header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Severoamerická intervence v Latinské Americe -15-Guatemalazo

Studená válka zvětšila paranoiu Spojených států, které za každou stávkou nebo manifestací viděly ruku komunistů.  Politika "zadržování" byla vyhlášena Trumanem a Bílý dům se usilovně stavěl proti komunistické expanzi ve světě.  V Guatemale vzpoura studentů, venkovanů a důstojníků v roce 1944, odstranila muže Washingtonu napojené na mocnou společnost United Fruit (Mamita Yunai, jak ji nazývali Guatemalci).

 Následné vlády Arévala a Arbenze realizovaly reformy, především ta první, která začala se skromným přerozdělováním půdy, které plukovník Arbenz - zvolený v roce 1951 - se snažil prohloubit a nadekretoval agrární reformu, která odpovídala tužbám venkovského obyvatelstva, představujícíhó většinu populace.

Vyvlastněno bylo 85 000 hektarů půdy firmy United Fruit.
  Zde se nepočítalo s reakcí mocné Mamita Yunai Johna Fostera Dullese, státního tajemníka a jeho bratříčka Allena, šéfa CIA.
  Za piné studené války mávali strašidlem komunismu a na panamerické konferenci v Caracasu (březen 1954) se Foster Dulles snažil ztotožnit přítomnost komunistů 'v každé vládě na západní polokouli s "extrakontinentální agresí".
 Mezitím jeho bratříček Allen vyzbrojoval "osvobozeneckou" armádu za spoluúčasti honduraské vlády, která pinila příkazy plukovníka Castillo Armase, jsoucího ve spojení s International Railways of Centcr America, pobočkou United Fruit.
 Na konferenci v Caracasu Foster Dulles prohlásil, že "ovládnutí a kontrola politických institucí kteréhokoliv

amerického státu mezinárodním komunistickým hnutím bude představovat vměšování cizí mocnosti a bude hrozbou pro mír v Americe."
 Arbenzova vláda vyvlastnila pozemky, zavedla sociální jistotu, stavěla cesty - United Fruit vlastnila dopravní monopol - a položila základy pro stavbu nového přístavu, neboť jediný použitelný vlastnila Mamita Yunai. Současně zahájila reformu výchovy při zachování práv a politických svobod dosud neznámých.
 Ale Spojené státy za vládou Arbenzovou viděly jen ruku komunismu a konference schválila deklaraci, která zněla ve smyslu, který si Dulles přál.
 V měsíci květnu začaly lety yankeeovských letadel nad Guatemalou. Pak došlo k bombardování Puerta Barrios a Puerta San José.
 Došlo k vylodění žoldnéřů Castillo Armase a krátce na to Ciudad de Guatemala padla do rukou "osvoboditelů", zatímco mladý šestadvacetiletý argentinský lékař - Ernesto Guevara - se zoufale snažil zorganizovat obranu zákonné Arbenzovy vlády.
Guatemalské jaro dožilo.
 Po svém příchodu k moci Castillo Armas odvolal agrární reformu a ostatní opatření podniknutá Jacobo Arbenzem.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .