header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Hudba proti válce

„My chceme mír“, zní v písni Kadima Safira, iráckého umělce, který patří v arabském světě mezi úspěšné a uznávané zpěváky. Píseň s ním natočil Lenny Kravitz a pustil jí volně do internetu (V originále se jmenuje We Want Peace). Podobně najdete na internetu zdarma ke stažení i protiválečné písně např. skupiny REM, Beastie Boys či dokonce píseň bývalého kytaristy skupiny The Clash Micka Jonese. Spojil se s bývalým členem skupin Generation X a Sigue Sigue Sputnik Tonym Jamesem a vznikla tak skladba Why Do Men Fight? (Proč lidé bojují?).

Mezi protiválečné aktivisty se zapojují i popové hvězdy. Dokonce i Madonna svou píseň American Life nabízí na svých stránkách….Existuje prý i videoklip, kde Madonna vystupuje ve vojenské uniformě před záběry roztrhaných těl a plačících iráckých žen a dětí.
Členka skupiny Destiny's Child Kelly Roland zase nese protiválečné poselství v písni Can't Nobody. Nemůžeme ani zapomenout na protiválečnou píseň March Of Death (Smrtící pochod), která je společným dílem bývalého člena Rage Against The Machine Zack De La Rochy a hiphopového turntablera DJ Shadowa. "A už je to tady / zhora se řítí zvuk teroru / švihá svým šíleným texaským jazykem / a našťastníci se šikují v řadách na smrt," rapuje De La Rocha.
Přestože mnoho jiných umělců volí z politických a ekonomických důvodů radši politiku nevměšování se do „velké hry“, objevují se dokonce protiválečné či naopak proválečné snahy přímo u rozhlasových a televizních stanic. Německá VIVA např. kdysi místo svého klasického loga umístila na obrazovku znak „Peace“ (Mír) a na jejich web stránkách bylo vyobrazení Che Guevary s nápisem „Was Meinst Du (Co tomu říkáš?)“. Rovněž MTV vyřadila videoklipy, „které souvisí s válkou, násilím a nepokoji. Jde o nahrávky přímo spjaté s válkou v Iráku“ jako Boom skupiny Systems of a Down nebo videoklipy s padajícími bombami jako Hot in the City od Billyho Idola. Vyřadila i nahrávku Lucky skupiny Radiohead s válečnými scénami, a dokonce i skladbu Don˝t Want to Miss a Thing, od Aerosmith. Je zakázáno také promítání videoklipů, které názvem, lyrikou či dokonce názvem skupiny navozují válku a bomby B.O.B (Bombs Over Baghdad) od hip-hopové skupiny Outkast, You, Me and World War Three (Ty, já a třetí světová válka) Gavina Fridaye a cokoli od skupiny B-52. Rovněž skupina U2 podle vyjádření na zveřejněném např. na oficiálních „fan“ slovenských stránkách by se měla dostat na „černou listinu“ a to nejen kvůli svému jménu, ale i kvůli skladbě Miss Sarajevo, kde jsou záběry hrůz války.
Nejhůře asi dopadli členové skupiny Dixie Chick, kterým po jejich výroku ˝Opravdu se stydíme za to, že prezident Spojených států pochází z Texasu…˝ kterým vyjádřili svůj postoj s Bushovým postupem vůči Iráku na koncertu v Londýně stáhla na apel mnohých fanoušků Country hudba, zejména na jihu USA, z vysílání. Tamní manažeři vyhlašují, že ˝Rádia pouze vyjadřují náladu v zemi. Jestliže posluchači volají, že Dixie Chicks nechtějí, tak jim jednoduše vyhoví…˝ A i když se Natalie Mainesová na internetových stránkách posléze omluvila s odůvodněním že „každý, kdo zastává presidentský úřad si zaslouží být respektován“, tak některé rozhlasové stanice skladby skupiny Dácie Chick vyřadili z víkendových playlistů a jedna zaujala louisianská rozhlasová stanice zaujala velmi radikální postoj vůči skupině. Tato stanice nejen že odmítla pouštět do éteru veškeré hity Dixie Chicks, ale v sobotu zároveň uspořádala před svým sídlem protestní akci, na které se ničila CD skupiny. Rozhořčení fanoušci country házeli nahrávky na zem a pozorovali, jak po nich přejíždí traktor. Naštěstí na pozici Dixie Chicks v amerických hitparádách londýnský incident vliv neměl.

kulich

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .