header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Občanská výchova

Jana, Petera a Jule spojuje jejich vášeň touží změnit svět. Jan a Peter se stanou Učiteli, záhadnými aktivisty, kteří nenásilným způsobem upozorňují místní smetánku, že jejich dny hojnosti jsou sečteny. Komplikace nastanou, když se Jule zamiluje do obou Jana i Petera. Jedna akce se nezdaří a následuje únos. To se nemělo stát. Tři mladí idealisté se tváří v tvář střetávají s hodnotami silné, bohaté generace.   Tolik oficiální text distributora.... Ćo by vás mělo ale přimět k tomu se na film podívat? Tedy mimo to, že byl vysílán v rámci Kinoklubu KSM...

Originální název filmu je Die Fetten Jahre sind vorbei, v angličtině se film promítal jako Educators. Je skutečně o řadě aktuálních problémů současnosti. Mladí radikálové, blíže neurčení, někde mezi anarchisty a komunisty, vnikají během dovolených německé smetánky do jejich ostře střežených sídel a přehazují nábytek a další věci, aniž něco ukradnou, jen proto, aby upozornili majitele, že majetkové bohatství není vše a že je neuchrání před vnějším světem žádná zeď, žádná technika... Trochu naivní způsob boje proti kapitalismu je v počátku směsí politického zápalu a mladické chuti po adrenalinu.

Zásadní otázky se probírají zejména až v druhé části filmu, po nutném únosu jednoho podnikatele, který byl paradoxně v mládí také radikálem... Otázky viny a neviny, spravedlnosti a práva ve společnosti, otázky původu vlastnictví, zkrátka diskuse nad společností, to vše v nemilosrdném kontrastu s aktuálními problémy oné mladé skupiny.

Závěr filmu pak jednoznačně ukazuje třídní hranici, která na jedné straně podnikatele - byrokrata a na straně druhé inteligentní, chudé pracující v kapitalismu rozděluje.

Režisér Hans Weingartner vsadil ve snímku z roku 2004 na osvědčené herce z "Good bye, Lenin", svým výkonem potěšil zejména Daniel Brühl. V dalších rolích uvidíte Julia Jentsch, Stipe Erceg, Petra Zieser, Hanns Zischler.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .