header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Přátelské setkání na Lázku

V sobotu 4. srpna 2007 se členové Komunistického svazu mládeže zúčastnili XVII. přátelského setkání Čechů, Moravanů a Slováků na Lázku (okres Ústí nad Orlicí). O akci informoval článek v pondělních Haló novinách, který přinášíme ve zkrácené verzi. Slunečný den a nádherný výhled do krajiny severovýchodních Čech a Moravy.

Takový rámec vytvořila příroda pro sobotní 17. přátelské setkání Čechů, Moravanů a Slováků na nejjižnějším vrcholu Orlických hor, Lázku. Obdivovat krásy českomoravského pomezí a současně si připomenout skutečné pravdy nedávné minulosti i žhavé přítomnosti přišlo na 2500 občanů všech generací, spolu s četnými hosty z levicových stran a hnutí.
Patřili k nim předseda ÚV KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip, poslanci českého parlamentu za KSČM Zuzka Bebarová-Rujbrová, Václav Snopek, Václav Exner, Josef Šenfeld, europoslanec za KSČM Jaromír Kohlíček, tajemník kubánské ambasády Alex Gonzáles García, početná delegace Komunistického svazu mládeže v čele s jeho předsedou Milanem Krajčou, historička a exposlankyně Jitka Gruntová a mnozí další v řadách diváků, mezi nimi i generální ředitel a.s. Futura Milan Špás.
Také letos patřil úvod programu pietní vzpomínce v podobě věnců a květin, které jednotlivé delegace položily ke zdejšímu památníku obětí protinacistického odboje. Po verších Jana Pilaře a Anny Kojanové v podání Hany Horské pak jménem Českého svazu bojovníků za svobodu a Klubu českého pohraničí připomněla Jitka Gruntová historická fakta o nacistické okupaci a ozbrojeném boji obyvatel proti ní v této oblasti. Zdůraznila mj., že je nezbytné čelit lžím a nestoudným požadavkům Sudetoněmeckého landsmanšaftu, ale i snahám dnešní české pravice manipulovat s dějinami.
Na její slova bezprostředně navázal ve svém projevu Vojtěch Filip, když zdůraznil, že lež a překrucování minulosti se staly tou nejvlastnější politikou současné vládní koalice, staly se tou nejvlastnější prezentací nejen veřejnoprávních médií, ale i ostatních sdělovacích prostředků. Předseda ÚV KSČM se dále věnoval aktuálním tématům české politiky, tzn. záměru zřídit americkou vojenskou základnu s protiraketovým radarem na území ČR a snaze o prosazení tzv. reformy veřejných financí.
Po soudruhu předsedovi pozdravili účastníky Alex Gonzáles García a Jaromír Kohlíček. S výzvou udělat vše pro to, aby plány USA a ODS na zřízení radaru u nás neprošly, vystoupil Milan Krajča. A mimochodem, KSM na Lázku získal dalších více než 500 podpisů pod petici proti americké základně.
Je ovšem samozřejmé, že na Lázku nezněly jen oficiality. Zajištěna byla hudba (odpoledne populární duo Eva a Vašek), soutěže, bohatá tombola na základě slosovatelných vstupenek a stánky.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .