header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Michael Hudson: Proč se bankovní systém rozpadá

Uvádíme aktuální článek amerického ekonoma Michaela Hudsona, který se od 70. let specializuje na rozbor finančního systému a jeho parazitismus. Je autorem několika knih, včetně knihy „Super imperialismus“, která obsahuje jeho teoretická východiska, nebo "Osud civilizace: finanční kapitalismus, průmyslový kapitalismus, nebo socialismus". Přeložený článek vyšel 13. března. Od té doby se do problémů dostala švýcarská Credit Suisse, jedna z devíti největších investičních bank na světě a spekuluje se, že je to jen začátek nákazy krachů.

Prokazuje se naplno krizovost kapitalistického systému a jeho rostoucí parazitismus. Pohyby finančního systému a jeho abstraktních „indexů“ ožebračuje masy lidí (a mimochodem tam, kde důchodový systém je stavěn na finančním systému – ruinuje budoucnost důchodových fondů), zastavuje celé sektory ekonomiky, způsobuje krachy celých zemí. Banky pak požadují (s tímto výhledem) podporu za své riskantní chování od států, opět z peněz všech, čímž ve skutečnosti sanují zisky. Jak ovšem sami buržoazní ekonomové dokládají, během inflace se na reálné zisky (na rozdíl od nákupního koše pracující rodiny) nesáhlo a už před touto finanční bouří se zvýšilo kapitalistické vykořisťování a na tomto vývoji nesou odpovědnost. Do této krize vstupuje ČR s vládou i prezidentem, kteří zastávají zájmy těch nejmocnějších kapitalistů v Evropě a Americe a podle toho bude vypadat i následující politika…

Krachy bank Silvergate a Silicon Valley jsou jako kusy ledu odtrhující se z antarktického ledovce. Finanční analogií ke globálnímu oteplování je rostoucí teplota úrokových sazeb, která minulý čtvrtek a pátek dosáhla u dvouletých amerických státních dluhopisů 4,60 %, přestože vkladatelé bank nadále dostávali na své vklady pouze 0,2 %. To vedlo k soustavnému stahování prostředků z bank a odpovídajícímu poklesu zůstatků komerčních bank u Federálního rezervního systému.

Většina zpráv v médiích doufá, že run na banky je lokální, jako by neexistoval žádný kontext nebo hluboká příčina. Panují všeobecné rozpaky při vysvětlování, jak je právě začínající krach bank důsledkem způsobu, jakým Obamova administrativa v roce 2008 zachraňovala banky, a to patnáctiletým kvantitativním uvolňováním (QE), které mělo znovu nafouknout ceny vázaných bankovních hypoték - a s nimi i ceny nemovitostí spolu s cenami akcií a dluhopisů.

QE Fedu v hodnotě 9 bilionů dolarů (nezapočítaných do rozpočtového deficitu) podnítilo inflaci cen aktiv, která vydělala držitelům finančních aktiv biliony dolarů – jednomu procentu těch nahoře, s velkorysým vedlejším účinkem na ostatních 10 % těsně pod nimi. Cena vlastnického bydlení prudce vzrostla díky kapitalizaci hypoték za klesající úrokové sazby do nemovitostí s vysokým pákovým efektem. Americká ekonomika zažila největší boom na trhu dluhopisů v historii, protože úrokové sazby klesly pod 1 %. Ekonomika se polarizovala mezi třídu věřitelů s kladným čistým jměním a zbytek ekonomiky, a pokud bychom chtěli použít analogii se znečištěním životního prostředí a globálním oteplováním, jedná se o znečištění dluhem.

Tím, že slouží bankám a třídě finančních vlastníků, se však Fed dostal do svízelné situace: co se stane, pokud a kdy konečně dojde ke zvýšení úrokových sazeb?

V knize Killing the Host jsem napsal to, co se zdá být zcela zřejmé. Zvyšování úrokových sazeb snižuje ceny již vydaných dluhopisů, stejně jako ceny nemovitostí a akcií. To se děje v rámci boje Fedu proti "inflaci", což je jeho eufemismus pro odpor proti rostoucí zaměstnanosti a úrovni mezd. Ceny dluhopisů prudce klesají, stejně jako kapitalizovaná hodnota hypoték a dalších cenných papírů, v nichž banky drží ve svých rozvahách aktiva zaručující vklady.

V důsledku toho je pravděpodobné, že aktiva bank klesnou pod úroveň jejich vkladů, což vymaže jejich čistou hodnotu - jejich vlastní kapitál. Toho se obávali v roce 2008. Je to to, k čemu v extrémnější podobě došlo v 80. letech 20. století v případě S&Ls (Savings and Loan Association) a spořitelen, což vedlo k jejich zániku. Tito "finanční zprostředkovatelé" nevytvářeli úvěry jako komerční banky, ale půjčovali vklady formou dlouhodobých úvěrů s pevnou úrokovou sazbou, často na 30 let. Po Volkerově zvýšení úrokových sazeb, které předznamenalo 80. léta, však zůstala obecná úroveň úrokových sazeb vyšší než úrokové sazby, které dostávaly S&Ls a spořitelny. Vkladatelé začali vybírat své peníze za vyššími výnosy jinde, protože S&Ls a spořitelny nemohly svým vkladatelům vyplácet vyšší úrokové sazby s příjmy z jejich hypoték, které byly uzamčeny za nižší sazby. Takže i bez podvodů ve stylu Keatinga nerovnováha mezi krátkodobými závazky a dlouhodobými úrokovými sazbami ukončila jejich podnikání.

Silvergate byl první, kdo odešel, ale byl to zvláštní případ. Snažila se svézt na vlně kryptoměn tím, že fungovala jako banka pro několik měn. Po odhalení obrovského podvodu Sama Bankmana-Frieda nastal spěch, aby se kryptoměn zbavila. Investoři/hráči opustili loď. Správci kryptoměn museli zaplatit z vkladů, které měli u Silvergate. Společnost zkrachovala.

Bankrot společnosti Silvergate rozbil velkou iluzi o vkladech v kryptoměnách. Všeobecný dojem byl, že kryptoměny poskytují alternativu ke komerčním bankám a "fiat penězům". Do čeho však mohly kryptoměnové fondy investovat, když ne do bankovních vkladů, státních dluhopisů nebo soukromých akcií a dluhopisů? Co je nakonec kryptoměna jiného než prostý podílový fond s utajeným vlastnictvím, který má chránit ty co perou špinavé peníze?

Banka Silicon Valley je v mnoha ohledech také zvláštním případem, protože se specializuje na půjčky začínajícím podnikům v oblasti informačních technologií. New Republic Bank také zažila útok na své pobočky a také ona se specializuje na půjčky bohatým vkladatelům v oblasti San Franciska a severní Kalifornie. Minulý týden se však začalo hovořit o runu na pobočky a finančními trhy otřásl pokles cen dluhopisů, když předsedkyně Fedu Jerome Powell oznámila, že hodlá zvýšit úrokové sazby ještě více, než původně předpokládala a to s ohledem na skutečnost, že rostoucí zaměstnanost bude arogantněji požadovat, aby mzdové náklady alespoň držely krok s inflací způsobenou americkými sankcemi proti ruským energetickým a potravinářským společnostem a akcemi monopolů, které zvyšují ceny "v očekávání přicházející inflace". Mzdy nedržely krok s výslednou vysokou mírou inflace.

Zdá se, že banka Silicon Valley bude muset zlikvidovat své ztrátové tituly. Pravděpodobně ji převezme nějaká větší banka, ale celý finanční systém je pod tlakem. V pátek agentura Reuters oznámila, že bankovní rezervy ve Fedu se zhroutily. Není divu, protože banky vyplácejí na vkladech asi 0,2 %, zatímco vkladatelé si mohou vybrat své peníze na nákup dvouletých amerických státních dluhopisů s výnosem 3,8, resp. téměř 4 %. Je zřejmé, že bohatí investoři z bank utíkají.

Je třeba se ptát, proč Fed v situaci Silicon Valley Bank prostě nezachrání banky. Odpověď zní, že klesající ceny finančních aktiv vypadají jako nový normál. Jak lze v případě bank se záporným vlastním kapitálem vyřešit jejich platební schopnost, aniž by došlo k drastickému snížení úrokových sazeb a obnovení patnáctileté politiky nulových úrokových sazeb (ZIRP Zero interest-rate policy)?

V místnosti je ještě větší slon: deriváty. Volatilita se minulý čtvrtek a pátek zvýšila. Turbulence dosáhla mnohem větších rozměrů než kolaps AIG (American International Group) a dalších spekulantů v roce 2008. Dnes mají JP Morgan Chase a další newyorské banky desítky bilionů dolarů v derivátech - kasinových sázkách na to, jak se budou měnit úrokové sazby, ceny dluhopisů, ceny akcií a další opatření.

Na každý vítězný odhad připadá jeden prohraný. Při sázce na biliony dolarů musí některý bankovní obchodník utrpět ztrátu, která může snadno vymazat celé čisté jmění banky.

Nyní dochází k útěku k "hotovosti", k bezpečnému přístavu, k něčemu ještě lepšímu než hotovost: k americkým státním dluhopisům. Přestože republikáni odmítají zvýšit dluhový strop, ministerstvo financí může vždy vytisknout peníze, aby vyplatilo držitele dluhopisů. Zdá se, že ministerstvo financí se stane novým oblíbeným vkladem pro ty, kteří mají potřebné finanční prostředky. Bankovní vklady se budou snižovat. A s nimi i bankovní rezervy u Fedu.

Akciový trh zatím propadu cen dluhopisů odolává. Odhaduji, že nyní budeme svědky apoteózy velkého boomu fiktivního kapitálu z let 2008-2015. Uzly se tedy chystají - a tím "velkým uzlem" je možná obrovské přetížení derivátů, které bylo podpořeno uvolněním finanční regulace a analýzy rizik po roce 2008.

13. března 2023

Překlad KSM

Zdroj: https://www.unz.com/mhudson/why-the-banking-system-is-breaking-up/

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .