header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Nejpokrytečtější, mediálně nejintenzivnější válka všech dob

Prezident a první dáma Ukrajiny zapózovali k romantickému focení s časopisem Vogue, kde prezident Volodymyr Zelenský básnicky vypráví o své lásce k milované ženě.

Vím, co si teď říkáte: jak si Zelenský dělá čas na focení pro Vogue uprostřed svého nabitého programu vystoupení k veřejnosti pro další významné západní instituce?

Nakonec je to ten samý Volodymyr Zelenský, který byl tak zaneprázdněn tím, že dělal videovystoupení na předávání cen Grammy, na filmovém festivalu v Cannes, na Světovém ekonomickém fóru a pravděpodobně také na skupině Bilderberg a měl setkání s celebritami jako Ben Stiller, Sean Penn a Bono a the Edge z U2. Je to tak rušné turné vystoupení pro veřejnost, jaké by asi mohl mít, aniž by vedl diskuzi o strategickém významu dalekonosného dělostřelectva s Elmem na Sesame Street (Elmo - červená plyšová příšerka, uvádějící televizní pořady pro nejmenší na kanálu HBO; pozn. Překl.).

No jo, a neděje se taky na Ukrajině nějaká válka nebo tak něco? Člověk by řekl, že s tím bude mít asi taky dost práce.

Klidně si říkejte, že jsem blázen, ale začínám mít podezření, že by tam mohla být soustředěná snaha zmanipulovat způsob, jakým uvažujeme o válce na Ukrajině. Ve skutečnosti bych dokonce zašla tak daleko, že bych řekla, že je to ta nejagresivněji vnímaná válka, jakou jsme kdy zažili.

Od únorové invaze Ruska na Ukrajinu jsme nejen drceni propagandou masmédií nepodobnou ničemu, co jsme kdy viděli, zatímco ruské sdělovací prostředky jsou vylučovány z rozhlasových vln, jsme také svědky nového mediálního prvku bezprecedentního množství cenzury na internetu, algoritmem posílené propagandy a štvaní na sociálních sítích.

Doslova nikdy jsme tedy neviděli tolik celkového úsilí vloženého do manipulace způsobu, jakým veřejnost o válce přemýšlí. Což dává smysl, vzhledem k tomu, že jde o hluboce nebezpečnou proxy (zástupnou) válku, z níž nemají prospěch obyčejní lidé v žádném případě, tvaru ani formě.

Dokážete si představit, že by si lidé mohli myslet své vlastní názory o ekonomickém válčení své vlády proti Rusku, které je finančně poškozuje a tlačí miliony lidí k hladovění s plným vědomím a souhlasem americké vlády? Nebo kdyby si Američané mohli říkat, jestli by se miliardy, které do tohoto proxy konfliktu sypou, nedaly raději utratit doma? Nebo kdyby se lidé začali ohrazovat proti zbytečnému konfliktu o geostrategickou nadvládu ohrožující jejich životy a životy všech, které znají, s rizikem jaderné likvidace?

To přece nejde.

Mezi touhou říkat lidem o něčem pravdu a touhou manipulovat jejich vnímáním něčeho je rozdíl jako mezi nocí a dnem. Jsou chvíle, kdy lze pravdivá fakta využít k ovlivnění vnímání lidí tak či onak, ale pokud je vaším cílem manipulovat vnímáním, místo abyste říkali pravdu, budete nutně nuceni spoléhat se na lži, polopravdy, překrucování a lži opomenutím všude tam, kde pravda této agendě neslouží.

Kdyby nám o této válce říkali pravdu, necenzurovali by ruská média. Necenzurovali by internetové hlasy, které nesouhlasí s oficiálními narativy (příběhy) o Ukrajině. Neustále by nám nestříleli do obličeje říenním vnímání masmédií a rozhodně by na obálku časopisu Vogue nedali ukrajinskou vrchní celebritu.

Manipulují s námi a klamou nás. A manipulují s námi a klamou nás, protože naše vnímání jasně na vlastní pěst by šlo proti zájmům impéria. Lžou nám, protože zájmy lidu a zájmy impéria jsou jako obvykle v přímém rozporu.

Caitlin Johnstoneová, 28. července 2022

Caitlin Johnstoneová je novinářka z Melbourne na Floridě, která se specializuje na americkou politiku, finance a zahraniční věci. Je autorkou knihy Woke: A Field Guide For Utopia Preppers (Probuzení: Polní průvodce pro ty, kteří se připravují na Utopii), ilustrovaného poetického průvodce, jak získat zpět Zemi od sil smrti a zmaru.

Ze serveru www.intrepidreport.com přeložil VS

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .