header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Co je klíčem boje o budoucnost?

Tato důležitá teoreticko-politická konference nese název Dvacet let poté - boj o budoucnost pokračuje. Co je klíčem boje o budoucnost? Kde leží?  1.   V nutnosti poukázat na platnost tezí marxismu - leninismu. Uběhlých 20 let prokázalo platnost marxismu-leninismu ve všech jeho aspektech. To se týká především skutečného pozadí kontrarevoluce v socialistických zemích východní Evropy, ale také vývoje tzv. nového světového pořádku, který však není ničím jiným než sprostým imperialismem. Kontrarevoluce se mohla rozvíjet a dočasně prosadit, protože jí revisionismus komunistického hnutí počínajíc XX. sjezdem Komunistické strany Sovětského svazu připravil cestu.

2.   Tzv. nový světový pořádek potvrzuje leninskou teorii imperialismu.

V roce 2005 analyzoval Ústřední výbor Komunistické strany Řecka (KKE) ve svých tezích k přípravě 17. sjezdu imperialistické tzv. nové uspořádání světa a z toho vyplývající východiska pro komunisty takto:

"Změna v rovnováze moci nezmění charakter naší doby coby období přechodu k socialismu. Vývoj v posledních čtyřech letech (rozpoutání imperialistických válek pod záminkou boje proti terorismu, omezování práv, které si národy vydobyly za cenu krvavých obětí, nové metody uloupení pracujícími vydobytého bohatství, masové rozšiřování chudoby a bídy, nové okovy závislosti a podřízenosti národů, rozdmychávání národních rozporů a konfliktů, nové formy manipulace, katastrofální vykořisťování světa atd.) potvrdil, že imperialismus, který zatímco rychlým a násilným tempem centralizuje výrobu, stále posiluje základní rozpor kapitalismu, rozpor mezi společenským a soukromým charakterem vlastnictví výrobních prostředků. A tak můžeme stále více pozorovat jevy jako je rozklad a parazitismus. (...)

Imperialisté jsou jednotní ve svém útoku na pracující a mezi sebou soupeří o trhy a zóny vlivu. V rámci jednotné strategie imperialismu se rozvíjí také vnitřní rozpory a nepřátelství v boji o prvenství při rozdělování sfér vlivu v Asii, Středním východě a Africe. Přímo nebo nepřímo se angažují v rozdmychávání válek, ožehavých otázek národních konfliktů a rozpory mezi sousedními zeměmi. Centra kapitalismu, nejmocnější imperialistické síly, si mezi sebou konkurují, stejně jako USA, které usilují o získání a rozšíření své nadvlády."

3.  Revizionismus je plně odpovědný za štěpení, oslabení a rozpad komunistického hnutí.

XX. sjezd Komunistické strany Sovětského svazu znamenal obrat nejen v rozvoji revizionismu u sovětských komunistů. Prvním výsledkem bylo rozdělení mezinárodního komunistického hnutí, když se čínští soudruzi nechtěli řídit touto rozhodující revizionistickou orientací XX. sjezdu. To, co následovalo, bylo pomalé a rozporuplné podkopávání mezinárodního komunistického hnutí, které nakonec vyústilo v rychlou implozi, v kontrarevoluci v socialistických zemích východní Evropy.

Tváří v tvář stále se zostřujícímu imperialistickému barbarství - národnímu a mezinárodnímu - vyplývá pro komunisty výzva, reorganizovat se na národní i mezinárodní úrovni. Jde zde o vytvoření bojovného, akčního, marxisticko-leninského pólu. Ten není samozřejmě založen na bázi oblíbenosti nebo diplomatických manévrů, ale pouze na jasné marxisticko-leninské orientaci, kterou bych chtěl nyní shrnout do třech nejdůležitějších bodů:

a/ je nutné se jednoznačně přihlásit k marxismu-leninismu a s tím také k jeho základním bodům, jako jsou leninská teorie státu, imperialismu, strany a revoluce, stejně jako ke slavné historii komunistického hnutí;

b/ je nutné se přihlásit k odkazu, stejně jako roli socialistických zemí, především sovětské revoluce jako největšího úspěchu mezinárodního hnutí pracujících. Pro každého německého komunistu je také prubířským kamenem jeho vztah k NDR coby největšího úspěchu německého hnutí pracujících;

c/ musíme si uvědomit nutnost boje proti jakékoli formě revizionismu, který byl a je základem pro vítězství kontrarevoluce, stejně jako rozdělení, rozpad, a až k implozi vedoucí k oslabení komunistického hnutí.

To, že toto vše je možné a slaví úspěch, dokazuje denně a stále aktuálně Komunistická strana Řecka (KKE)!

4.  Vytvoření komunistického pólu v imperialistickém Německu.

Současná situace, kdy se také v rámci i mimo imperialistického Německa přiostřují imperialistická barbarství, si žádá komunistickou stranu, která je schopna vést proletariát v třídním boji a vytvořit tak předpoklady k vytvoření široké, demokratické, antiimperialistické lidové fronty a následně k proletářské, socialistické revoluci. Tato jednotná marxisticko-leninská strana nyní v imperialistickém Německu neexistuje. Naopak převládají v rámci rozštěpeného komunistického hnutí ve Spolkové republice Německo nejrůznější formy revizionismu.

Přesto se před téměř rokem vytvořila "Komunistická iniciativa", která je zatím na své dlouhé cestě k vytvoření jednotné marxisticko-leninské strany úspěšnější, než jsme doufali. Sdružuje ve svém rámci komunistky a komunisty, ať už jsou někde organizováni či nikoli.

10.-11. října tohoto roku "Komunistická iniciativa" podpořila vědeckou konferenci v Berlíně, organizovanou jedním z marxisticko-leninských časopisů "offensiv", která výrazně překonala očekávání organizátorů. Cílem této konference nebyla jen oslava 60. výročí založení Německé demokratické republiky (NDR), ale také diskuse o historických závěrech z revolučního období NDR, ze kterých bychom si my, komunisté, měli brát příklad pro svoji další práci. Někteří ze zde přítomných soudružek a soudruhů měli možnost tuto dobu zažít. Zmíněná konference objasnila další důležitý krok ve vývoji "Komunistické iniciativy", která 5. prosince 2009 pořádá konferenci o perspektivách a dalším vývoji, strategii a taktice

5. Konkrétní návrhy.                                                                               

 Chtěl bych na tomto místě vyzdvihnout a podpořit návrh českých  soudruhů, který učinili na naší konferenci 10.-11. října v Berlíně, který se také již léta diskutuje na mezinárodních setkáních komunistů: forma a způsob organizace vědeckého centra, nejdříve na evropské úrovni, které by bylo schopno zpracovávat jednak základní marxisticko-leninské analýzy a také iniciovat společné aktivity. Toto centrum by mohlo například vydávat společný teoretický magazín a mohlo by tak sloužit jako náš další nástroj v boji proti imperialistické Evropské unii. To může samozřejmě fungovat pouze v případě, že se tato činnost ukáže být důležitým bodem při vytváření komunistického pólu a bude založena na jasné marxisticko-leninské pozici. O tom jsem již krátce mluvil.

My, komunistky a komunisté ze Spolkové republiky Německo, marxisticko-leninský časopis "offensiv", stejně jako "Komunistická iniciativa", jsme připravení převzít iniciativu a pozvat vás na setkání v únoru příštího roku v Německu, kde by byla diskutována forma, základ, stejně jako taktika a strategie takového projektu, s cílem jej také prosadit. Další můžeme probrat v rámci tohoto setkání v Praze.

Socialismus nebo barbarství!

Michael Opperskalski (Německo), z teoreticko-politické konference, listopad 2009

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .