header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Masakry a represe v Iránu II.

Mohamed Reza Pahlaví se měl čeho držet. Jeho otce Reza Khan, skromně nazývaný ?Veliký", sesadil vojenským převratem, na čele pluku kozáku, z trůnu posledního Kadžárovce. Byl v prosinci 1925 prohlášen králem a 24. dubna 1926 svými oddíly korunován. Zakládá dynastii Pahlaví. Narodil se v jedné chudinské čtvrti na jihu Teheránu. Je to voják umocněný zuřivcem, schopný vyhodit v průběhu rady. vlastníma rukama z okna, zdráhajícího se ministra. Aby prosadil svou moc neváhá vrhnout trestné výpravy proti aktivním menšinám (Bachťjáni, Kurdové, Kašgajové), které bez milosti zmasakroval.

V roce 1933 získává opětné projednání ropných dohod se společností Anglo-Persian, která se stává společností Anglo-Iranian. Podíl Iránu na příjmech z ropy se zvyšuje na 25 %.

  Na začátku druhé světové války neskrývá - podobně jako Ataturk, jeho vzor - své sympatie k Německu. V roce 1940 se otevírá v Teheránu středisko nacistické propagandy. Spojenci pak obsadí zemi, aby snížili německý vliv a aby zřídili zásobovací cestu pro ropu ze Zálivu přes SSSR. Přinutí Rézu Šacha, aby ve prospěch svého syna Mohameda Rézy, abdikoval. Ten se 16. září 1941 podřizuje.

  Američané již neodejdou. Roosevelt o tom rozhodne koncem roku 1942. Na konferenci v Teheránu v roce 1943 jsou sem poslány především zbraně a vojenští poradci pod záminkou rekonstrukce země.

  První obtíže nového režimu se udaly od konce 1944 s komunistickým povstáním v Azerbajdžánu podporovaným SSSR. Potlačení je kruté a představuje 200 mrtvých denně. Obrovské manifestace na podporu Azerbajdžánu, které se konají v Ispahanu a v Teheránu před parlamentem z iniciativy strany Tudeh, jsou potlačeny neméně divoce

  V roce 1946 to jsou separatistické tendence několika oblastí "ruské zóny" na pobřeží Kaspického moře (Guilan, Chorassan, Mazan-deran) a snaha o zřízeni samostatné republiky v Kurdistánu. Krvavá lázeň pokračuje. Američané se sem přihrnou v roce 1947. Tyto konflikty totiž umožnily Spojeným státům, aby dosáhli toho, o co se již dlouho snažily - odchod SSSR z Íránu.

  V červnu 1947 poskytují úvěr 26 milionu dolarů na pomoc íránským jednotkám. Georges Allen je novým velvyslancem Spojených států. Generál Vernon Evans je jmenován šéfem vojenské mise. Generál Schwarzkopf je zmocněn reorganizací četnictva, ve stejném roce 1947 vytváří Truman CIA.

  Dne 2. února 1949 je šach terčem pokusu o vraždu v Teheránu. Tato událost poznamená ducha vládce zvlášť vůči tornu, koho bude vždy považovat za svého úhlavního nepřítele a proti němuž povede nesmiřitelnou válku - proti íránské marx-leninské straně Tudeh. I když odpovědnost strany Tudeh nebyla jasně stanovena - zvláště vzhledem k okamžitému zlynčování agresora, fotografa Fakhr Araia, šach neopustí nikdy své vnitřní přesvědčení. Proto také komunistická ideologie bude představovat trvalou výtku vůči životu despoty, který vede. s ohledem na do očí bijící bídu obyvatelstva.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .