header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Světová odborová federace k 1. máji 2007

Jménem Světové odborové federace posíláme radikální internacionalistické pozdravy pracujícím celého světa. Zdravíme všechny lidi na světě, kteří bojují za přežití, za právo budovat přítomnost a budoucnost. Zdravíme všechny ty, kdo bojují za osvobození od okupačních sil a kapitalistického vykořisťování.

První máj je pro pracující zvlášť významným dnem. Od revolty textilních dělníků v Chicagu 1. května 1886 je dodnes 1. máj dnem k analyzování, čeho jsme v minulém roce dosáhli, a k plánování další činnosti a definování cílů pro příští rok. Naše nové iniciativy by měly odpovídat současným potřebám a požadavkům nejširších vrstev.

Žijeme v období charakterizovaném imperialistickou agresivitou, kapitalistickou globalizací a omezováním demokratických, odborářských a pracovních svobod.

V Iráku, Afganistanu, Palestině, Libanonu, Kolumbii, Kosovu, Somálsku, Srí Lance i kdekoli jinde dělníci a zaměstnanci ztrácejí svá práva v důsledku zásahů plánovaných a organizovaných USA, NATO a jejich spojenci. Některé další země jako Kuba, Írán, Sýrie, Severní Korea, Venezuela, Súdán a další jsou ohrožovány proto, že nenaslouchají a nepodléhají touhám George Bushe, Tony Blaira a jejich spojenců. Politika imperialistických sil má na svědomí mnoho obětí, stejně jako nezaměstnanost, chudobu, vykořisťování, imigraci. Hlavní oběti válek jsou děti a neozbrojení civilisté.

Chudoba a nezaměstnanost se pro většinu pracujících zvyšuje. Čísla odhalují pravdu a nikdo ji nemůže zakrýt. »… 800 miliónů lidí trpí hladem. 200 miliónů dětí žije v zoufalé špíně. 900 miliónů dospělých je negramotných. 115 miliónů dětí nechodí do školy. Ve stejnou dobu helsinská univerzita UNE-WIDER oznamuje výsledky průzkumů, které ukazují, že 20% světového obyvatelstva vlastní 60% světového bohatství! V jedenadvacátém století jsou lidé, kteří mají měsíční plat 25 - 30 Euro, bez odborářských a lidských práv. Dluh rozvojového světa dnes dosahuje 140 mld. USD. Podle údajů OSN existuje 180 miliónů ekonomických emigrantů a 17 miliónů uprchlíků. To představuje 3% světové populace. Evropská unie má 20 miliónů přistěhovalců, z nichž 5 miliónů jsou Evropané.«

V USA je situace pro pracující velmi nepříznivá : v roce 2006 příjem jednoho procenta populace vzrostl během roku na jeden milión dolarů a v téže době příjem 90% populace klesl pod 270 dolarů! Ve většině zemí v Africe, Asii a Latinské Americe pozice a politika imperialistických organizací a nadnárodních monopolů připomínají nejhorší okamžiky kolonialismu. Nikdy předtím v dějinách lidstva nebylo tolik bohatství soustředěno v rukou tak malého počtu lidí.

Omezování demokratických a odborářských svobod je hlavním cílem Evropské unie i USA. Pod záminkou vypořádání se s terorizmem omezují osobní svobodu obyvatel, posilují fenomén xenofobie a rasismu, terorizují ekonomické imigranty. Sledují každý okamžik našeho osobního pohybu. Žijeme v éře „Velkého bratra“. V mnoha kapitalistických zemích je činnost odborů zakázána, po odborářích se střílí a odbory jsou nezákonné!

SOF po analýze a zhodnocení mezinárodní situace definuje svá hlavní hesla k Prvnímu máji na celém světě:

- právo na práci pro všechny
- odborářské svobody pro všechny
- svět bez vykořisťování
- pokrok a mír
- zastavte zabíjení a pronásledování odborářů
- propusťte pět Kubánců z věznic USA
- mezinárodní solidaritu – internacionalizmus

Posíláme výzvu všem organizacím a přátelům SOF, aby prosazovali naše hesla, bojovali za práva všech pracujících s důrazem na pracující mládež, pracující ženy, imigranty a pokrokové intelektuály, požadovali důstojnou práci pro všechny, stálou práci na plný úvazek, sociální jistoty a důstojné platy a plné respektování práv dělnické třídy.

SOF vytyčuje nový kurs. Po 15. sjezdu hodnotí v novém duchu svoji historii a postupuje kupředu k současnosti a budoucnosti. Světová dělnická třída dnes potřebuje silnou SOF schopnou poskytnout vedení, analyzovat mezinárodní situaci, koordinovat radikální odbory a rozvíjet efektivně jejich činnost. V dnešních podmínkách potřebuje dělnická třída třídně orientované odbory, které sjednotí všechny pracující proti nadnárodním korporacím a imperializmu. Potřebuje odbory s internacionalistickým duchem - demokratické a moderní. To je SOF, jakou budujeme!

AŤ ŽIJE PRVNÍ MÁJ PRACUJÍCÍCH !

PRACUJÍCÍ VŠECH ZEMÍ, SPOJTE SE !

překlad Vladimír Sedláček

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .