header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Jan Šinágl - angažovaný člen Sudetendeutsche Landsmannschaftu

articles.jpgJan Šinágl sám sebe označuje za angažovaného občana a nezávislého publicistu. V čem se angažuje, netuším, ale nezávislý určitě je. Především na morálce a svědomí. Jak jinak by také mohl vzniknout jeho příspěvek na blogu, nesoucí název ?60. setkání našich bývalých spoluobčanů ze Sudet a jejich potomků...".

Pan Šinágl zde jasně demonstruje svůj kladný postoj k Berndu Posseltovi, jehož označuje za milého a vtipného chlapíka. Milý možná je panu Šináglovi, který tvrdí, že fyzická podobnost s Adolfem Hitlerem je u Posselta čistě náhodná. Šinágl dále rozvíjí ochromující teorii o tom, že nebozí Němci byli ze Sudet vyhnání, přestože přispívali k blahobytu Československa. Jak úžasné! Pan Šinágl by si zřejmě měl doplnit základní vzdělání. Především bych mu doporučila, aby se zavěnoval studiu příčin a počátku Druhé světové války. Zcela opomíjí sudetské bojůvky, které vyhnaly Čechoslováky ze svých domovů a začaly se hlásit k vůdci. Zřejmě nebyl informován o pochodech Hitler Jugend v pohraničních oblastech před tím, než si Šináglův vzor Hitler připojil k Říši Sudety.

Šinágl odsuzuje Klause za negativní postoj k nárokům sudetských Němců, nelíbí se mu poválečné dekrety prezidenta Beneše. Rozplývá se nad atmosférou setkání, které dle jeho slov bylo milé a přátelské. Jak by také nebyli sudetští Němci milí a přátelští k člověku, který v rozporu se zájmy své vlastní země podporuje jejich potřeby.

?Vůbec to není o majetku, ale o oboustranně  spravedlivém vypořádání se se společnou minulostí," tvrdí pan Šinágl. Nejsem právník, proto si nejsem jista, zda pan Šinágl svými deklarovanými postoji naplňuje skutkovou podstatu trestného činu vlastizrady. Ale velmi by mne potěšilo, kdyby se k tomu nějaký odborník vyjádřil. Já se totiž domnívám, že pan Šinágl porušil paragraf 91 Trestního zákona.

Kateřina Horáková

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .