header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Blokáda Brd úspěšná

Symbolickou blokádou vojenského prostoru Jince v pátek mezi čtrnáctou a šestnáctou hodinou vyjádřili komunisté Plzeňského a Středočeského kraje svůj nesouhlas s výstavbou radarové základny USA v Brdech. Akce probíhala v celkem 24 obcích v okolí Brd, z toho v 9 obcích na území Plzeňského kraje. Symbolická blokáda měla ve většině obcí podobu informačních stánků, které, umístěné většinou u prodejen potravin, nabízely zájemcům informační brožury KSČM o problematice radaru.

Nesouhlas s umístěním radaru v sousedním vojenském prostoru dávali najevo zejména mladí lidé a děti nalepováním samolepek s přeškrtnutým radarem na svůj oděv. Právě ve Skořicích přivítali komunisty místní lidé s transparenty Neprodávejte nás za radar, nechceme vaše dotace a Žádné rakety nejsou mírové . Na žádném místě v Plzeňském kraji nedošlo k žádným incidentům mezi zastánci a odpůrci radarové základny. Na většině míst symbolické blokády se proradaroví aktivisté vůbec neukázali. Ti se soustředili na vesnici Míšov, kde už asi od čtrnácti hodin se scházeli příznivci radaru, kteří se snažili nabízet okolojdoucím lidem oranžové balonky. A mladý muž ve vojenské polní uniformě americké armády s americkou vlajkou v ruce procházel po okraji frekventované silnice Spálené Poříčí - Příbram a gestikuloval na projíždějící řidiče.

Stovky lidí pak v pátek v podvečer podpořily odpor komunistů proti stavbě radarové základny v Míšově na Plzeňsku. Na shromáždění promluvilo několik politiků KSČM, včetně předsedy ÚV KSČM Vojtěcha Filipa. Ten reagoval na časté výtky příznivců radaru, že KSČM nesouhlasí s výstavbou americké základny, přestože komunistická strana umožnila existenci sovětských základen na území ČSSR. Filip zdůraznil rozdíl mezi předlistopadovou KSČ a současnou KSČM. Především poukázal na to, že KSČM od roku 1990 je proti jakýmkoliv cizím vojenským základnám na našem území. Reagoval také na aktivity přítomných několika desítek příznivců amerického radaru. Líbí se mi, že ti, kdož mají hodně peněz, si myslí, že hluk od letadla nás umlčí. Podle nejnovějších informací 79 procent občanů ČR je proti cizím základnám a proti americkému radaru, řekl Filip a přítomní na to zareagovali bouřlivým potleskem.

Nevyplnily se obavy z potyček mezi zastánci a odpůrci stavby radarové základny. Souboj názorů se přenesl do roviny souboje symbolů. Několik příznivců radaru vylezlo na střechu požární zbrojnice nalézající se těsně vedle prostranství, na kterém probíhal mítink. Přestože místostarosta Míšova je požádal, aby objekt opustili, protože hrozilo poškození obecního majetku, oni to odmítli. Navíc začali mávat americkými vlajkami. Přítomní policisté na žádost, aby mladíky vyzvali k opuštění střechy, nereagovali. Na střeše se pak také s příslušnými transparenty objevili příslušníci KSM. Účastníky manifestace podpořili v jejich odporu také předseda německé komunistické strany Heinz Stehr a také Oskar Marek z organizace Vojáci proti válce. Velká část účastníků mítinku měla na sobě žlutá protiradarová trička KSČM.

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .