header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Ještě k výsledkům voleb v Řecku

Výsledky voleb v Řecku zvýšily další zájem o dění v této jihoevropské zemi. Řečtí voliči dali svým hlasování jasně najevo, že tradiční u moci se střídající politické strany - Nová demokracie a PASOK ztratily jejich důvěru. Byly to totiž právě ony a jejich politika, která přivedla Řecko do velice složité ekonomické a sociální situace a jsou to právě tyto strany, které kývly na diktát EU a MMF, který nyní stojí za ožebračováním pracujících, vysokou nezaměstnaností, privatizací státního majetku a dalšími negativními společenskými jevy.

Úspěchem se jeví výsledek uskupení Koalice radikální levice (SYRIZA), které je složeno z maoistů, trockistů, odštěpenců z Komunistické strany Řecka a ekologů, to získalo oproti volbám v roce 2009 téměř čtyřikrát více hlasů. To vyvolalo nadšení u mnoha stoupenců levice v Evropě, kladné ohlasy je možné slyšet i od komunistů a jejich sympatizantů v ČR. Někteří z nich srovnávají tento úspěch SYRIZy s výsledkem Komunistické strany Řecka (KKE), která získal zhruba o procento více než v předchozích volbách. Dělají si marné naděje, že SYRIZA něco změní a vyčítají KKE, že se odmítla podílet na levicové koalici. Zapomínají však říci, že tzv. levice ani s KKE nezískala nadpoloviční většinu v řeckém parlamentu, takže jejich nářky jsou zbytečné. Jednání KKE není však žádným překvapením, neboť již v dostatečném předstihu před volbami dala jasně najevo svůj postoj k jakékoli vládě ať té pravicové, "levicové" či široké koalici. KKE se odmítla podílet na něčem, co nemá šanci na úspěch a pouze by jí zdiskreditovalo v očích jejích voličů a sympatizantů.

Je třeba říci, že SYRIZA na rozdíl od KKE šla do voleb pouze s líbivými hesly a nikoli jasnou představou o tom, jak řešit problémy Řecka v celém jejich komplexu. Nestačí pouze odmítnout memorandum dané Řecku EU a MMF, ale jde především o to vrátit lidem výdobytky, jak ty, které byly zrušeny před ním, jelikož většina z nich byla zrušena ještě před memorandem, tak i všechny ty, které byly zrušeny po memorandu. Nestačí tedy pouze vypovědět memorandum, jak s velkou mediální pompou udělala zcela zbytečně SYRIZA, ale jde o mnohem hlubší záležitost. Memorandum bylo pouze dalším vrcholem. Nejde jenom o otázku nezaměstnanosti, která dosahuje v Řecku více než 20%, ale jde o ekonomiku jako celek. Ekonomiku však nelze změnit bez změny postoje podnikatelských skupin vůči pracujícím či bez zrušení privatizačních kroků. Rovněž by se musela zpracovat problematika zahraniční politiky jako závazky vyplývající z členství v EU a NATO či ze strategického spojenectví s USA. Nelze pomíjet provázanost domácí a zahraniční politiky a dělat takovou politiku, kdy dnes nebudeme vědět, co uděláme zítra, to přesně však nabízí SYRIZA na rozdíl celistvých řešení představovaných KKE.

Aby mohla KKE souhlasit s takovou vládou, musela by úplně otočit. Nešlo by o malé pootočení či ústupek, ale o velký politický kotrmelec a zásadní změnu její pozice. Musela by dělat nepřijatelné kompromisy, které by se dostaly do konfliktu se zájmy občanů. Je možné, že občané nemají zájem o ideologickou čistotu různých stran, jak často slyšíme i z řad KSČM, ale strana, komunistická strana, která po většinu své existence a od prvního okamžiku svého vzniku je nebo má správně být v první linii boje za práva pracujících, mládeže, rodin s dětmi či důchodců nemůže opustit tuto pozici jen proto, aby získala několik ministerstev. Domnívám se, že lidé nepotřebují takový druh komunistické strany a to platí jak pro KKE, tak i pro KSČM. SYRIZA je v tuto chvíli pouze levicovější variantou PASOK, říká to, co chtějí slyšet voliči znechucení politikou dosavadních vládních stran, ale nepředstavuje kvalitativní změnu systému a dlouhodobá řešení, která je potřeba.


Ludvík Šulda

Převzato z Haló novin

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .