header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Luis Posada Carriles musí být souzen za své zločiny

Zatímco ve jménu boje proti terorismu zahynuly stovky tisíc lidí v Iráku a Afganistánu a další svévolně zadržení jsou mučeni v Abu Ghraibu a v Guantanámu, vláda USA ochraňuje nejznámějšího teroristu na této polokouli, snaží se oklamat veřejné mínění nekonečným, protiprávním manévrováním a odmítá ho soudit za jeho skutečné zločiny.

„Na obranu lidstva“

Luis Posada Carriles byl obviněn a souzen v neukončeném procesu ve Venezuele za atentát na civilní kubánské letadlo v roce 1976, při němž zahynulo 73 osob. Poté, co uprchl z venezuelského vězení v roce 1982, pracoval ve službách CIA v operaci známé jako Irán-Contra a při naplňování genocidního plánu Kondor. Následně v roce 1997 připravil sérii terroristických akcí proti havanským hotelům. Při jednom z nich zahynul mladý italský turista Fabio Di Celmo. Podílel se též na projektu atentátu proti presidentovi Fidelu Castrovi na panamské univerzitě.

V roce 2005 ilegálně vstoupil na území USA. Teprve v důsledku opakovaných veřejných obvinění, která odhalila přítomnost tohoto zločince na půdě USA, vláda George W. Bushe přikročila k jeho zadržení a obvinění za migrační přestupky a za falešné svědectví bez nejmenšího náznaku obvinění z terorismu. Svým postupem v případě Posady Carrilese adminsitrativa USA pod tlakem extrémistických kubánských skupin na jihu Floridy zcela odhalila dvojí morálku svého boje proti terorismu, pro nějž se dopouštěla mučení, únosů a bombardování.

Současně, jak odhalila nesčetná mezinárodní fóra i instituce OSN, 5 kubánských aktivistů v boji proti terorismu nadále zůstává nespravedlivě vězněno v USA a spolu se svými blízkými jsou vystaveni krutému a diskriminačnímu jednání.

Všichni čestní lidé, kteří ve světě pozvedají svůj hlas proti válce a proti terorismu, mají před sebou nezvratný důkaz nedostatku etiky, z níž vychází současné počínání washingtonské administrativy.

 

My, níže podepsaní požadujeme, aby vláda USA v souladu se svými mezinárodními závazky pohnala Luise Posadu Carrilese před soud za všechny jeho zločiny a vyhověla žádosti Venezuely o jeho vydání, která dosud zůstala nezodpovězena.

Prohlášení významných osobností, umělců, intelektuálů z celého světa

 

* * *

 

Prohlášení podepsalo již na 2900 významných osobností z celého světa, mj. Noam Chomsky, Oscar Niemeyer, Voloďa Teitelboim a další.

 

I vy se můžete k iniciativě připojit svým podpisem na rubu tohoto prohlášení, nebo přímo na:

 

www.porlajusticia.org

www.porlajusticia.net

www.porlajusticia.cu

 

"My, níže podepsaní požadujeme, aby vláda USA v souladu se svými mezinárodními závazky pohnala Luise Posadu Carrilese před soud za všechny jeho zločiny a vyhověla žádosti Venezuely o jeho vydání, která dosud zůstala nezodpovězena...."

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .