header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Represe náš boj za lidskou důstojnost nezastaví!

David, člen KSM byl zadržen policií na odborářské demonstraci 21. 5. v Praze před Úřadem vlády. O svých dojmech referuje sám: Dojmy jsou smíšené. Na demonstraci jsme jeli se zaměstnankyněmi brněnské Úrazovky a nesl jsem piketu za "zachování Úrazové nemocnice" a "Proti poplatkům ve zdravotnictví". Na této piketě byl i nápis "Komunistický svaz mládeže", který se obou dvou zmíněných kampaní aktivně účastní a konkrétně zaměstnankyně Úrazovky, které šly s námi, velmi uvítaly iniciativu KSM, který za Úrazovku pořádá protestní akce, sbírá podpisy pod petici a já osobně jsem s tímto tématem vystoupil jako člen na zastupitelstvu městské části Brno - střed, kde můj návrh podpořili i někteří zastupitelé za ODS.

Nemohl jsem proto pochopit, proč proti mě policie ČR zakročila naprosto neadekvátně k celé situaci. Obestoupili mě a mou "nebezpečnou" nakonec asi čtyři policisté s tím, abych šel s nimi a především "aktivní" velitel zásahu mě nevybíravě táhl. Když jsem s ním odmítal jít se nechat předvést na služebnu, tento velitel zásahu přivolal policejní auto. Během toho se za mě postavili všichni odboráři, komunisté i zdravotní sestřičky, kteří byli okolo. Mnozí z nich se začali přít s policisty, přebrali si ode mě piketu i materiály KSM a požadovali, aby byli zatčeni i oni. Tento odpor nakonec vyústil ve skandování hesel "hanba" a "gestapo". Mně se díky pomoci obětavých demonstrujících, kteří se pustili do policistů, podařilo na chvilku policistům vytrhnout. Běžel jsem s onou piketou nad hlavou, podporován potleskem stovek(!) ostatních demonstrujících. Nicméně policisté mě brzy dostihli, "připlácli" na karoserii policejního auta a odvezli na služebnu. Tam jsem se dozvěděl, že celý zásah proti mně proběhl na přímý příkaz nadřízeného těchto policistů. Oni sami byli veskrze přátelští a naopak souhlasili s mým vzdorem proti asociálním krokům Topolánkovy vlády. Navíc mi jeden z nich (tímto mu děkuji i za nikotinovou podporu) řekl, že ještě dostanou vyčiněno, protože nepoužili pouta a ani obušek (ale to už jistě myslel v žertu, doufám...)
Mezitím se rozjela rozsáhlá kampaň, na vyjádření ostrého protestu, zahájená rozesláním informací o ještě nedávno neuvěřitelném zásahu policie do médií. Následovaly telefonáty ubezpečující ostatní mládežníky o právní podpoře mé osoby od naší strany. Komunistický poslanec Stanislav Grospič vyrazil s ostatními, tímto režimem zakázanými členy KSM okamžitě ze Sněmovny řešit situaci na místní policejní služebnu, kam mě bez telefonu odvezli.
Téměř okamžitě následovala také odpověď ze strany Komunistické mládeže Řecka (KNE) - pokud bych nebyl propuštěn, zahájili by v Řecku protestní demonstrace za mé osvobození. O celou věc se zajímal hned i předseda Klubu českého pohraničí Milan Richter.
Soudruzi s celou věcí rovněž vystoupili na aktivu KSČM, který právě probíhal v Praze na "Olšance". Podpora tato, i dalších, kdy mě po té, co se událost dostala do vysílání médií, doslova zasypali telefonáty a smsky od soudruhů a soudružek z celé republiky, zcela bezprostřední, mi připadala neskutečná a velmi si jí vážím.

David Pazdera

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .