header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Severoamerická intervence v Latinské Americe-19-Intervence v Nikaragui

Dne 19. července 1979 jednotky FSLN vstoupily do osvobozené Managuy. Dva dny předtím Anastasio Somoza Debayle, dědic dynastie založené jeho otcem v roce 1936, se dal na útěk. Sandinovská vláda se tehdy nacházela před ohromným úkolem znovu vybudovat zpustošenou zemi.  Uplatnila agrární reformu, přerozdělila pozemky, rozvíjela širokou alfabetizační kampaň a od prvních měsíců musela bojovat proti bývalým Somozovým gardám, které se shromažd'ovaly na honduraských hranicích.

Reaganova vláda, která během prezidentské kampaně obviňovala sandinisty, že jsou agenty Moskvy, započala gigantickou mezinárodní kampaň, v níž obviňovala vládu v Managuy, že se chce zmocnit celé Střední Ameriky.
 Od počátku osmdesátých let započala tichá invaze do Nikaraguy. Reagan zakázal úvěry, podněcoval opoziční strany a financoval a vyzbrojoval "kontras" v Hondurasu.
 V mezinárodní tiskové kampani Reaganova administrativa zdůrazňovala "nadměrné vyzbrojení" sandinovců, které vyvolávalo zjevné nebezpečí - jak říkal Reagan - pro "svobodné" vlády v této oblasti.
  "Irangate" svědčil o yankeeovské intervenci v Nikaragui jako dodavateli fondů a zbraní pro "kontras", kteří používali honduraské území jako hlavní operační bázi.
  Nikaragui se pouštělo žilou válkou, o níž rozhodl Reagan, a jíž vedli "kontras" v mezilehlé pozici. Vláda Spojených států byla odsouzena Mezinárodním soudním dvorem za svoji účast na teroristických aktech, jako bylo zaminování přístavu Corinto.
  V tomto "malém opasku Latinské Ameriky", jak ji nazýval Pablo Neruda se hrálo v osmdesátých letech tak trochu o důstojnost celé Latinské Ameriky.
  Carlos Fuentes, slavný mexický spisovatel, to řekl v Mexiku, na jedné manifestaci na podporu Nikaraguy, po svém: "Válka dnešní doby. Válka, která se nás všech týká, je vedena Nikaragujci ve jménu všech. Válka, která je vedena v Nikaragui, se zahaluje do ideologických záminek. Ale oni chtějí znovu obnovit nebo vytvořit demokracii. Ti, kteří se po dobu půldruhého století zabývali jen svými výhradními právy. Požaduje se po Nikaragui, aby se stala tím, čím žádný národ Latinské Ameriky nemůže být - demokracií jako Spojené státy, věcí, která vůbec kdy byla požadována po Somozovi a kterou by nepožadovali po kontras u moci."
  "Válka o nízké intenzitě", atentáty, zevšeobecnělé násilí, smrt mladých vojáků zabitých ze zálohy vojáky kontras, nakonec unavila část obyvatelstva. V roce 1990 sandinistická vláda - jinak hanobená jako totalitní režim - vypsala volby. Kandidátka sjednocené opozice, Violeta Barrios de Chamorro, zvítězila v zemi zpustošené roky konfliktu.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .