridě v prosinci 2001 odsouzeni za obvinění od snahy získat vojenská tajemství USA, přes špionáž mezi kubánskými exilovými skupinami, až, což byl Hernándezův případ, po spolčení k vraždě čtyř kubánských Američanů, jejichž plány byly zmařeny kubánskou vládou v roce 1996.

Gerardo Hernández si odpykává dvojí doživotí, ale tvrdí, že vše, o co se snažil, bylo chránit Kubu před těmi, jež nazývá teroristickými skupinami - proticastrovskými organizacemi zakládanými v USA. On a jeho druhové též tvrdí, že jejich proces byl nespravedlivý pro proticastrovské nálady v místě konání procesu.

V úplně prvním rozhovoru, jaký kdy některý z pěti vězňů poskytl, se mnou hovořil pan Hernández telefonicky z nejpřísněji střeženého vězení ve Victorville v Kalifornii. Požádala jsem ho, aby popsal svůj příběh od samého začátku.

Co jste dělal na Floridě především?

No, především jsem shromažďoval informace o teroristických skupinách operujících na Floridě s naprostou beztrestností. Takže se Kuba v určitém okamžiku rozhodla vyslat několik lidí, aby shromáždili informace o těchto skupinách a poslali je na Kubu, aby se těmto akcím zabránilo. V roce 1998 předala Kuba nějaké informace, vztahující se k těmto skupinám, FBI doufajíc, že proti nim FBI nějak zakročí. A ta bohužel udělala to, že uvěznila lidi, kteří tyto informace získali.

Ale přiznáváte, že jste pracoval jako agent cizí vlády a v jednom z vašich stanovisek obhajoby jste řekl, že jste pracoval s falešnými dokumenty, zfalšovaným průkazem totožnosti?

Ano, přiznávám to. Ale existuje něco jako nezbytná ochrana, což říká, že pokud z důvodu zabránění zločinu musíte porušit zákon, lze to pochopit. V mém případě ano, mám padělaný průkaz totožnosti, pracoval jsem pro cizí vládu, ale ne abych ohrozil USA, ale k ochraně kubánských zájmů, k ochraně kubánského lidu před terorismem.

A zločin, který jste se snažili zastavit, jaké zločiny to přesně byly?

Například v roce 1997 vybuchla v kubánském hotelu bomba a zabila italského turistu. A v roce 1976, jak víte, vybuchla bomba v kubánském letadle a zabila 73 lidí. A to jsou jen dva příklady teroristických činů spáchaných proti Kubě. Každý, kdo žije v Miami, ví, co je zač Komando F-4 a ví, co je zač Alpha 66. Mají výcvikové tábory v Everglades, používají kamufláže, mají zbraně a cvičí se pro den, kdy vyrazí osvobodit Kubu. Vyráželi v člunech na Kubu a zapalovali kubánské domy a snažili se organizovat vnitrostátní sabotáže a všechny druhy akcí. Doufejme, že vláda a úřady USA něco podniknou, protože říkají, že vedou válku s terorismem, ale jak to přijde, že dovolí těmto teroristům volně operovat v Miami?

Je tu jedno velice sporné obvinění, za které jste byl odsouzen a proč si odpykáváte tak dlouhý trest - Kubou sestřelené dva civilní letouny ze Spojených států v roce 1996. Měl jste nějakou úlohu s tím spojenou?

Ne, absolutně ne. Byl jsem v Miami a letouny byly sestřeleny nad kubánskými vodami, daleko odtud.

Takže jste nepředal nějakou informaci, která by pomohla kubánské vládě sestřelit tyto letouny?

Ne, samozřejmě ne. Pokud nahlédnete do záznamů z oněch dní, uvidíte, že José Basulto oznámil trasu před cestou, řekl - jdeme tam 24. února, každý to věděl. A vláda mě obvinila ze spiknutí a řekla, že je to proto, že jsem věděl, že letoun bude sestřelen, a proto, že jsem věděl, že bude sestřelen nad mezinárodními vodami, což nedává smysl. Je to bláznivé, ale oni potřebovali někoho obvinit, a tak si vybrali mě.

Blíží se vaše odvolání. Na jakém základě bude?

Tvrdíme, že proces v Miami nebyl spravedlivý. Náš proces trval sedm měsíců a bylo v něm přes 100 svědků. Porota se radila několik hodin a nepoložila jedinou otázku. Shledali nás vinnými v každém jednotlivém bodě a pak nám soudce udělil vyšší tresty, než jsou možné v kterémkoli bodě.

A vy říkáte, že proto, že byl pod vlivem kubánské exilové komunity na Floridě?

Ano, samozřejmě. Během procesu se vyskytly všechny možné nespravedlnosti. Lidé telefonovali porotcům a chodili za porotci, novináři chodili za porotci do jejich aut a vyskytly se výtržnosti nebo nějaké protesty přímo před soudy, všechno možné.

Takže vy si myslíte, že porota byla zastrašována nebo dokonce zmanipulována? Až tak vážné to bylo?

Já věřím, že porota byla zastrašována. Každý, kdo žije v Miami nebo ví, co se tam děje, by měl pochopit, že v Miami není ve vztahu ke Kubě nic normálního.

Kubánský vůdce Fidel Castro měl v minulosti značný zájem o váš případ a mluvil ve váš prospěch. Slyšel jste něco takového přímo od něho?

No ano, měl jsem možnost s ním mluvit telefonicky před dvěma roky, v den jeho narozenin.

A říkal co?

Řekl, že si je jistý, že spravedlnost zvítězí, protože si byl vždy jistý, že americký lid se dozví o tom, co se v našem případě dělo a až americký lid zjistí pravdu o našem případě, spravedlnost zvítězí. Všichni jsou o tom přesvědčeni.

 

Gerardo Hernández z Miami5 pro Susanne,

BBC World Service (2. července 2007)

Díky Geoffu Bottomsovi

přeložil Vladimír SEDLÁČEK

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .