header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Varování před následky sociálních škrtů

Organizace sdružené v neformálním spojení Social Watch včera zahájily kampaň nazvanou Chudoba a (ú)sporná opatření, jejímž smyslem je varovat českou veřejnost před důsledky razantních škrtů připravovaných Nečasovou vládou. O kampani, která bude probíhat do počátku příštího roku a obsáhne i řadu přednášek určených veřejnosti, informovali Táňa Fischerová, Alexandra Jachanová Doleželová, Jiří Silný a Tomáš Tožička.

Mluvčí na tiskové konferenci neskrývali, že načasování zahájení kampaně souvisí s úterní demonstrací odborů a také s aktuálně probíhajícím summitem OSN k Rozvojovým cílům tisíciletí a boji proti chudobě. Social Watch v ČR se zaměřuje především na nepříznivé dopady neuvážených rozpočtových škrtů na skupiny žen, na školství a vědu, cizince a cizinky žijící v ČR a na dodržování mezinárodních závazků ČR vyplývajících z Miléniové deklarace OSN.

Tomáš Tožička z Educonu poukázal na to, že se ČR nedaří v plném rozsahu uskutečňovat mezinárodní rozvojovou pomoc ? naplňování se neblíží ani redukovaným slibům a velká část prostředků slouží spíše podpoře podniků, které zakázku rozvojové pomoci realizují, než samotným příjemcům pomoci. Zmínil také nedobrou tendenci rušení zastupitelských úřadů ČR v některých afrických zemích, čímž "se odstřiháváme od Afriky". Připomněl slova generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna, že úsporná opatření a dopady "naší" krize nelze přenášet do jiných regionů a na bedra chudých. Tožička zdůraznil paradox, že přestože krize byla způsobena nejbohatšími, podařilo se prosadit do vědomí lidí, že za ni mohou ti nejchudší. To vše přispívá k nárůstu xenofobie, rasismu, izolacionismu, uvedl.

Dopady neuvážených škrtů Nečasovy vlády na ženy přiblížila Alexandra Jachanová Doleželová, zástupkyně ředitelky Gender Studies. Zopakovala, že ČR se vstupem do EU zavázala, že bude sledovat dopad svých opatření na muže a ženy. Kriticky se vymezila k avizovanému snižování mezd pracovníků ve státní správě, v níž jsou ženy zastoupeny významnou měrou. To bude mít dopad na jejich aktuální příjem, ale i výpočet penze či peněžité pomoci v mateřství. Upozornila na bezkoncepčnost vládních úsporných opatření ? např. finanční situací rodin vynucený brzký návrat žen po mateřské dovolené do zaměstnání je bez návaznosti na zařízení péče o děti do 3 let věku, která u nás prakticky neexistují. I plánované odložené školné na vysokých školách dopadne více na jejich absolventky než absolventy. Jachanová Doleželová upozornila na vadné spojení výpovědi ze strany zaměstnankyně s nezískáním podpory v nezaměstnanosti, což vyplývá z plánů Nečasovy vlády. ?Jakou možnost však má zaměstnankyně čelící sexuálnímu obtěžování?? zeptala se.

Jiří Silný, ředitel Ekumenické akademie Praha, k aktivitám Social Watch uvedl, že chtějí ?posílit občanskou společnost v obraně sociálních práv?. Již dvakrát tato síť organizací uskutečnila slyšení v parlamentu, spolupracuje s kampaní Česko proti chudobě a nevyhýbá se, i když jde o neformalizované sdružení, kontaktům s odbory či dalšími subjekty. Na otázku zpravodajky Haló novin, proč až po sněmovních volbách, kdy jsou "karty rozdány", přichází s varováním před následky opatření Nečasovy vlády, Silný uvedl, že teprve nyní si řada voličů uvědomuje, že vládnoucí strany "to" myslí vážně. Před sněmovními volbami bylo obtížné se v mediálním mainstreamu prosadit, doplnil.

Síť občanských organizací Social Watch vznikla v roce 1995. Jejím posláním je připomínat vládám jejich závazky dané na konferenci OSN o sociálním rozvoji v Kodani a také sledovat jejich naplňování. Česká pobočka, kterou tvoří Ekumenická akademie Praha, Centrum globálních studií AV ČR a UK, Gender Studies, Fórum 50 %, Gender a sociologie SOÚ AV ČR, Trast pro ekonomiku a společnost, Nesehnutí a Masarykova demokratická akademie, se ustavila před třemi lety.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .