header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Osmdesát let od „Akce Heydrich“

Dvacátého sedmého května roku 1942 parašutisté, kteří přiletěli z Anglie, uskutečnili atentát na zastupujícího říšského protektora, generála SS a šéfa všemocného Hlavního říšského bezpečnostního úřadu Reinharda Heydricha. Ten zosobňoval hrůzovládu, brutální teror proto českému národu, i bezohlednou germanizaci naší země. Smrt nacistického netvora, na němž lpěla krev nejen českých lidí, byla všeobecně přijímána jako dílo spravedlivé odplaty. Za tento individuální čin však dolehly na český národ nejstrašlivější důsledky. Hitlerovští okupanti rozpoutali hromadné mučení a vraždění, jež předčilo všechny jejich předchozí zločiny.

Ještě v předvečer atentátu z ilegální sokolské organizace Jindra, jež určitý čas o parašutisty pečovala, byl do Londýna zaslán nesouhlasný vzkaz se žádostí, aby od atentátu bylo odstoupeno, případně byl zaměněn za některého českého zrádce, a to z obavy před podstatně zvýšenou vlnou represí. Žádost nebyla vyslyšena. Pokud jde o komunistický odboj, informován nebyl a lze vysoudit, že by se také tehdy postavil proti.

Rozsah represí, které po atentátu následovaly, byl opravdu mimořádný. Nešlo jen o stanné soudy, jež pro údajné „schvalování atentátu“ poslaly na smrt několik tisíc lidí další pak do koncentračních táborů, všechny muže z pěti set obyvatel obce Lidice popravili a ženy poslali do lágru, děti pak z velké části zavraždili v Chelmnu, vyhladili Ležáky, zatýkali, vyhrožovali a zase zabíjeli. Tak se »problém Heydrich« stal mezinárodním. Tehdy byla umučena i většina členů druhého ilegálního Ústředního výboru Komunistické strany Československa. Nesmírně těžkou ránu zasadili hitlerovští zločinci naší kultuře popravou jednoho z největších českých a československých spisovatelů Vladislava Vančury.

Atentátníci byli bezesporu hrdinové. Ti, kteří jim pomáhali také. Většina z nich také nepřežila. Pro Londýn to byla hra vabank, která vyšla. Posloužila k mezinárodnímu zvýšení jeho váhy. Je ovšem otázkou za jakou cenu. Dodnes se asi budeme přít, zda nebyla příliš vysoká. I tak však „akce Heydrich“ patří mezi významné momenty odporu proti nacistickým okupantům.

Milan Krajča, místopředseda ÚV KSČM

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .