header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Na Sněžce vlály rudé prapory

V sobotu 25. srpna 2007 se uskutečnilo na Pomezních Boudách v Horní Malé Úpě, okres Trutnov, tradiční mezinárodní setkání příznivců levice z České republiky, Německa a Polska. Každoroční setkání se konají na paměť prvorepublikových proletářských srazů, z nichž první proběhl v roce 1922 u příležitosti založení Svazu sovětských socialistických republik a poslední v roce 1933 byl spojen s ilegálním přechodem německých komunistů a antifašistů, kterým hrozily v Německu represe po nástupu imperialistické fašistické agrese, přes Krkonoše do Čech.

Tradice proletářských setkání byla obnovena až u příležitosti 50. výročí prvního z nich, v roce 1972. Na Pomezních Boudách byl tohoto roku odhalen památník s textem: „Pro vzpomínku na mezinárodní setkání českých a německých proletářů v Krkonoších 1922 - 1933“. Setkání spojeného s pochodem přes Sněžku do Pece pod Sněžkou se v období let 1972 - 1989 účastnilo každoročně velké množství lidí, nejvíce až kolem 2 600. Po vítězství kontrarevoluce počet účastníků značně poklesl, mladých výrazně ubylo a pochodu se od té doby účastní kvůli jeho náročnosti jen menší část návštěvníků. Památník setkání byl v roce 1994 z popudu reakčních, fašizujících politiků odstraněn.

 

Přes všechny nesnáze v období restaurace kapitalismu se krkonošská setkání konají dosud, a to především zásluhou okresního výboru KSČM v Trutnově. V tomto roce program sestával ze shromáždění na ploše poblíž celnice na Pomezních Boudách a následné besedy s účastníky a z výstupu na Sněžku s přechodem do Pece pod Sněžkou. Komunistickou stranu Čech a Moravy zastupovala její místopředsedkyně Jana Bystřická a poslanec Evropského parlamentu Jaromír Kohlíček, kromě kterých ke shromáždění promluvili například předseda Revolučního svazu přátel Ernsta Thälmanna (RFB) Gert Hommel a předsedkyně jeho české sekce Irma Martinovská, místopředsedkyně Komunistického svazu mládeže Veronika Sýkorová a představitelé Německé komunistické strany, levicové platformy Die Linke (Levice) či Komunistické strany Polska. Projevy doplňovala vystoupení mažoretek.
Mezi účastníky bylo k vidění velké množství praporů. Za pozornost stál například prapor s tradičním symbolem srpu a kladiva a heslem „Proletáři všech zemí, spojte se!“ umístěný vedle tribuny, který byl zhotoven v roce 1927 a poprvé použit na krkonošském setkání s účastí předsedy Komunistické strany Německa Ernsta Thälmanna (zavražděného v roce 1944 v koncentračním táboře Buchenwald). Velkou pozornost budil prapor Komunistické strany Německa s Marxem, Engelsem a Leninem (Komunistická strana Německa - KPD - a Německá komunistická strana - DKP - jsou dva rozdílné subjekty). Symboly srpu a kladiva nechyběly ani na praporech KS Polska (KPP) a KSM. Němečtí soudruzi nezapomněli na vlajky s Ernstem Thälmannem ani na státní vlajku NDR. Paradoxně KSČM, ačkoli byla hlavním organizátorem, na akci žádný prapor, znak, ba ani žádné heslo neměla, což je s ohledem na počet účastníků z jejích řad smutná bilance.

 

Pochodu na Sněžku se spolu s českými a německými soudruhy z několika organizací zúčastnili i členové KSM. Nesené prapory vzbuzovaly u ostatních turistů mnohé kladné i záporné reakce. Četné výkřiky „Lenin!“ nás utvrdily v tom, že podobu největšího politika 20. století, tvůrce leninismu a zakladatele prvního státu dělníků a rolníků mají lidé včetně mladých stále v paměti. (S jeho myšlenkami je to bohužel slabší.) Ovšem zběsilý řev několika jedinců typu: „Měli by vás zavřít!“, „Na těch praporech máte vrahy!“ apod. svědčil zase o zavilém nepřátelství sobeckých buržujů a jejich agentů a nohsledů „napříč třídním spektrem“ ke komunistickému hnutí a k pokroku. Příznačně projevili tito opovrženíhodní služebníci imperialismu svůj postoj k jimi tolik propagované svobodě, demokracii a humanismu voláním po zavírání a věšení komunistů. Těch několik militantních antikomunistických primitivů sice narušovalo, ale nedokázalo komunistům a jejich sympatizantům vzít dobrý pocit z dobytí nejvyšší hory České republiky, ze které byl krásný výhled do krajiny a na které prapory výtečně vlály - kontrarevolucionářům navzdory.
Po náročném sestupu do Pece pod Sněžkou a přesunu autobusem do Trutnova pořádali členové KSM další debaty s německými a polskými soudruhy a soudružkami, a v neděli se rozjeli do svých domovů, vstříc další revoluční činnosti za nastolení spravedlivějšího sociálního řádu - socialismu.

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .