header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

KSM na Žalém a v Domažlicích

Na Žalý zavlála z rozhledny vlajka KSM. A to při příležitosti tradičního výstupu komunistů, který se konal v sobotu 24. 5. Bylo snad symbolické, že rozhledna byla postavena jako pomník pronásledovaným komunistům. Zúčastnění zde totiž vyjadřovali mladým komunistům solidaritu.  Další akce tentýž den se odehrála v Domažlicích. "Prezident Václav Klaus má možnost dokázat, že svůj nesouhlas s vládním uznáním Kosova myslí vážně a neměl by jmenovat českého velvyslance v Prištině." Na tradičním jarním setkání komunistů Plzeňského kraje v domažlickém letním kině to v sobotu prohlásil Vojtěch Filip.

Za hlavní cíl komunistů v nadcházejících podzimních volbách označil snížení počtu senátorů za ODS tak, aby tato strana neměla v horní parlamentní komoře většinu a v krajských volbách dosáhnout takový zisk hlasů, který by KSČM umožnil podílet se na rozhodování o záležitostech jednotlivých krajů.

Společně s Jiřím Maštálkou jsme vydali stanovisko KSČM, v němž jsme vyzvali prezidenta republiky, aby ono uznání, které je prováděno jenom exekutivně, nedokončil. To znamená, aby nejmenoval českého velvyslance v Kosovu. Pokud jej nejmenuje, ratifikační proces nebude ukončen a ČR nebudou moci počítat mezi ony státy, které uznaly Kosovo, uvedl Filip před shromážděnými asi 350 účastníky mítinku. Upozornil také na to, že mezi státy, které uznaly Kosovo jako první, byly ty, které se v roce 1938 podílely na rozbití Československa: Velká Británie, Německo, Francie. Tyto státy tímto krokem podle Filipa přispěly nejen k dezintegraci EU, ale celé Evropy. Přitom křičí, jak je třeba přijmout Lisabonskou smlouvu a že má být pokračováno v integraci. Jejich slova a činy jsou rozporné a my na to musíme upozornit. K tomuto tématu pak doplnil, že Kosovo uznala česká vláda jako 42. stát. Aby se ale nový stát, tedy i Kosovo, mohl stát členem OSN, musí jej uznat alespoň dvě třetiny členských států OSN. V současnosti je proto zapotřebí, jak předseda uvedl, aby Kosovo uznalo ještě 22 dalších států.

Vojtěch Filip zopakoval zamítavé stanovisko komunistické strany k uvažovanému umístění americké vojenské základny v Brdech. My si nepřejeme, aby v ČR byly americké vojenské jednotky, které budou dohlížet na to, jestli posloucháme nebo ne. Máme dost vlastního rozumu, my si umíme náš vlastní stát řídit sami, a nikoliv pod americkým vojenským nátlakem, stejně jako ostatní státy Evropy.

Vyjádřil se také k informacím sobotního tisku: Dnes Lidové noviny zveřejnily, že policie odevzdala obvinění k obžalobě státnímu zastupitelství na Josefa Vondrušku. Já si dovolím říct jeden příměr. Josef Vondruška, poslanec za KSČM z Libereckého kraje, na rozdíl od Jiřího Čunka se neskrýval. Když byl vydán Poslaneckou sněmovnou, a nebylo pochyb, že bude vydán, protože není z vládní koalice, tak spolupracoval s policií a jednoznačně říkal ano, já jsem pracoval v nápravně výchovném zařízení a věřte, že to nebyla lehká práce. Tam stojí proti sobě dva světy. Svět odsouzených za trestné činy a zločiny, které byly trestné tehdy a které jsou trestné i dnes a mezi těmi, kteří zastupují stát, aby slušní občané byli od zločinců chráněni. Jiří Čunek se vymlouval, když byl vydán, nechtěl spolupracovat a manipulací, která byla ve vládní koalici, se nikdy nepodřídil policejnímu vyšetřování, konstatoval s tím, že v nadcházející volební kampani se dá očekávat, že ti, kdo mají odvahu postavit se současné moci a budou kandidovat za KSČM, budou vystaveni obrovskému ataku sdělovacích prostředků. Přítomné vyzval, aby vedení volební kampaně nenechávali jen na kandidátech, ale aby si úkol změnit politickou scénu v ČR vzal každý za svůj vlastní. Nemáme miliony a miliardy korun na to, abychom vlastnili televize, rádia, noviny. KSČM jako jediná udržela na české mediální scéně celostátní deník. Ale to je velmi málo proti ataku, který je proti nám. Nezbývá se spoléhat než na to, že ti, kteří si přejí změnu politiky v ČR, a je jich 80%, by mohli při vhodném argumentování a vhodném propagování našich kandidátů přijít na to, že je v roce 2008 potřeba změny, která nepovede jen k výměně garnitury. K tomu, čeho by měla KSČM v podzimních senátních a krajských volbách dosáhnout, řekl: Naším úkolem musí být, aby nemohla v jedné komoře parlamentu vládnout jedna politická strana, uvedl v narážce na to, že v Senátu mají nyní občanští demokraté absolutní většinu. A druhým naším úkolem musí být, aby KSČM byla v krajích tak úspěšná, aby se mohla podílet na rozhodování o těch nejzákladnějších věcech, které lidi trápí. V této souvislosti vyzdvihl osobnost poslance Karla Šidla, lídra kandidátky KSČM pro volby do zastupitelstva Plzeňského kraje. Tak jak jsem jej poznal za dva roky působení v Poslanecké sněmovně, je to vhodný kandidát, včetně kandidáta na hejtmana. V politice nebudou ti, kteří hledají vlastní prospěch, ale v politice budou rozhodovat ti, kteří myslí na zájmy nás, obyčejných lidí. Všech, kteří žijí v ČR a nepatří do horních deseti tisíc, dodal předseda ÚV KSČM. Po skončení svého projevu dostal z rukou předsedy Plzeňské krajské rady KSČM a předsedy domažlických komunistů Ladislava Urbana pravý chodský koláč, stejně jako všichni další řečníci.

Europoslanec a nově zvolený místopředseda ÚV KSČM Jiří Maštálka se mimo jiné zmínil o své páteční návštěvě dvou mladých mužů, Jana Tamáše a Jana Bednáře, kteří hladovkou protestují proti postupu vlády ve věci zřízení americké radarové základny v Brdech. Jako lékař musím říct, že jejich zdravotní stav po deseti dnech hladovky není dobrý. Moje osobní doporučení je, aby hladovku ukončili, aniž by tím myšlenku, pro kterou ji zahájili, zradili. Jejich životy budou zapotřebí v dalším boji proti radaru, uvedl místopředseda.

Na pódiu letního kina, jemuž vévodilo heslo Dost bylo vlády ODS! Dost bylo arogance moci! vystoupil také Lukáš Vrobel u Komunistického svazu mládeže, podle nějž je útok státní moci na KSM předzvěst budoucích útoků na KSČM. Shromáždění pozdravil rovněž člen ústředního výboru Německé komunistické strany (DKP) Jürgen Voigt.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .