header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Pochodem přes Brdy proti základně

Na tři stovky lidí se účastnilo v sobotu 25. 8. protestního pochodu proti  stavbě radarové základny Národní protiraketové obrany USA v ČR, který začal na náměstí v Jincích a končil u Záskalské přehrady. Akce začala mítinkem, kde nechyběli ani propagačn íamteriály proti radaru - mnoí se oblíkli i do protiradarových triček, někteří s logem KSČM. Na transparentech byly nápisy jako Ne americké radarové kolonizaci , O nás bez nás, Nechceme radar,  Nechceme už žádná cizí vojska v našich krásných Brdech , Nechceme 2 km od oken radar - Skořice...

Účastníky na úvod krátce pozdravil zdejší starosta Josef Hála Jak uvedl, trasa pochodu je vedena přes zpřístupněnou část vojenského prostoru (některé okrajové části vojenského újezdu Jince jsou ve volných dnech přístupné veřejnosti od začátku letošního roku, a to poprvé po 60 letech), aby lidé viděli, jaká je zde krásná příroda a proč ji proto místní lidé chtějí chránit. Po Hálovi, jenž takto na akci reprezentoval spolupořadatelství brdských starostů, vystoupili i další mluvčí, kteří zdůraznili politické a ekonomické zájmy, které stojí za stavbou amerického radaru u nás.Po skončení mítinku účastníci vyrazili po úzké asfaltové silničce vzhůru do kopce do oblasti vojenského prostoru. Cestu převážně smrkovými lesy se dala zpestřit  sběrem zralých ostružin a také hub, v poslední části pochodu většina účastníků využila možnosti prohlédnout si zříceninu hradu Valdek, který ležel jen 150 metrů od hlavní trasy.

V cíli, který byl na louce pod hrází Záskalské přehrady, bylo k dispozici občerstvení. Sem přišli i lidé, kteří z různých důvodů pochod neabsolvovali, ale chtěli svou přítomností na tomto místě vyjádřit svůj nesouhlas se stavbou základny.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .