header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Lidská krev do ložiska kapitalistické mašinérie

Informační video o průběhu generální stávky s vyjádřením Aleky Paparigy Ve čtvrtek 20. října na náměstí Ústavy v Athénách došlo k útoku na demonstraci proti právě schvalovanému tzv. multi-zákonu, jehož cílem je zlikvidovat poslední výdobytky dělnického hnutí, mimo jiné zrušit kolektivní smlouvy a minimální mzdy. Na poklidnou masovou demonstraci organizovanou třídními odbory PAME, kterou i buržoazní komentátoři popisovali jako největší posledních několika desetiletí a která byla uspořádána v rámci generální 48-hodinové stávky, zaútočili provokatéři. Přímo do davu házeli zápalné lahve, molotovy, kameny, slzný a paralytický plyn. Ostraha demonstrace, kterou tvořili členové odborů PAME, se provokatérům postavila a demonstraci ubránila.

Tento útok se však neobešel bez obětí. Funkcionář hnutí PAME, soudruh Dimitris Kotzaridis přišel o život, dalších 80 soudruhů bylo zraněno, jak uvádějí oficiální prameny.

Jeden obraz víc než tisíc slovÚtok na demonstraci nebyl spontánní, byl naplánovaný dlouho předem. Síly, které se útoku přímo účastnily - tzv. známí-neznámí - byly jednak "obyčejní" militantní antikomunisté z různých rádoby demokratických hnutí, neofašisté ale také přímo členové tajné policie, jak dokládají svědectví přímých účastníků, jak jsou publikována na stránkách listu Rizospastis a jak poslanci KSŘ jasně předložili ještě včera při jednání parlamentu. Konec konců, není to ani poprvé a ani naposledy. K organizovaným provokacím proti komunistům a odborářům PAME v různém měřítku došlo v těchto dnech i v ostatních městech Řecka.

Tento útok a další lidská oběť položená v boji proti kapitálu nás vede k následujícím závěrům:

  1. Vyhraněná kapitalistická krize v Řecku sahá opět po osvědčené zbrani použité jak ve 30. letech 20. století, tak v době 2. světové války, občanské války, v době diktatury 1967 - 73, tedy k militantnímu antikomunizmu podporovanému z oficiálních míst a zaměřenému právě proti organizovanému třídnímu dělnickému hnutí.
  2. Hluboká krize a její rychlý postup vede vládnoucí elitu ke krajním opatřením.
  3. Cílem tohoto útoku je zastrašit lid a odradit jej, aby se účastnil organizovaného boje za svá práva (podobně jako při upálení a udušení zaměstnaných v bance MARFIN při loňských demonstracích.
  4. Tento bezohledný útok měl jednoznačně za cíl zranit nebo zabít (chemické zbraně, bomby molotov a kameny házené přímo do hustého shromáždění).
  5. Oběť Dimitrise Kotzaridise odhalila antikomunistickou tvář všech rádoby levicových hnutí a uvolnila stavidla devótního antikomunismu a hujerizmu části novinářů buržoazních hromadně sdělovacích prostředků.
  6. Třídní boj v Řecku je velmi vyhraněný, což vyvolává hluboká kapitalistická krize.
  7. Útoky na komunisty se budou opakovat a militantní antikomunizmus bude podporován ze strany vládnoucí elity přímo úměrně k nárůstu a nebezpečnosti (pro kapitalizmus) organizovaného třídního dělnického hnutí.

Tímto bychom chtěli vyjádřit náš obdiv všem soudruhům, kteří demonstraci bránili nehledě na vlastní zdraví a životy. Zároveň vyjadřujeme soustrast všem soudruhům i příbuzným nezaměstnaného zedníka Dimitrise Kotzaridise a naše přesvědčení, že jeho oběť nebude na cestě k socialismu zbytečná. Připojujeme se ke slovům gen. tajemnice KS Řecka Aleky Paparigy: "ať pochopové kapitálu udělají cokoliv, krizi nemohou ani zastavit ani obejít."

Budoucnost patří socialismu, i tobě soudruhu Dimitri!


Věra Klontza-Jaklová

Manolis Klontzas

 

Moment těsně před napadením PAME Na videu je zachycen moment těsně před napadením demonstrace PAME. Pro lepší orientaci: soudruzi strážící demonstraci stojí klidně, aniž by se nechali vyprovokovat slovními, ale také začínajícími fyzickými útoky (plivanci, polévání vodou, létající různé předměty). Před nimi jsou funcionáři hnutí, kteří se snaží provokatéry uklidnit. Ostatní posuďte sami...

 

 

 

 

Písničku Manolise Rasoulise nevěnujeme paradoxně obětem ani přívržencům hnutí. My víme, ale těm, co brání kapitalismus zuby-nehty-molotovy.

"Všechny zázraky se můžou jednou stát
Tenhle svět se změní
v našich srdcích, na náměstích i v oválných kancelářích
K tomu třeba tisíců čestných
aby se stali jednou duší, jednou vůlí, jedním srdcem..."

http://www.youtube.com/watch?v=F4bc1VLQip8&feature=related

 

 

Poznámka KSM - K událostem druhého dne generální stávky v Řecku a útoku na demonstraci PAME viz též:

Druhý den celořecké generální stávky: Organizovaná odpověď na protilidové plány a provokační mechanismy
Prohlášení tiskového oddělení KKE: K organizovanému vražednému útoku vůči manifestaci PAME na náměstí Syntagma a k úmrtí odboráře z PAME (Militantní dělnické fronty) Dimitrise Kotzaridise

 

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .