header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Komunisté v čele boje za práva většiny mládeže, mír a socialismus!

Přinášíme aktuální rozhovor s předsedou Komunistického svazu mládeže Milanem Krajčou: Různé síly se dlouhodobě snaží zničit komunistické mládežnické hnutí. Jednou z nejvýraznějších aktivit v této souvislosti byla snaha o zrušení KSM Ministerstvem vnitra. Jaká je situace této kauzy? Bezprostředně po 7. sjezdu KSM začal proces rozpuštění mladých komunistů Ministerstvem vnitra. Tento útok na organizaci byl jednoznačně součástí dlouhodobé antikomunistické kampaně probíhající v České republice a Evropské unii. Tento proces vyvrcholil 16. října 2006, kdy KSM obdržel od Ministerstva vnitra oznámení o svém rozpuštění. Oficiálním zdůvodněním rozpuštění bylo, že KSM dle svých dokumentů usiluje o socialismus, který mimo jiné znamená „odstranění soukromého vlastnictví výrobních prostředků a jeho nahrazení vlastnictvím společenským“. Mladí komunisté podali proti rozpuštění okamžitě správní žalobu k soudu.

Tento krok Ministerstva vnitra vyvolal zásadní nesouhlas velké části společnosti. Petici na podporu KSM podepsaly tisíce občanů České republiky. Proti postupu Ministerstva vnitra protestovaly například i organizace bývalých protifašistických bojovníků a partyzánů. Z iniciativy studentských aktivistů vznikla petice občanských sdružení nesouhlasících s kroky Ministerstva vnitra proti KSM. Podporu KSM vyjádřilo několik českých politických stran. Z podnětu poslanců Komunistické strany Čech a Moravy byl postup Ministerstva vnitra proti komunistické mládeži projednáván v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky.
Velký ohlas zaznamenala iniciativa Ministerstva vnitra v zahraničí. Svůj nesouhlas vyjádřily stovky mládežnických, studentských a odborových organizací. Tisíce lidí adresovaly své rozhořčení Ministerstvu vnitra i zastupitelským úřadům České republiky v zahraničí, mimo jiné řada poslanců národních parlamentů, Evropského parlamentu, univerzitních profesorů, bývalých bojovníků proti fašismu. Před zastupitelskými úřady České republiky v řadě zemích se uskutečnily protestní demonstrace.
Boj proti antikomunismu, za obranu základních práv a svobod byl v uplynulém období jednou z priorit práce organizace.

Nejvýznamnější aktivitou KSM v minulém období bylo organizování hnutí proti možnému vybudování vojenské základny USA na území České republiky. Můžeš tuto významnou kampaň zrekapitulovat?
Od samého otevření této otázky se KSM v této věci aktivně angažoval. KSM byl první organizací, která iniciovala veřejnou kampaň proti možnému umístění vojenské základny USA. Mladí komunisté zorganizovali mnoho set veřejných akcí – demonstrací, petičních akcí, debat, mítinků, kulturních aktivit atd. Petici KSM proti umístění základny USA již podepsalo více než 150 tisíc občanů České republiky. Vzhledem k rozsahu petiční kampaně a počtu podpisů pod petici se jedná o jednu z největších obdobných iniciativ našich novodobých dějin. To je nejen velkým úspěchem komunistické mládeže a komunistického hnutí jako takového, ale i všech, kteří se staví na odpor proti imperialismu, válce a možnému umístění základny armády USA u nás. Komunistická mládež vede kampaň proti možnému umístění vojenské základny USA z antiimperialistických pozic. Kampaň KSM dává snahy o vybudování amerických vojenských základen v České republice a dalších zemích do souvislostí s válečnickou imperialistickou politikou USA, kterou demonstrují zrůdné agrese proti národům Jugoslávie, Afghánistánu, Iráku a dalším zemím. Je třeba zdůraznit, že aktivity komunistické mládeže proti základně USA nalézají velkou odezvu nejen mezi lidmi v České republice, ale i v zahraničí.

Jaká je reakce mladých komunistů na současný frontální útok na základní sociální práva a výdobytky lidí?
KSM se vždy aktivně stavěl proti útokům na zbytky výdobytků období socialismu v Československu. Vystupuje proti všeobecnému zdražování, zrušení práva na bezplatnou zdravotní péči, snahám o zavedení školného, prodlužování věku odchodu do důchodu a nezaměstnanosti.
KSM bojuje za práva většiny mládeže – obyčejných studentů, učňů, mladých pracujících a nezaměstnaných. Mladí komunisté pokračují ve svých aktivitách v rámci studentského hnutí, podporují různé studentské organizace a iniciativy, bojující proti školnému, nárůstu kolejného, privatizaci školství a stavící se za demokratizaci studentských samospráv a nárůst jejich pravomocí. V této souvislosti KSM rozvíjí společné snahy se svými organizacemi v zahraničí. Jedním z výsledků těchto aktivit byla významná mezinárodní výzva „Za bezplatné veřejné vzdělání pro všechny!“
Komunistická mládež se aktivně účastňuje velkých vystoupení pracujících, především na centrálních manifestacích odborů, kde distribuje své materiály, získává stoupence pro komunistické hnutí a propaguje nutnost radikální a bojovné orientace odborového hnutí.
Mladí komunisté mimo jiné vyvíjí rozsáhlé kampaně proti drastickému zdražování jízdného v hromadné dopravě a v neposlední řadě proti snahám o destrukci zdravotního systému v České republice. Ať již mítinky, demonstracemi či petičními akcemi KSM oslovuje obyvatele země, získává je pro aktivní odpor proti politice útoků na sociální výdobytky, pro komunistickou politiku a pro program socialismu.

KSM v uplynulém období zaznamenal řadu významných úspěchů v rámci mezinárodního hnutí mládeže. Mohl bys čtenáře Haló novin seznámit alespoň s některými z nich?
KSM pokračoval v aktivní práci v rámci mezinárodního komunistického hnutí mládeže a v rámci Světové federace demokratické mládeže, zároveň rozvíjel bilaterální vztahy s mnoha zahraničními partnerskými organizacemi.
Významnou událostí byla 5. schůze evropských komunistických organizací mládeže, kterou KSM hostil 27.- 29. října 2006 v Praze. Heslem této významné schůze, konané jen několik dní po rozpuštění KSM, bylo „Boj evropské mládeže proti útokům na sociální a demokratická práva – bojovná ofenzíva proti antikomunismu. Za důstojný život a socialistickou budoucnost pro mládež.“ Tohoto setkání se zúčastnily komunistické mládežnické organizace z Rakouska, Belgie, Británie, Kypru, Německa, Řecka, Itálie, Nizozemí, Norska, Polska, Portugalska, Ruska, Španělska, Švédska a České republiky. Jako pozorovatel se schůze zúčastnila také Světová federace demokratické mládeže.
Významným úspěchem bylo zvolení KSM do vedení Světové federace demokratické mládeže. KSM je členem této důležité mezinárodní organizace od roku 1997. Na 17. valném shromáždění federace v březnu 2007 ve Vietnamské Hanoji byl KSM zvolen za člena její Valné rady. Tento fakt znamená pro KSM nejen velkou zodpovědnost v rámci mezinárodního hnutí mládeže, ale i významné ocenění jeho práce ze strany partnerských organizací.
KSM je také aktivně zapojen do příprav 17. světového festivalu mládeže a studentstva, který by se měl uskutečnit v roce 2009 v běloruském Minsku.

Jaké bude hlavní téma připravovaného 8. sjezdu KSM?
Hlavním heslem 8. sjezdu KSM bude „Komunisté v čele boje za práva většiny mládeže, mír a socialismus!“. Zástupci mladých komunistů z celé republiky budou hodnotit zkušenosti z uplynulého období budování organizace, stejně jako perspektivy rozvoje aktivit v budoucnosti. Mezi nejzásadnější otázky budou patřit již zmiňovaná témata jako boj KSM proti snahám o jeho kriminalizaci a všeobecně proti antikomunismu, úspěšná kampaň proti možnému umístění vojenské základny USA v České republice, či práce KSM na budování mezinárodního hnutí komunistické mládeže a Světové federace demokratické mládeže. Mezi další okruhy diskusí bude patřit aktivita KSM proti snaze vlády o destrukci sociálního systému a jejím dopadům na mládež, návrhy mladých komunistů pro studentské hnutí, nebo iniciativa komunistické mládeže pro zformování širokého hnutí mladých proti fašismu.

Jaroslav Řeháček

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .