header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Rezoluce sjezdu o legalizaci organizace

Rezoluce mimořádného legalizačního sjezdu KSM o legalizaci organizace: Mimořádný legalizační sjezd KSM, konaný v Praze dne 13. března 2010, oficiálně legalizoval KSM a jeho činnost. Učinil tak  na základě rozhodnutí Městského soudu v Praze z 27. ledna 2010, znamenajícího mj. zrušení rozhodnutí Ministerstva vnitra ČR o rozpuštění KSM z roku 2006 uskutečněné v roce 2008.  Tehdejší oficiální důvod, který byl užit pro obvinění, vedoucí k rozpuštění KSM, bylo tvrzení, že KSM reflektuje ve svém programu potřebu nahrazení soukromého vlastnictví výrobních prostředků jejich společenským vlastnictvím. Důvodem pro rozpuštění KSM tedy bylo přesvědčení mladých lidí o nutnosti budovat jinou společnost, která již nebude založena na barbarském kapitalistickém principu vykořisťování člověka člověkem. 

Rozpuštění KSM Ministerstvem vnitra ČR, společně s jeho následným soudním potvrzením, vyvolalo zásadní nesouhlas velké části společnosti. Petici na podporu KSM podepsaly tisíce občanů České republiky. Proti postupu Ministerstva vnitra ČR protestovaly například i organizace bývalých protifašistických bojovníků a partyzánů. Z iniciativy studentských aktivistů vznikla petice občanských sdružení nesouhlasících s kroky Ministerstva vnitra ČR proti KSM. Podporu KSM vyjádřilo několik českých politických stran. Z podnětu poslanců Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM) byl postup Ministerstva vnitra proti KSM projednáván v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky.

Velký ohlas zaznamenala iniciativa Ministerstva vnitra ČR v zahraničí. Svůj nesouhlas vyjádřily stovky mládežnických, studentských a odborových organizací. Tisíce lidí adresovaly své rozhořčení Ministerstvu vnitra ČR i zastupitelským úřadům České republiky v zahraničí, mimo jiné řada poslanců národních parlamentů, Evropského parlamentu, univerzitních profesorů, bývalých bojovníků proti fašismu i významných osobností jako je například italský nositel Nobelovy ceny za literaturu Dario Fo. Před zastupitelskými úřady České republiky v řadě zemích se uskutečnily desítky protestních demonstrací a mítinků.

KSM na svém 8. sjezdu, těsně předcházejícím  jeho ilegalizaci Ministerstvem vnitra ČR, potvrzené i tehdejším rozhodnutí Městského soudu v Praze, ubezpečil všechny své členy a stoupence, že navzdory zákazům a perzekucím neustupuje od svých aktivit za zájmy většiny mladé generace ? obyčejných studentů, učňů, mladých pracujících a nezaměstnaných ? a za socialismus. Tomuto slibu KSM v těžkých a složitých chvílích ilegality, přes mnoho problému a úskalí, dostál.

KSM chápe rozhodnutí Nejvyššího správního soudu v Brně a následné nové rozhodnutí Městského soudu v Praze jako veliké vítězství nejen komunistického hnutí, ale i všech demokratických a pokrokových sil v České republice. Toto vítězství je zároveň i ohromnou porážkou pro všechny antikomunistické a protidemokratické tendence, snažící se soustavně omezovat demokratická politická práva, organizovat nové ?hony na čarodějnice? a kriminalizovat komunistické organizace.

KSM zároveň s vyhlášením legalizace své činnosti upozorňuje na nebezpečí opětovného oficiálního rozpuštění organizace, které z rozhodnutí soudů i některých projevů Ministerstva vnitra ČR vyplývá. Velké vítězství, kterého KSM dosáhl, tak musí být zároveň novým impulsem k boji proti antikomunistickým a protidemokratickým kampaním, opětovným snahám o rozpuštění KSM a KSČM a úsilí o kriminalizaci komunistického hnutí a zápasu za socialismus.

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .