header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Návrh rezoluce proti narůstajícímu antikomunismu

Nové vzedmutí antikomunistické hysterie je dnes v České republice skutečností. Příčinou stupňujících se antikomunistických výpadů je probíhající snaha vládnoucích sil zlikvidovat sociální výdobytky z období budování socialismu – směřující do oblasti zdravotnictví, školství, důchodového systému, sociálního zabezpečení a zaměstnanosti. Pravě tato krutá realita dneška odhaluje pravou tvář kapitalistického systému. Útoky na nejprincipiálnější kritiky kapitalismu – na komunisty jsou proto logickým vyústěním.

Projevem současného antikomunismu v naší zemi je například úsilí schválit zákony, které by kriminalizovaly komunistické myšlenky, komunistické symboly jako jsou pěticípá rudá hvězda a srp a kladivo, i organizace, které by slovo „komunismus“ měly ve svém názvu. Prosazují se snahy o ztotožňování komunistického hnutí a zkušeností z období budování socialismu s fašismem, nacismem a jejich bestiálními zločiny. Probíhá cílené úsilí o historický revizionizmus, namířený proti komunistickým, pokrokovým, demokratickým a antifašistickým tradicím a zkušenostem. V rámci antikomunistické kampaně je významně využíváno vzdělávacího systému, stejně jako masových médií. Zintenzivňují se snahy o zákaz KSČM, podobně jako útoky na další pokrokové a demokratické síly v České republice. Zastrašování, diskriminace a perzekuce členů a stoupenců KSČM je průvodním jevem dnešního antikomunismu.
Jedním z vrcholů současného antikomunistického snažení je oficiální rozpuštění Komunistického svazu mládeže (KSM) Ministerstvem vnitra České republiky. Oficiální důvod, který byl užit pro obvinění, které vedlo k rozpuštění organizace mladých komunistů bylo tvrzení, že komunistická mládež reflektuje ve svém programu potřebu nahrazení soukromého vlastnictví výrobních prostředků vlastnictvím společenským. Tedy důvod pro rozpuštění komunistické mládeže bylo přesvědčení mladých lidí o nutnosti budovat jinou společnost, která již nebude založena na kapitalistických principech vykořisťování člověka člověkem. KSČM, podobně jako řada jiných demokratických organizací, hnutí a osobností, útok na mladé komunisty odsoudila a opakovaně KSM vyjádřila svou podporu.
KSČM si je vědoma, že antikomunismus v České republice má svou spojitost s podobnými tendencemi v rámci celé Evropské unie. Ty jsou podporovány různými antikomunistickými rezolucemi Evropského parlamentu, Parlamentního shromáždění Rady Evropy a dalších institucí. Mají odezvu v brutální antikomunistické perzekuci komunistických stran a jejich členů v řadě zemí Evropské unie – např. v Maďarsku, Litvě, Lotyšsku a Estonsku.
KSČM je přesvědčena o akutním nebezpečí narůstajícího antikomunismu, který má jednoznačnou oporu u současné státní moci. Je toho názoru, že by možný úspěch různých antikomunistických snah znamenal drastické omezení svobody a demokratických práv v naší zemi. Možnost fašizace České republiky vede KSČM k snaze o vytvoření co nejširší demokratické fronty, odmítající antikomunistické útoky.
KSČM proto vyzývá všechny demokratické síly, aby se postavily proti antikomunistickým a protidemokratickým snahám současné státní moci a společně s komunisty usilovaly o zachování, prohlubování a rozvoj současných práv a svobod.

návrh rezoluce VII. sjezdu KSČM předložený cca 30 delegáty, neprojednávaný

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .