header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

V Chomutově proti radaru

V úterý tento týden se v Chomutově uskutečnilo protestní shromáždění občanů proti umístění americké vojenské základny na území ČR. Kdysi pyšný okres, v minulosti právem nazývaný okresem horníků a energetiků, ve kterém své uplatnění v práci a důstojném životě nacházeli občané pro národní hospodářství, nyní dřívější pýchu a hrdost na pracovní výsledky a důstojný život vystřídaly kapitalistické vykořisťování a strádání.

I za této situace si vážím těch, kterým leží na srdci mírová budoucnost naší vlasti a přišli vyjádřit svůj rozhodný protest proti záměru vlády spojit osudy ČR se zločinnou politikou současné americké administrativy. A nepřišli jenom občané Chomutovska. Shromáždění přijeli podpořit i poslanci z jiných krajů, Stanislav Grospič, Václav Exner, v zastoupení občanského sdružení Vojáci proti válce Jiří Bureš, místopředsedkyně ÚV KSČM Jana Bystřická, členové KSM a další občané ze Středočeského kraje a Prahy.

Poznatky z diskuse s občany potvrzují jejich obavy, zda tyto protesty vyvinou potřebný tlak veřejného mínění na podivně složenou vládu, aby ji to odradilo od vyjednávání o vybudování základny u nás. Poukazovali často na to, že vláda odmítá referendum a spoléhá na pohodlnost a otrávenost lidí, že proti základnám nevyjdou ve velkém počtu do ulic. A dodávám - postojem pasivního kritika a sledováním televize a zpráv o demonstracích se věci skutečně dopředu nepohnou! Zajímavý byl i argument, že zařízení na radar sami Američané nepostavili tak blízko New Yorku, nýbrž na liduprázdném území Aljašky, ale v ČR ho hodlají postavit zhruba 70 km od hlavního města Prahy! Ve světě jde o zatím největší přiblížení podobného zařízení velkému městu.

Česká republika rozhodně nemůže být globálním hráčem, nejenom pro svou neschopnost například efektivně řešit důsledky povodní, ale ani hlouček nynější české armády, včetně korupčního prostředí na ministerstvu obrany ani zpívající jeho ministryně, rozhodně nebudí ve světě respekt, spíše posměch. Za této situace případný atomový útok na naše nevelké, ale hustě obydlené území by ohrozil samu fyzickou podstatu národa. V našem protestu nezůstáváme sami. Hlasy zpochybňující rozmístění amerických základen v ČR a Polsku se neozývají pouze u nás, ale také v USA, Rusku a v poslední době zazněly i z úst významných představitelů u našich sousedů. Není tedy náhodou, že sousední státy se též cítí zataženy do diskuse - v takových sporech, jako je raketová základna globálního využití, konečná řešení vojenského rázu totiž nerespektují hranice!

KSČM ostře nesouhlasí s dosavadní praxí tajných vyjednávání za zády občanů o takto důležité věci a žádá plnohodnotnou veřejnou diskusi o celém komplexu problémů, které s případným umístěním základny souvisejí. Vždyť umístění součástí Národní raketové obrany USA ve střední Evropě není záležitostí pouze USA a ČR, ale je to krok, který může podstatně zhoršit mezinárodní napětí a vyprovokovat další závody ve zbrojení. Není proto namístě, aby o něm byly zveřejňovány natolik zavádějící informace a na jejich základě učiněno rozhodnutí. Pokud přijmeme tuto šílenou vizi militarizace světa a nových závodů ve zbrojení, dolehnou její důsledky na nás všechny bez výjimky. A tyto důsledky budou ohromující! Naše občanská práva, jakými jsou svoboda projevu, shromažďování a další, budou omezována, rostoucí náklady na zbrojení zvednou naše daně stejně jako životní náklady. Opět budeme žít ve strachu. Umístění systému protiraketové obrany ve střední Evropě znamená prakticky vyhlášení války. Představte si jen, jak by reagovaly USA, kdyby jiná cizí mocnost jen pomyslela na umístění protiraketového systému na hranicích USA nebo v jejich blízkosti, o budování takového systému ani nemluvě. Za takových okolností by byla prudká reakce USA jistá a pamětníci si jistě v této souvislosti vzpomenou na krizi sovětsko-amerických vztahů při tzv. kubánské krizi na počátku šedesátých let minulého století. Proto výzva z protestního shromáždění občanů v Chomutově jednoznačně zní: Zastavme to, dokud je čas!

Poslanec Zdeněk MARŠÍČEK, HaNo

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .