header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Osmdesát let Mladé gardy

Ve městě Krasnodonu v Ukrajinské SSR byla 30. září 1942 založena ilegální komsomolská organizace Mladá garda, která bojovala s německými fašisty – okupanty. Celkem bylo členy této organizace 71 odvážných mladých lidí (se spolupracovníky 110), 47 chlapců a 24 děvčat. Nejmladšímu členu bylo 14 let, 55 mladým lidem bylo méně než 19 let. Členy štábu Mladé gardy byli Oleg Koševoj, Ivan Turkenič, Viktor Treťjakevič, Ivan Zemnuchov, Ljubov Ševcovová, Uljana Gromovová, Sergej Ťulenin. Mezi největší akce Mladé gardy patřilo vypálení burzy práce, čímž zachránili 2500 krasnodonců od nucených prací v Německu. 7. listopadu 1942 na počest Velké říjnové socialistické revoluce vyvěsili mladogvardějci na veřejných budovách rudé vlajky. Osvobodili vojenské zajatce, přeřezali telefonní vedení, útočili na vojenská auta, sebrali fašistům 500hlavé stádo skotu a rozehnali je po okolí. Psali letáky a rozvěšovali je po městě. Zradou svého člena Jevgenije Počepcova byla organizace vyzrazena a 1. 1. 1943 začalo zatýkání mladogvardějců. Po krutých výsleších a mučení jich bylo 15.1.1943 49 popraveno a shozeno do šachty dolu č. 5 v Krasnodonu, další byli na stejném místě popraveni ještě 16. a 31. 1. 1943. V Roveňkách bylo popraveno dalších pět mladogvardějců, z toho dva členové štábu Mladé gardy (Oleg Koševoj a Ljubka Ševcovová). Zachránilo se jen několik členů Mladé gardy. Na místě popravy mladogvardějců v Krasnodonu byl postaven památník Mladé gardě Nepokoření. V roce 1946 napsal sovětský spisovael Alexandr Fadějev román Mladá garda, který byl dvakrát zfilmován (1948, 2015).

Rok 2022 byl v LLR vyhlášen Rokem Mladé gardy. Po celý rok se konaly různé akce na počest mladogvardějců – vzpomínkové akce na školách, výstavky, koncerty, soutěže. 26. 9. 2022 se konaly hlavní oslavy 80. výročí založení Mladé gardy u rekonstruovaného památníku Nepokoření za účasti hlav LLR Leonida Pasečnika a DLR Denise Pušilina. Součástí oslav byl i slavnostní koncert. V Lugansku se konala vzpomínková akce 30. 9. 2022 v parku Mladé gardy nedaleko byst členů štábu Mladé gardy a Alexandra Fadějeva. Dětské kolektivy zazpívaly písně válečných let.

Oddělení cizích jazyků Knihovny Maxima Gorkého připravilo krátký materiál o Mladé gardě. V závěru materiál připomíná mé články v Haló novinách v roce 2017 o 75. výročí Mladé gardy.

Jaromír Vašek (podle článku Muzea Mladé gardy v Krasnodonu), Lugansk, 30. 9. 2022

Převzato z webu https://donbas.cz/

Foto: Muzeum Mladé gardy v Krasnodonu

 

 

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .